BIVŠI KOŠARKAŠ CRVENE ZVEZDE O STANJU U UKRAJINI: "Amerikanci već napuštaju zemlju a predsednik nas uverava da će sve biti u redu"

Novosti online

14. 02. 2022. u 18:57

BIVŠI košarkaš Crvene zvezde Oleksandar Lipovij koji trenutno nastupa za Prometej u Ukrajini, oglasio se povodom krize u rodnoj zemlji.

БИВШИ КОШАРКАШ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ О СТАЊУ У УКРАЈИНИ: Американци већ напуштају земљу а председник нас уверава да ће све бити у реду

Foto: Nebojsa Parausic

Ukrajinski reprezentativac govorio je za grčku Gazetu o aktuelnoj situaciji u njegovoj domini. Napetost u odnosima između Rusije i Ukrajine neprestano raste i situacija je ivici konflikta. Stanovnici su zabrinuti, a među njima i profesionalni sportisti. Bivši košarkaš Crvene zvezde napustio je Ukrajinu i krenuo put Češke. On će sa svojom ekipom odraditi dvonedeljne pripreme u ovoj državi.

-Trenutno je prvenstvena pauza zbog reprezentativnih akcija, a mi u Prometeju treba da igramo utakmicu Lige šampiona protiv Kluža. Pa je predsednik odlučio da nas izvede iz zemlje, da ceo tim u Češkoj odradi dvonedeljne mini pripreme – rekao je  Lipovij u intervjuu za grčku Gazetu i nastavio:

-Sad kad su krenule ove priče američki igrači su zabrinuti i zbunjeni. U subotu su dobili mejl njihove ambasade da u roku od 48 sati moraju da napuste zemlju. Tako da je predsednik odlučio da idemo za Češku. Danas će i Košarkaški savez na vanrednoj sednici odlučiti o budućnosti prvenstva, da li će da se nastavi normalno ili odloži na nekoliko nedelja.

Oleksandar poručuje da druge zemlje više vode računa o svojim ljudima.

-Predsednik Ukrajine nas uverava da nema razloga za brigu, da će sve biti u redu, da je nemoguće da Rusi izvrše invaziju. U isto vreme, Amerikanci brinu o svojim građanima, isti slučaj s drugim evropskim zemljama, traže od građana da napuste Ukrajinu…

– Niko ne zna šta će da se desi. Mi smo 500 kilometara daleko od granice, na istoku, skoro 300 kilometara od Donjecka. Mnogi Amerikanci su svejedno već otišli. Znam bar trojicu ili četvoricu njih koji su pobegli iz Kijeva, isto je i u drugim gradovima. Ja sam spakovan i spremam se da idem u Češku. Skoro sve stvari sam ostavio kod kuće. Ne znam šta će da se desi.

Oleksandar je slični situaciju doživeo 2014. godine. Zbog sukoba na relaciji Rusija – Ukrajina, nacionalno prvenstvo odigrali su samo domaći igrači. Lipovij se ubrzo preselio na Mali Kalemegdan.

-Bilo je ludo. Bilo smo u hotelu, slušali sirene hitne pomoći i patrol. Znali smo da nešto nije dobro. Ludilo. Na stotine mrtvih. Posle mesec dana svi stranci su otišli. I ja sam otišao, u Crvenu zvezdu. Baš u petak sam razgovarao sa majkom i bratom, oni žive u Harkovu, oko 50 kilometara od granice. Poslao sam im ključeve moje kuće u Dnjepru i rekao im da idu tamo ako se bilo šta desi. Da ne razmišljaju, samo da idu – kazao je Ukrajinac i osvrnuo se na aktuelnu situaciju.

– Za sada je dobro. Po supermarketima svega ima, ima i novca u bankama. Nema panike, svi žive normalno. Bolje je nego kad je krenula korona, tad su svi poludeli i trčali da kupe toalet papir… U ovakvim situacijama je najbolje da ne pališ TV, da živiš svoj život i ostaneš normalan. Da se kloniš lažnih vesti – zaključio je Lipovij.

BONUS VIDEO: Sahranjena Snežana Pantić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)