MILIJA VOJINOVIĆ SE DOTAKAO SUĐENJA U FINALU ABA LIGE: Bilo je grešaka u četvrtoj utakmici

Novosti online

29. 05. 2021. u 11:45

SPORTSKI direktor ABA lige Milija Vojinović govorio je u Jutarnjem programu Prve televizije o finalnoj seriji ABA lige.

МИЛИЈА ВОЈИНОВИЋ СЕ ДОТАКАО СУЂЕЊА У ФИНАЛУ АБА ЛИГЕ: Било је грешака у четвртој утакмици

Foto: N.Paraušić

Crvena zezda pobedila je Budućnost sa 3-2 u seriji, a nije viđen nijedan brejk - sve pobede su ostvarene na domaćem parketu.

- Imamo mi u ABA ligi razloga za zadovoljstvo. Spomenuli ste trenere i igrače Zvezde i Budućnosti. Želim da im odam počast na fer pristupu. Lepa je slika bila u dvorani "Pionir" kada sam dodelio kapitenu Budućnosti trofej za drugo mesto, kada je cela hala aplaudirala. Čula se i pesma koju volim 'Crna Gora i Srbija, to je jedna familija' - rekao je Vojinović.

Crveno-beli nisu bili zadovoljni suđenjem u Podgorici, posebno u četvrtoj utakmici i zbog toga su tražili ekspertizu.

- Devetnaest situacija je bilo u analizi, a napravljeno je nekoliko sudijskih grešaka u četvrtoj utakmici. Te utakmice su sudile najbolje sudije ABA lige. Četvorica od tih sudija su na F4 Evrolige u Kelnu. Nismo bili zadovoljni kako je suđenje bilo u četvrtoj utakmici. Zvezda je tražila ekspertize, sudijska komisija je odradila i utvrdila da je bilo grešaka pogotovu u četvrtoj četvrtini - rekao je i dodao:

- Cela finalna serija je bila neizvesna. Najveća razlika je bila u petoj utakmici sedam razlike. Cela finalna serija je bila do poslednjeg napada neizvesna.

Jedno od pitanja upućeno Vojinoviću bilo je to da li je bilo pritisaka na sudije?

- Ono što sam siguran je da su sudijske greške nisu posledica pritiska već da su posledica lošeg dana. U pripremi finalne serije odradili smo razgovore sa akterima, svi mogu da potvrde da su sudije imale bezbednost, komfor i da su to bili dobri uslovi za odigravanje utakmice.

U Podgorici, u dve utakmice, Budućnost je imala 69 bacanja, Zvezda 31. U Beogradu je bilo manje-više izbalansirano.

- To je jedan statistički parametar, koji može da se uzme kao relevantan, ali način igre može da utiče na to. U četvrtoj utakmici nije samo taj statistički podatak doprineo kažnjavanju sudija. Ali pošto smo videli neke greške, to se samo nadovezalo za taj statistički podatak. Oni će snositi sankcije naredne sezone (dve utakmice), ali nisu ni mogli sada da sude u Beogradu, pošto su u Kelnu na Fajnal-foru Evrolige u Kelnu.

On smatra da će ABA liga opstati.

- ABA liga ove godine slavi 20. rođendan. Kontinuitet pokazuje da je neophodna u regionalnoj košarci. Mi imamo MVP Evrolige koji je stasavao u ABA ligi. Micić, Jokić, MVP španske lige su igrali u ABA ligi. ABA liga je neuporediva sa nacionalnim šampionatima.

Ono što svakoga zanima je to da li će ABA liga imati mesto u Evroligi i u budućnosti?

- Pobednik ABA lige će igrati sledeće sezone Evroligu. Mi sa tim nismo zadovoljnim. Ovaj region zaslužuje minimum dva ili više predstavnika. Ali, dobro, imamo predstavnike u Evrokupu i FIBA Ligi šampiona - zaključio je Vojinović.

Podsetimo, pobedom nad Budućosti Zvezda je došla do pete regionalne titule - četiri su osvojene pod vođstvom Dejana Radonjića.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna