AMERIKA OČIMA NE VERUJE: Jokić uradio nešto što nije viđeno od čuvene godine Bitlsa, Kenedija i Gagarina (VIDEO)

D. N.

11. 12. 2021. u 11:58

NIKOLA Jokić je nastavio sa NBA bravurama u dresu Denver Nagetsa, a javnost u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je iznova zatečena onim što Srbin radi u najjačoj ligi sveta.

АМЕРИКА ОЧИМА НЕ ВЕРУЈЕ: Јокић урадио нешто што није виђено од чувене године Битлса, Кенедија и Гагарина (ВИДЕО)

Tanjug/AP

Podsetimo, iako je igrao bez dana odmora u odnosu na prethodni nastup, u Nju Orleansu, Jokić je ostvario treći uzastopni tripl-dabl i to u meču sa San Antonio Sparsima. Iako naš nije bio zadovoljan svojom igrom, čuveni trener ekipe iz Teksasa, Greg Popovič, istakao je da nije fer ono što Srbin radi.

Ali, i oni koji se bave košarkaškom statistikom slično misle.

Recimo, Džastin Kubatko, sa uglednog sajta "Basketball reference", obelodanio je jedan neverovatan podatak:

"Nikola Jokić je ove sezone postigao 521 poen, ostvario 267 skokova i imao 144 asistencija. On je tako postao tek drugi igrač u NBA istoriji koji je za samo 20 uvodnih utakmica u sezoni dostigao najmanje 500 poena, 250 skokova i 125 asistencija, a pre toga je to uspeo samo Oskar Robertson, u sezoni 1961/1962".

Da bismo stavili to u malo širu perspektivu, odnosno na malo drugačiji način pojasnili koliko je neverovatno ono što srpski centar radi, poslužićemo se istorijskom paralelom:

Poslednji put kada je neko na NBA parketima uradio ono što Jokić radi sada, a u pitanju je bila 1961. godina, predsednik SAD bio je tada novoizabrani Džon Kenedi, Bitlsi su tada prvi put pod tim imenom počeli s nastupima u čuvenom londonskom "Kavern klubu", Jurij Gagarin je postao prvi čovek u svemiru, a na velikim platnima ljudi širom sveta uživali su u ostvarenjima kao što su "Priča sa zapadne strane" i Diznijev "101 dalmatinac".

Džon Kenedi / Foto: EPA

Tačno 60 godina kasnije, pojavio se neko ko "sve može na terenu", iako je u pitanju najjača košarkaška liga na svetu.

Jokić je, podsetimo, peti u celoj NBA ligi po broju poena po meču, drugi je u ovom šampionatu po skokovima po utakmici, a 12. po asistencijama. 

Međutim, to što je po ostvarenim tripl-dabl učincima prestigao u sedmici na izmaku i legendarnog Lerija Birda, ni što se američki novinari oduševljavaju njime, Jokića baš i ne zanima previše. Uvek u prvi plan ističe tim, a njegov tim, skrhan brojnim povredama i zdravstvenim problemima, nije baš tamo gde bi Nikola voleo da jeste.

Nagetsi su trenutno na učinku 12-13 i zauzimaju osmo mesto u Zapadnoj konferenciji, a poslednji nastup na sedmodelnoj turneji imaće ponovo kao gosti San Antonio Sparsa, koji u taj dvomeč ulaze sa 12. pozicije na "Zapadu", uz učinak 9-15.

Utakmica se igra u nedelju dva i po sata iz a ponoći po srednjeevropskom vremenu, što će biti nova prilika da "Jokić ne bude fer" prema svojim rivalima. 

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za Kraljevsku krunu (VIDEO)