OTKAZIVALI I DIVAC, SALE... Neigranje za nacionalni tim nije novost kod naših proslavljenih asova

G. KELIĆ

17. 06. 2021. u 21:53

MNOGI su osuli drvlje i kamenje na Nikolu Jokića, koji je odlučio da uzme slobodno leto posle naporne sezone u NBA ligi i preskoči reprezentativno okupljanje pred kvalifikacije za OI. Međutim, isti ti su očigledno kratkog pamćenja, pošto su zaboravili da otkazivanje nacionalnog dresa nije nova pojava i da su mnogi nekadašnji reprezentativci činili istu stvar u prošlosti.

ОТКАЗИВАЛИ И ДИВАЦ, САЛЕ... Неиграње за национални тим није новост код наших прослављених асова

Foto: Nebojsa Parausic

Odjava reprezentativnih okupljanja zbog NBA počela su 1997. godine sa Vlade Divcem, koji je propustio EP u Španiji, dok je isti igrač usled lok-auta u najjačoj košarkaškoj ligi sveta preskočio i SP u Grčkoj naredne godine.

Na OI u Sidneju 2000. Divcu se u neigranju pridružio i Aleksandar Đorđević, koji se opravdao željom da više vremena provede sa porodicom i tek rođenom ćerkom. Tom dvojcu se 2001. pred Prvenstvo Evrope pridružio i Željko Rebrača, koji se tada pripremao za odlazak preko Atlantika. Inače, iste godine smo prilično oslabljeni otišli na takmičenje (kao i 2014. na SP i EP 2017), ali smo nikad ubedljivije došli do zlata što samo potvrđuje da jedan igrač ne čini tim.

Dejan Bodiroga i Dejan Tomašević su bili od onih koji su se najčešće odazivali državnom pozivu, međutim i oni su 2003. pred EP u Švedskoj zatražili (sasvim opravdano) malo predaha i vremena za sebe. Pamti se i situacija iz 2004, kada se Peđa Stojaković nije pojavio na pripremama za najveću smotru sportista koja se tog leta održavala u Atini.

Identično su u godinama koje su sledile činili i Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Milan Gurović, Darko Miličić...

Poenta je da je uvek bilo i uvek će biti otkazivanja.

MAČVAN, MARJANOVIĆ

U skorijem periodu pamte se otkazivanja Milana Mačvana 2013. godine pred EP, Novice Veličkovića 2014. kada je Saša Đorđević predvodio selekciju na SP. Boban Marjanović je zbog problema sa San Antonijom propustio kvalifikacioni olimpijski turnir za Rio 2016, a Nikola Milutinov i same Igre. Jokić je takođe reprezentaciju odjavio i 2017. na EP zbog potpisivanja novog ugovora sa Denverom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za kraljevsku krunu (VIDEO)