"KURIDŽA JE LEPO REKAO! " Pešić posle poraza: Momci moraju da nauče kako se igra za nacionalni tim

Novosti online

28. 11. 2021. u 18:19

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je doživela prvi poraz pod komandnom palicom Svetislava Pešića, ali selektor "orlova" ne očajava.

КУРИЏА ЈЕ ЛЕПО РЕКАО!  Пешић после пораза:  Момци морају да науче како се игра за национални тим

Foto: I. Marinković

Podsetimo, Srbija je u gostima poražena od Belgije, a taj meč  je obeležio i nesvakidašnji prekid meča, baš kada su "orlovi" krenuli da privode posao kraju uz značajno vođstvo.

– Pre svega, čestitam Belgiji i njenom selektoru. Trener Đerđa je zaslužio pobedu, bez dileme… Sve vreme je delovalo da smo kontrolisali utakmicu i rezultat, ali smo imali deset izgubljenih lopti i vratili smo protivnika u igru. Posle deset izgubljenih lopti su pravili lake poene i popravilo im se samopouzdanje. To je razlog što nismo reagovali kako smo hteli. Znali smo na početku poslednje četvrtine da će Belgijanci biti agresivniji, fokusiraniji, tvrđi na lopti… I ovo se desilo. Treću četvrtinu smo počeli 8:0, 9:0, bez organizacije i tako smo im podigli samopouzdanje, započeo je Pešić svoju analizu.

Osvrnuo se potom na stav Marka Jagodića Kuridže ("Igrali smo previše mekano. Ne znam zašto, ali smo se mučili u nekim defanzivnim zadacima. Nadam se da će ovo biti poslednji put…").

- Još jednom, ovo su kvalifikacije, prošlu smo dobili, večeras smo izgubili. Kao što je Marko rekao, ovo treba da imamo na umu i da naučimo. Imamo i mnogo igrača koji su prvi put u reprezentaciji, moraju da nauče kako se igra za nacionalni tim. Ovo je drugačiji sistem takmičenja, svaka utakmica je kao poslednja i moramo da kontrolišemo bolje napad i loptu. Vidimo u ovim kvalifikacijama, ne samo sada, svaka utakmica je teška za dobiti. Za vas nije važno, ali za mene jeste, posle ovih utakmica imam bolju sliku ovog tima, prvi put sam sa ovim momcima. Vrlo su talentovani, imaju dobar stav, bore se za zemlju i saigrače. To je osnova za budućnost, zaključio je Svetislav Pešić.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci

Belgija - Srbija 73:69 (13:21, 16:20, 25:22, 19:6)

Mons - Dvorana: Mons arena; Gledalaca: 2.500
Belgija: Žile 5, Liber 5, Mvema 11, Obasoan 10, Van Rosom 20, Akjazili 2, Bako 14, Vanvij 6, Seron, Van Vlit, nisu igrali: Delalo, Kestalut
Srbija: Avramović 19 poena (trojke 1/7), 4 skoka, 4 osvojene lopte, 3 asistencije, Dangubić 5, Jagodić-Kuridža5, Teodosić 14p, 8as, 5 izgubljenih lopti, Zagorac 2, Novak, Petrušev 16, Radanov, Ristić 8, Trifunović; Nisu igrali: Jović, Koprivica
U narednom "kvalifikacionom prozoru", Srbija 25. februara dočekuje Slovačku, a onda joj tri dana kasnije gostuje.
Kakav je sistem kvalifikacija? 

Srbija je u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom, tri ekipe prolaze u narednu rundu kvalifikacija, ali je važno i preneti što je moguće više bodova, jer sledi "ukrštanje" sa grupom B u kojoj su Grci, Turci, Belorusi i Britanci. Kada se te dve "spoje", baš kao i u ostalim evropskim, igraće se opet po principu "svako sa svakim, kod kuće i na strani", pa će tri prvoplasirane ekipe iz novonastalih grupa izboriti plasman na Mundobasket 2023.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci

GRUPA A

PRVI "PROZOR"

25. novembar

Slovačka - Belgija 57:83
Srbija - Letonija 101:100
28. novembar
Belgija - Srbija 73:69
29. novembar
Letonija - Slovačka 18.00

DRUGI "PROZOR"  

25. februar 2022.

Belgija - Letonija
Srbija - Slovačka
25. februar 2022.
Letonija - Belgija
Slovačka - Srbija

TREĆI "PROZOR"  

30. jun 2022.

Letonija - Srbija
Belgija - Slovačka
3. jul 2022.
Slovačka - Letonija
Srbija - Belgija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista