CENTRALNO MESTO LEGENDAMA: Čačak dobija Muzej košarke

V. ILIĆ

17. 02. 2022. u 10:43

GRAD na Moravi će dobiti Muzej košarke, što je i zvanično potvrđeno u čačanskom Narodnom muzeju. Novi muzej biće smešten u zgradi Sokolane, a otvaranje će biti 18. oktobra 2023. u sklopu programa "Čačak - prestonica kulture Srbije".

ЦЕНТРАЛНО МЕСТО ЛЕГЕНДАМА: Чачак добија Музеј кошарке

Zgrada u kojoj će biti muzej Foto V. I.

Muzej košarke zamišljen je kao prostor u kome će se prikazivati razvoj košarke u Srbiji, prikazati uspesi svih značajnih košarkaša iz Čačka, pri čemu će centralno mesto pripadati Radmilu Mišoviću, Draganu Kićanoviću i Željku Obradoviću. Poseban deo muzeja biće odvojen za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijeme, animaciju publike, popularisanje košarke i izlaganje predmeta. Arhitektura postavke muzeja posetioce bi trebalo da asocira da su u košarkaškoj hali, čime će izloženi predmeti, fotografije i konstrukcije dobiti dodatna značenja.

Hroničar čačanske košarke dr Zoran Antonović otkrio je da će prvi eksponat u muzeju biti srebrna medalja sa juniorskog EP 1968. u španskom gradu Vigu, koju je doneo tadašnji mladi reprezentativac Borca Sadik Dida Zejnilović.

- Pre nekih 14, 15 godina na mojim vratima se pojavio Dida Zejnilović i u jednom smotuljku mi doneo medalju i rekao mi: "Ja se nadam da kako si čuvao uspomene na sva naša igranja i na sve naše mladosti da ćeš uspeti da sačuvaš i ovu medalju" - rekao je dr Antonović.

On je podsetio da je u toj juniorskoj reprezentativnoj ekipi igrao još jedan Čačanin - Dragan Đukić, a da je to prvenstvo bilo odskočna daska za kasnije velikane jugoslovenske košarke poput Ljubodraga Ducija Simonovića, Moku Slavnića, Damira Šolmana, Vinka Jelovca, Dragišu Vučinića...

KOPIJE KAO ORIGINALI

KUSTOS Narodnog muzeja u Čačku dr Miloš Timotijević ističe da će koncept Muzeja košarke imati dva nivoa. Prikazivaće razvoj jugoslovenske košarke od 1923. kada je odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu, pa do 2023. kada se planira otvaranje.

- Ova srebrna medalja sa juniorskog Prvenstva Evrope iz 1968. godine je nešto veoma vredno i takav eksponat ne postoji nigde osim u budućem Muzeju košarke. Kada sam u oktobru prošle godine počeo da se bavim ovom problematikom, mislio sam da ćemo makar lako dobiti likovne predstave tih medalja. Međutim, to je izuzetno težak i zahtevan posao i tek posle obilaska brojnih institucija i pomoći KSS, uspeli smo da dođemo do većine likovnih predstava reprezentativnih medalja. To su veoma retki predmeti, a mi već imamo jedan. Tu su i zastavice, fotografije. Očekujemo zaista pomoć od mnogih ljudi. Ne možemo očekivati od svih košarkaša i reprezentativaca da nam poklone medalje, recimo sa Olimpijskih igara, jer to je nešto poput delova njihovih tela, ali možemo tražiti da fotografišemo te medalje pa da napravimo kopije. To i jeste jedan od planova, da ako ne možemo da imamo originalne predmete, onda ćemo praviti nešto što će biti slično njima, jako dobre izrađene kopije - naveo je Timotijević.

Dr Antonović poklonio je budućem Muzeju košarke i četiri zastavice košarkaških timova koji su u sezoni 1979/1980. igrali sa Borcem u evropskom Kupu Radivoja Koraća: Fluis (Belgija), ASPOA (Tur, Francuska), Antonini (Sijena, Italija) i Hapoel (Tel Aviv, Izrael). On je pozvao sve košarkaše i zaljubljenike u košarku da sve što bi bilo iole značajno ustupe budućem Muzeju košarke u Čačku.

Antonović je istakao da je ovo prvi put da je država dala nešto ovako krupno čačanskoj košarci.

- Od Čačka se uvek uzimalo. Čačak je punio beogradske klubove igračima, a sada je država velikodušno stala iza ovog projekta i rešila da pomogne Čačku u ostvarivanju jedne ovako lepe ideje - istakao je on.

Kako se navodi u nacrtu projekta, Muzej košarke u Čačku treba da bude najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, uzor i model za druge muzeje u zemlji i regionu. Planirani muzej istovremeno treba da bude regionalni, nacionalni i lokalni kulturni centar, nezaobilazno i omiljeno odredište za građane Čačka i susednih gradova, kao i turiste iz zemlje, regiona i sveta. Muzej košarke u Čačku treba da bude prepoznatljiv u javnosti, podstiče radoznalost, želju za bavljenjem košarkom i sportom, da inspiriše omladinu na zajedništvo i generacijsku povezanost.

Istoričar Milan Lišančić, koji radi na koncepcijskoj postavci muzeja, kaže da će buduća postavka imati i savremene muzejske prikaze poput holograma, kao i multimedijalne sadržaje koji će prikazivati razvoj košarke u Srbiji.

- Evropa takav koncept muzeja košarke praktično i da ne poznaje, izuzev Litvanije, Španije i Rusije donekle, gde su sve nekakve spomen-sobe. Taj specifičan koncept predstavlja izazov da Čačak dobije instituciju kakva zaista i da ne postoji u tom smislu. Čačak će dobiti pravi moderni muzej 21. veka, muzej koji bi mogao da postane uzor postavkama ne samo kod nas, već i u regionu - naveo je Liščanić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)