RUSOFOBI ČUPAJU KOSU: Amerika "promenila ploču", zahteva da se Rusi vrate na sportska takmičenja!

Novosti online

12. 12. 2022. u 15:59

RAT u Ukrajini, ili "Specijalna vojna operacija" kako Rusija zove svoju vojnu intervenciju, i dalje privlači ogromnu pažnju svetske javnosti, a najnovije vesti vezane za pomenute dve države tiču se i sporta. Tačnije, velikog povratka ruskih sportista, i to na inicijativu Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država.

РУСОФОБИ ЧУПАЈУ КОСУ: Америка променила плочу, захтева да се Руси врате на спортска такмичења!

Foto: Tanjug AP

Maltene čim su trupe Ruske Federacije ušle u Ukrajinu u februaru 2022, ruski sport našao se na udaru brojnih sankcija. Reprezentacije su izbacivane s takmičenja, klubovi takođe naprasno završavali s učešćima na međunarodnoj sceni, brojni indivdualni sportisti nisu mogli da igraju, ili, kao u tenisu, mogli su - samo ako se odreknu imena države, zastave i himne.

Iako se ratna dešavanja ne privode kraju, a svet sa velikom pažom prati šta se dešava na lokacijama kao što su Bahmut, Nikopolj, i, uopšte, na teritoriji koju Rusi nazivaju "Novorusija", jedna od velikih sankcija, koja je baš pogodila ruski sport, je pred ukidanjem.

O tome se danas oglasila predsednica Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država, Suzan Lajons.

Kako prenosi ruska novinska agencija "RIA Novosti", pozivajući se na kolege iz "Vol strit džurnala", ona je u Lozani, gde je na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u petak odlučeno da ostanu na snazi aktuelne smernice/saveti o sankcijama ruskim i beloruskim sportistima, izjavila sledeće:

- Može biti neprijatno kada se to uvidi, ali zabrana učešća Rusima nas vraća u prošlost, a njihov povratak je jako važan za olimpijski pokret. Naravno, mi i dalje podržavamo ukrajinski narod i ukrajinske sportiste. Sjedinjene Države ujedno podržavaju da se stvore prilike da se takmičenjima vrate oni koji su celog života trenirali, ali smo protiv toga da se takmiče pod nacionalnom zastavom dok su im države pod sankcijama.

Upitana zašto je ona, a i Olimpijski komitet SAD, od februara do sada bio protiv takmičenja Rusa i Belorusa, a ovoga puta ima drugačiji stav, odgovorila je:

- Tada smo, kao operativnu meru, morali da ih (zaraćene strane) razdvojimo. Da, potpuno smo se zalagali za suspenziju (ruskih i beloruskih sportista) tada. Ali, na olimpijskom samitu se postavilo pitanje, da li još uvek postoji potreba za takvim zaštitnim merama (prema ukrajinskim sportistima)? Dok je katalizator za celu situaciju i dalje tu, a naravno da tu mislim na konflikt u Ukrajini, samo pitanje bezbednosti sportista više nije goruće - poručila je Lajonsova.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠTA KAŽU PROGNOZE? Evo koliko će Srbija osvojiti medalja na Olimpijskim igrama