"HRVATI SU JEDINI NAROD..." Hrvatska euforija zbog ovih reči o njima i Srbima na Svetskom prvenstvu raste do neba

Novosti online

12. 12. 2022. u 22:23

Hrvatska i Argentina igraju polufinale Mundijala, a ta utakmica izazvala je euforiju u zemlji naših komšija, u kojoj se prenosi i svaka pohvala svetskih medija, naročito ako se u njoj spomene i Srbija.

ХРВАТИ СУ ЈЕДИНИ НАРОД... Хрватска еуфорија због ових речи о њима и Србима на Светском првенству расте до неба

FOTO: Tanjug/AP

Pod naslovom "I Španci se naklonili uspehu ‘vatrenih‘: ‘Hrvatskoj je uspelo ono što Srbiji nije‘", splitska "Slobodna Dalmacija" ovako izveštava:

"I španska Marka naklonila se čudesnim rezultatima hrvatske fudbalske reprezentacije. Oduševljeno konstatuju kako je Hrvatska od samostalnosti nastupila na šest od mogućih sedam svetskih prvenstava, a u čak 50 odsto svojih nastupa na Mundijalima bila je među četiri najbolje ekipe na svetu. U Francuskoj 1998. je bila treća, u Rusiji prije četiri godine druga, a u utorak će protiv Argentine tražiti prolazak u drugo uzastopno finale svetskih prvenstava u nizu.

Uporedili su u Marki taj učinak s učinkom tradicionalno najmoćnijih evropskih reprezentacija i zaključili kako je na svojih prvih šest svetskih prvenstava uspešnija bila samo Nemačka koja je igrala četiri polufinala, prenose Sportske novosti.

"Hrvati su jedini narod koji je izašao iz raspada država koje su kružile oko Sovjetskog Saveza, a koji se uključio u elitu svetskog fudbala. Niti jedna od preostale 24 reprezentacije koje su danas članice UEFA, a koje su nekad bile iza "gvozdene zavese" nije ni blizu uspeha koje je ostvarila Hrvatska. S druge strane granice, Srbi nisu uspeli da spoje prirodni talenat s takmičarskom oštrinom koji je Hrvatsku učinio timom kog se svi plaše", navodi Marka nastavljajući konkretnim podacima potkrepljivati uspehe fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Naime, od 1991. samo su Brazil, Nemačka i Holandija više puta igrali u polufinalima svetskih prvenstava, po četiri. Poređenja radi, Hrvatska prema poslednjem popisu stanovništva ima tek nešto više od 3,8 miliona stanovnika dok je istovremeno Brazilaca 214 miliona, Nemaca više od 83 miliona, a Holandija ima 17,5 miliona stanovnika", zaključuje "Slobodna Dalmacija".

Podsetimo, sve rezultate, ali i raspored utakmica koje predstoje u završnici Svetskog prvenstva u fudbalu, možete pogledati na ovoj stranici portala "Novosti".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)