MOŽDA JE BIO FAUL U NAPADU Rade Petrović, proslavljeni sudija i otac Sonje Vasić, za "Novosti", o utakmici sa Španijom i o Belgiji

G. KELIĆ

25. 06. 2021. u 08:00

BACILE su na kolena srpske košarkašice moćnu Španiju i to na njihovom terenu, u Valensiji, čime su došle u priliku da im oko vrata ponovo zasija jedna od medalja na šampionatima Starog kontinenta.

МОЖДА ЈЕ БИО  ФАУЛ У НАПАДУ Раде Петровић, прослављени судија и отац Соње Васић, за Новости, о утакмици са Шпанијом и о Белгији

FOTO: FIBA

Protiv neprijateljske atmosfere i sudija, koje su lošim odlukama umalo "furiji" poklonile trijumf, Marinine ratnice su uspele da izađu kao pobednice i plasiraju se u polufinale Evropskog šampionata, gde će u subotu (21.00) za protivnika imati selekciju Belgije.

Nekadašnji košarkaški arbitar, Radoslav Rade Petrović (77), za "Novosti", prokomentarisao je sumnjivu odluku sudijske trojke u završnici regularnog dela utakmice, kada su domaćim igračicama dali dva slobodna bacanja u situaciji kada Srpkinje nisu bile u bonusu, a prekršaj nije napravljen pri šutu.

- Kao prvo, sudije se obučavaju da kada donose odluku koja direktno odlučuje rezultat, tada teže da opravdanost te odluke bude jasna ne samo akterima na terenu, nego i poslednjem gledaocu na tribinama. Pre svega, ja sam veliki protivnik takozvanog VAR sistema, a pogotovo je smešno da se takva tehnologija koristi tamo gde ne postoji kriterijum suđenja. Sudije bi trebalo što pre da uspostave svoje standarde i da se igrači i treneri brzo prilagode njima. Posle toga, traži se doslednost i da se drže do kraja onoga što su na početku pokazali šta je dopušteno, a šta nije - jasan je proslavljeni arbitar na početku razgovora, za naš list.

Legendarni sudija i košarkaški radnik, zatim dodaje:

- Tu postoje dve mogućnosti. Jedna je da smo bili u bonusu i tada nema dileme da se šutiraju penali, a druga je da li je igračica sa loptom u trenutku kada je došlo do kontakta bila pri šutu na koš. Ako jeste onda su bacanja, ako, pak, nije, onda se lopta izvodi sa strane.

Rade je, pored toga što je sudija i otac naše najbolje košarkašice Sonje Petrović Vasić, uprkos navijačkoj strani objektivno posmatrao meč u Valensiji.

- Nedopušteni dodir je možda i bio, ali nije bio tako očit za jednu ovakvu utakmicu. Onda dolazimo do pitanja da li je možda u takvoj odluci prevagnuo faktor domaćeg terena. Po meni je čak moglo da se razmišlja o faulu u napadu, jer je odbrana odlično udvojila i ispratila protivničku igračicu. Sve je to veoma diskutabilno. Srećom, Bog nas je pogledao i zaslužili smo pobedu - ističe Petrović.

 

Sledeći protivnik je Belgija, a Petrović očekuje veoma tešku utakmicu.

- Nesporno je da je Ema Meseman najbolji evropski centar. Ona se pored najboljih i najskupljih Amerikanki koje igraju u Jekaterinburgu izborila za lidera ekipe. Mislim da smo na svim drugim pozicijama jači, sem na "petici", i biće veliki zadatak nju zaustaviti. Nikolina Milić, koja ne igra na ovom prvenstvu zbog Ivon Anderson, bi mogla da se nosi sa njom. Sa aspekta toga da će neke igračice da prestanu da igraju posle ovog leta i činjenice da u timu ima pet-šest starijih od 30 godina, dobro je obezbediti mlađim igračicama da budu deo tima na sledećim velikim takmičenjima. Što se tiče Sonje, mislim da je trebalo mnogo ranije da se povuče, pošto se mnogo troši - zaključio je opservacije istaknuti poznavalac igre pod obručima.

SONjA: SPREMNE ZA BELGIJU

UZ Nevenu Jovanović, heroj velikog trijumfa nad Španijom bila je Sonja Vasić, koja je meč završila sa 19 poena, od čega neke vrlo bitne u trenucima kada se meč odlučivao.

- Nisu se još slegli utisci, još razmišljamo o tome šta se to desilo i načinu na koji se desilo. Nismo imale mnogo vremena da spavamo, a od adrenalina nismo ni mogle da se opustimo. Imamo dovoljno vremena da se fizički oporavimo i spremimo za Belgiju. Napokon smo uspele da dođemo do vrha te planine koji je za nas bio nedostižan i da pobedimo Španiju - rekla je Sonja Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)