SAVIĆ OTKRIO OBRADOVIĆEVU IDEJU: Željko je želeo da u timu ima 12 srpskih košarkaša

Novosti online

12. 03. 2022. u 11:19

PARTIZAN je napravio ambiciozan projekat. Za trenera je dovedev Željko Obradović, dok je uloga sportskog direktora poverena Zoranu Saviću.

САВИЋ ОТКРИО ОБРАДОВИЋЕВУ ИДЕЈУ: Жељко је желео да у тиму има 12 српских кошаркаша

foto: arhiva

Upravo je Savić za BasketNews govorio kako je raditi sa najtrofejnijim trenerom u Evropi i da je cilj kluba povratak u Evroligu.

- Sjajna stvar je što Željko ima sada više energije nego što je imao kada smo sarađivali u Real Madridu 1995. Verujte kada kažem da je on sada energičniji - počinje Savić i dodaje:

- Sa 62 godine on odrađuje svaki trening, trči sa igračima od prvog do poslednjeg minuta. Mladim košarkašima ispravlja greške, razgovara sa njima posle treninga. Neverovatno. Sećam se da je bio energičan kada je trenirao mene, on jednostavno voli ljude. Voli da bude okružen ljudima i voli košarku. Nikada nisam video da neko voli toliko košarku, a posebno Partizan.

"Željko želi da vrati Partizan u Evroligu"

On je potom istakao da pregovori sa popularnim "Žocom" nisu dugo trajali.

- Znao sam da ima ponude drugih klubova koje su tri ili četiri puta finansijski unosnije od Partizanove. Jednostvno, imao je ideju da vrati Partizan u Evroligu. To je njegov motiv dolaska.

Obradović je želeo da u ekipi ima što više srpskih igrača, ali Savić je svestan da je danas za uspeh potrebno da je rezultat moguće napraviti samo ako u timu imate strance.

- Imao je ideju da ekipa bude sastavljena od 12 srpskih igrača. Bio sam šokiran. Znao sam da ako nađemo četvoricu ili petoricu da ću biti srećan. U današnje vreme, bez stranaca, nemoguće je da napravite rezultat.

Željko Obradović tokom tajm-auta/FOTO: KK Partizan/Tviter

Osvrnuo se potom na to što domaći košarkaši mladi odlaze iz Srbije.

- Pokušali smo da pričamo sa domaćim igračima, ali to nije lako. Najtalentovaniji košarkaši napuštaju Srbiju već sa 12 godina. Imamo nove generacije koje su naučene da sve dobiju odmah. Postoje ljudi oko srpske košarke koji savetuju igrače da ne prelazu u Zvezdu ili Partizan jer je pritisak preveliki. Ja lično nikada u životu nisam uradio nešto bez pritiska. Mlađe generacije sada hoće odmah u NBA ligu, a posle dve godine zovu nas i mole da dođu u Partizan ili Crvenu zvezdu. Na sve to ne žele da igraju za reprezentaciiju. Uvek imaju izgovore, ali mislim da to nije samo slučaj u Srbiji, već svuda. Teško je sada naterati nekoga da izađe iz zone komfora. Ništa dobro nije napravljeno ako se ne izađe iz te zone. Uvek je potreban rizik.

Kao lider ekipe postavio se Kevin Panter ujedno i najzvučnije pojačanje Partizana za ovu sezonu.

- Željko nema problem sa mladim igračima jer imaju da se ugledaju na Kevina Pantera koji dolazi dva sata pre svakog treninga da radi individualno. Svi naši američki igrači su sjajni i pravi su uzori.

Savić je za kraj poručio da je za uspeh potrebno strpljenje, kao i to da crno-beli imaju veoma mlad tim.

- Imamo najmlađi tim na internacionalnim takmičenjima. Tim je nov i treba da raste. Poslednji put je Željko ovako radio još 1992. godine kada se prvi put popeo na krov Evrope. Obradović sada uvek bira mlade igrače jer smatra da je to budućnost Partizana - zaključio je sportski direktor kluba iz Humske.

Partizan naredni meč igra u nedelju od 19 sati protiv Budućnosti u Podogorici u 22. kolu ABA lige.

BONUS VIDEO: Vatromet i navijanje grobara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)