SLAVIŠA KOPRIVICA ZA "NOVOSTI": Odavno sam mali tata

V. PRERADOVIĆ

24. 08. 2021. u 09:00

NASTAVLjENA je loza crno-belih Koprivica. Tačno 30 godina pošto je Slaviša obukao dres Partizana i postao deo čuvene šampionske generacije iz 1992, njegov sin Balša potpisao je trogodišnji ugovor sa klubom iz Humske i krenuo očevim stopama.

СЛАВИША КОПРИВИЦА ЗА НОВОСТИ: Одавно сам мали тата

FOTO: N. Paraušić

- Stvarno? Kako to da dođe u Partizan? Svi su iznenađeni što nije u Zvezdi - našalio se ponosni otac u uvodu razgovora za "Novosti". - Kakav bi osećaj mogao da bude? Posle devet godina u Americi, vratio se kući i prvi profesionalni ugovor potpisao sa Partizanom. Sada je sve na njemu.

LIČNA KARTA

* IME I PREZIME: Balša Koprivica

* ROĐEN: 1. maja 2000. u Beogradu
* VISINA: 215 cm
* TEŽINA: 115 kg
* POZICIJA: centar/krilni centar
* SREDNjA ŠKOLA: NSU, Vindermer, Montverde
* KOLEDž: Florida Stejt (2019-2021)
* NBA DRAFT: 57. pik 2021 (Detroit)
* REPREZENTACIJA: zlato na EP U18 2017.

Sa ponudom Partizana nestala je svaka dilema gde bi talentovani centar mogao da uplovi u profesionalne vode posle dve godine na koledžu Florida Stejt.

- Nije bilo nikakve dileme. Rekao sam mu: "Ako se vraćaš u Evropu, to je to". Sad je i pravi trenutak za dolazak u Partizan. Željko je tu, ekipa je mlada i perspektivna, sve što je Balši sada potrebno za dobar rad i razvoj.

I Slavišinom sinu, na početku tog uvek neizvesnog puta, trener je Željko Obradović.

- Kreće sa iste tačke kao ja, ali je on u maloj prednosti. Moj trener je bio početnik, a njegov najtrofejniji u Evropi. Pre okruglo 30 godina krenuo sam sa Željkom u osvajanje trofeja, sada je red na njega. Počeli smo 1991, već 1992. osvojili Evroligu, prvenstvo i kup.

Osvajanje Evrolige, za klubove sa ovih prostora, sada je u domenu naučne fantastike. Međutim, niko nije ozbiljno računao ni na generaciju Balšinog oca.

- Bili smo totalni autsajderi, niko nije ni razmišljao o nama. Bilo bi fenomenalno da se istorija ponovi, ali za sve je potrebno vreme. U svakom slučaju, imaće kvalitetan rad u Partizanu.

NAGRADNOM IGROM DO AMERIKE

BALŠA Koprivica je nastavio školovanje u Americi već kao 12-godišnjak, što nije čest slučaj. Slaviša nam objašnjava kako je došlo do drastičnog skretanja sa uobičajenog puta.

- Otišao je sa majkom. Dobili su zelene karte na nagradnoj igri, tako da ima i američki pasoš, odnosno dvojno državljanstvo. Tako je ispalo, inače sigurno ne bi otišao u Ameriku u tim godinama.

Balša je izdanak američke škole košarke, iako je prve korake načinio u Partizanu kod trenera Đorđa Varagića.

- U Americi je bio od 12. godine. Doduše, pre toga je dve i po godine trenirao u Partizanu. U Americi je pohađao i deo osnovne škole, pa srednju i dve godine koledža. Dobro će mu doći da se malo vrati evropskom stilu košarke.

Studirao je na univerzitetu Florida Stejt, gde je u drugoj sezoni imao prosečan učinak od 9,1 poena, 5,6 skokova i 1,4 blokade za samo 19,5 minuta po meču. Na ovogodišnjem NBA draftu izabrao ga je Šarlot kao 57. pika i potom poslao u Detroit u okviru razmene za Mejsina Plamlija.

- Prezadovoljan je što se vratio kući. Bože zdravlja, jednog dana će se možda vratiti u Ameriku kao NBA igrač. Sada je ovde, videćemo kako će sve teći...

Balšine fizičke karakteristike već su po NBA standardima.

- Visok je 215 centimetara i težak 115 kilograma, tako da je atletski baš moćan. Prestao je da raste pre dve-tri godine.

FOTO: KK Partizan

Pitamo Slavišu kada ga je nadmašio visinom.

- Prerastao me je već sa 14 godina, tako da sam ja odavno mali tata. U tom uzrastu je bio visok 208 centimetara, a ja sam 206.

Čini se da je pitanje dana kada će sin prerasti oca i u košarkaškom poređenju.

- Mislim da mogu samo ja njega da razočaram. Rekao sam mu da ima sve predispozicije da bude bolji od mene. Sada je ušao u profesionalne vode, samo je potrebno da to pokaže na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a