OVO SE ČEKALO GODINAMA: Nikola Jokić protiv DŽoela Embida, sve što treba da znate o duelu koji će pratiti ceo svet

D. N.

14. 03. 2022. u 16:33

KO će biti MVP (najkorisniji igrač) NBA lige mogla bi da odluči utakmica u kojoj će Nikola Jokić naspram sebe imati Džoela Embida, glavnog takmaca za ovu nagradu.

ОВО СЕ ЧЕКАЛО ГОДИНАМА: Никола Јокић против Џоела Ембида, све што треба да знате о дуелу који ће пратити цео свет

FOTO: Tanjug/AP

Jokić briljira u ekipi Denver Nagetsa, iako mu već dugo vremena nedostaju drugi i treći najbolji igrači ekipe, Džamal Marej i Majkl Porter junior, a Embid hara ligom u dresu Filadelfija Seventisiksersa.


Obojica igraju u sjajnoj formi, a baš njihov duel mogao bi da da "neodlučne" glasače u MVP trci opredeli za jednog od ove dvojice majstora košarke.

Šta kaže statistika, ko je bolji, Jokić ili Embid?


Džoel Embid ove sezone prosečno ostvaruje 29,8 poena po utakmici, 11,3 skokova, 4,4 asistencije, 1,14 blokadu i 1,1 osvojenu loptu. Pritom, šutira sa 51,5% uspešnosti za dva poena, a trojke sa 35,6%.
Nikola Jokić ima proseke od 26,1 poena po meču, 13,8 skokova, 8,1 asistenciju, 1,3 "krađe", 0,8 blokada, a šut mu je 64,4% kada se radi o preciznosti za dva poena, odnosno 34,9% kada je reč o trojkama.
Dakle, Jokić je bolji u više elemenata, ali nije u datim poenima po meču, blokadama i precizsnosti sa distance.

Šta kažu jedan od drugom Jokić i Embid?


Pa... tu bi mogla da se iskoristi ona stara "ja tebe serdardom, ti mene vojvodom", ali ne u nekom pogrdnom smislu. Jer, i jedan i drugi imaju samo reči hvale za svog takmaca.
O tome svedoče jučeranje Jokićeve reči o Embidu, a ništa manje hvalospeva nije ni Džoel Embid uputio srpskom centru. Poštovanje je obostrano, i nije uopšte malo.

Koliko će sudije uticati na ovaj duel?


Neretko se dešava da su navijači Denvera nezadovoljni koliko se prekršaja (pa i brutalnih) nad Nikolom Jokićem ne dosudi, a pritom se mnogi ljubitelji košarke smeju šta se sve od "faulova" (sa znacima navoda, da), "svira" Džoelu Embidu.


Tako je ove sezone Embid izveo čak 646 slobodnih bacanja (iskoristio ih je 530, odnosno 82%), a Jokić je na liniji za penale bio samo 361 put (bio je precizan u 291 navratu, što je realizacija od 80,6%).
Kako Embid prosečno po utakmici ivede 12 slobodnih bacanja, a Jokić više nego dvostruko manje (5,9), to bi moglo da u mnogome obeleži i ovaj duel. Najviše zbog činjenice da Embid uspeva da iznudi brojne prekršaje suparničkih centara, što bi Jokića moglo da odvoji od terena više nego što bi trener Nagetsa Majkl Meloun želeo.

Jokić gubi u međusobnim duelima

Nikola Jokić i Džoel Embid nisu igrali jedan protiv drugog više od dve godine, tačnije od decembra 2019. A u međusobnim okršajima, srpski as je odneo samo jednu pobedu, od pet takmičarskih nastupa.

U tih pet duela, Embidova statistika je prosečno bila 19,8 poena, 11,2 skoka, 3,2 asistencije, 2,2 blokade i 1,2 "krađe", a Jokićeva 21,4 poena, 8,2 skoka, sedam asistencija i 1,2 osvojene lopte.

Kada igraju Filadelfija i Denver?


Utakmica Filadelfija Seventisiksers - Denver Nagets na programu je u utorak, pola sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu.


U nju gosti iz Kolorada, predvođeni Nikolom Jokićem, ulaze posle dva uzastopna poraza (od Golden Stejta i Toronta) sa učinkom 40-28, usled kog su šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Filadelfija sa 41-25 zauzima drugu poziciju na "istoku".

Podsetimo, po šest najboljih ekipa iz obe konferencije direktno idu u plej-of, a one od sedmog do 10. mesta razigravaju u tzv. "plej-in turniru". 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati