RADUJE SE BRAZIL, RADUJE SE CELA SRBIJA! "Orlovi" drže sudbinu u svojim rukama! Švajcarska doživela bolan poraz

Novosti online

28. 11. 2022. u 18:53

MEČ drugog kola grupe "G" odigrali su Brazil i Švajcarska. Utakmica koja je u mnogome odlučivala o sudbini Srbije zavšena je rezultatom 1:0 u koristi fudbalskih mađioničara iz "zemlje karioka".

РАДУЈЕ СЕ БРАЗИЛ, РАДУЈЕ СЕ ЦЕЛА СРБИЈА! Орлови држе судбину у својим рукама! Швајцарска доживела болан пораз

FOTO: AP/Tanjug

BRAZIL - ŠVAJCARSKA 1:0

Stadion "974 Doha"

Sudija: Ivan Barton (Salvador)

POSTAVE:

BRAZIL: Alison - Militao, Markinjoš,m Silva, Sandro - Kazemiro, Fred - Vinisijus, Rafinja, Paketa - Rišarlison

ŠVAJCARSKA: Somer - Rodrigez, Elvedi, Akandži, Vidmer - Frojler, Rider, Džaka - Sou, Vargas - Embolo

Prvih 45 minuta od 90 koji su odlučivali o sudbini "orlova" na Mundijalu za ljubitelje fudbala u našoj zemlji kao da su bili "dežavu", a bogami isto je važilo i za one na južnoameričkom kontinentu.

Sve se odvijalo po scenariju meča koji je odigran pre samo četiri dana Srbija - Brazil. Mali broj lepih poteza, golova, šansi, sve ono zbog čega fudbal i jeste najvažija sporedna stvar na svetu.

Jednostavno sve ono što je viđeno danas na stadionu "974" u Dohi tokom 90 minuta nije ličilo na fudbalsku igru. Veliki broj duela, rovoska borba za svaki milimetar terena, igrači su se valjali po travnatoj površini, a igra se seckala na svakih tridesetak sekundi.

FOTO: AP/Tanjug

Bila je to šahovska partija između Titea i Jakina. Turski trener na klupi časovničara uspeo je da ukrade magiju koju u nogama kriju Titeovi izabranici.

Jednostavno, danas je cela Srbija bila Brazil, ali Brazil nije bio Brazil. Letargično, bezvoljno, taktika za igru bod, na terenu ni strasti ni energije, u igri ni dinamike ni tempa. Meč se približavao kraju, a Srbija je sa strahom u očima gledala dešavanja iz Dohe.

I onda kada su svi već počeli da gube nadu i stpljenje BUM! Kazemiro postiže gol za erupciju oduševljenja Brazilaca, ali i cele Srbije! Gol možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

Bio je to trenutak magije, totalne euforije na stadionu, i gol koji je odlučio pobednika.

Računica za "orlove" je sada jasna, pobeda bilo kojim rezultatom u poslednjem kolu protiv Švajcarske garantuje prolazak u osminu finala Mundijala.

FOTO: Printskrin/Sofa score

DRUGO POLUVREME

90. minut - Još samo malo Barton pokazuje da će se igrati još samo 6 minuta.

83. minut - Gooooooool! Kazemirooooooooo! Sada nema dileme, karioke vode! Raduj se Brazile sada, raduj se Srbijo! Sada se sve promenilo, pobeda sa bilo kojom razlikom u poslednjem kolu garantuje prolazak dalje. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

82. minut - Bruno Gimaraes je pokušao glavom sa 16 metara, ali rutinski to hvata Jan Somer.

75. minut - Haris Seferović menja Brila Emboloa, a Ebišer će zameniti Soua. Pozicija za poziciju, ništa se ne menja u igri Švajcarske. 

73. minut - Rišarlison oi Rafinja izlaze, a u igru su Gabrijel Žesus i Antoni. Valjda će oni dati neki novi impuls napadu...

66. minut - Ne ne ne, pa šta se ovo desilo, Barton pokazuje ofsajd, ali ne prilikom samog postizanja gola. Barton pokazuje da je postojala ofsajd pozicija neposred pre nego što se mreža zatresla, i to negde blizu sredine igrališta.  

64. minut - Gooooool! Vinisijus! Raduje se Brazil, ali raduje se i Srbija! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

61. minut - Brazilci, pa gde ste? Potpuno bezidejne karioke, ne liče na sebe. Više od sat vremena igre u kojima su stvorili samo jednu dobru priliku. Voljni momenat takođe na niskom nivou, radna etika ne postoji. Deluje kao da Tite ne ide na pobedu u ovom meču, već da bi se zadovoljio i jednim bodom.

57. minut - Prete sada i Brazilci, Vinisijus je poslao dobru loptu u peterac, Rišarlison je uklizao u želji da je sprovede u mrežu, ali malo je nedostajalo da je napadač Totenhema krzne i donese prednost svojim saborcima.

53. minut - Au, sreća! Dobra prilika za Švajcarce. Gužva u kaznenom prostoru "karioka", snažan udarac ali blokira to Titeaova defanziva. Vargas je potom pokušao, lopta odlazi u korner. Vargas je i izveo udarac iz ugla, ali sigurno to hvata Alison u ruke. 

50. minut - Žestok faul Ridera nad Ridrigom koji je ušao u nastavku. Ivan Barton pokazuje žuti karton Švajcarcu. 

46. minut - Drugo poluvreme je počelo, Brazilci su izveli početni udarac u nastavku.

PRVO POLUVREME

45 + 1 -Kraj prvog dela! Ivan Barton pokazuje igračima da krenu ka svlačionicama. Srbija u sve većem problemu, Brazilci ne liče na sebe, nema one magije u njihovoj igri. Osetan je izostanak Nejmara. Podsetimo, ukoliko Brazil i Švajcarska pobedele bodove, našoj reprezentaciji biće neophodno da odnose ceo plen protiv "časovničara" u poslednjem kolu grupne faze, i to sa više od jednog gola razlike.

FOTO: Tanjug/AP

45. minut - Konačno opasnost pred golom Somera. Korner je izveo Rafinja, karambol u šesnaestercu, ali niko od Titeovih pulena nije uspeo da zahvati loptu. Džaka i drugovi na korak od sjajnog rezultata po njih na poluvremenu.

41. minut - Ne valja! Potpuno je opao tempo utakmice ponovo, Švajcarska deluje sve opasnije. Težište igre ponovo na sredini terena, sve podseća na onaj meč Srbija - Brazil. Ostaje nada da će "karioke" prikazati bar delić one igre koju se demonstrirali u drugom poluvremenu protiv "orlova".

FOTO: Tanjug/AP

37. minut - Eder Militao je raspalio iz mesta sa 20-ak metara. Odličan blok Švajcaraca, lopta je u korneru. Rafinja će ga izvesti. Ipak ništa, nije fudbaler Barselone ni ubacio loptu u 16 metara. Odigrao je kratak pas, a potom je akcija karioka propala.

36. minut - Džaka i družina spasli su živu glavu, a sada dolaze do daha. Konsolidovala je Švajcarska svoje redove, i sada već polako dolazi do kontrole poseda. I dalje bez većih prilika, ali period u kome časovničari deluju nešto bolje.

31. minut - Rafinja tuče sa 20 metara! Ipak Somer brani još jednom. "Karioke" se bude i polako počinju da liče na onu fudbalsku mašineriju koja melje sve pred sobom.

FOTO: AP/Tanjug

27. minut - Au kakva prilika za Brazil! Vinisijus je šutirao sa svega nekoliko metara, ali sjajna odbrana iskusnog Somera. Kako je samo loše zahvatio loptu fudbaler Reala, ovo je morao biti gol prosto. Ostaje 0:0, raduju znaci života koji daju Brazilci.

19. minut - Još 9 minuta fudbala u kojima nije viđeno praktično ništa. Dve ekipe koje deluju potpuno nezainteresovano da napadnu protivnički gol. Brazilci imaju terensku inicijativu, ali i dalje bez šuta ka mreži Evropljana.

FOTO: AP/Tanjug

10. minut - Jako spor početak utakmice obeju ekipa. Još uvek bez udarca ka golu, bez bilo kakve opasne situacije u kaznenom prostoru neke od dveju reprezentacija. Podsetimo Švajcarska je jedna od tri reprezentacija koja je na poslednja tri velika takmičenja stizala do četvrtfinala, što dovoljno govori o tome koliko dobro znaju da igraju na rezultat. Ko je očekivao da će ovo biti lak posao za Brazilce, grdno se prevario. Očekuje nas verovatno partija šaha između Titea i Jakina, turčina na klupi Švajcaraca.

5. minut - Bez značajnijih događanja na terenu. Stižu nam kadrovi sa Kopakabane. Pogledajte kakva euforija vlada u Brazilu pred ovaj meč. 

FOTO: AP/Tanjug

1. minut - Meč je počeo! Prvi napad za Švajcarsku. Srećno Brazilci, igrajte onako kako i umete, snovi Srbije zavise od vas.

16:30 - Ostalo je još samo 30 minuta do meča koji Srbija sa nestrpljenjem čeka! Evo delića atmosfere iz Dohe, i par lepih kadrova navijača Brazila sa tribina prelepog "974 stadiona".

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

UOČI MEČA

16:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč! Evo kojih 11 "karioka" će odlučivati o sudbini Srbije.

FOTO: Printskrin/flash score

Prvi favorit za osvajanje svetske titule Brazil je u prvom kolu rutinski savladao reprezentaciju Srbije rezultatom 2:0 u meču u kome puleni selektora Dragana Stojkovića nisu uspeli da šutnu u okvir gola za 90 minuta.

Nakon dobrog prvog poluvremena naše reprezentacije, Brazilci su preuzeli potpunu kontrolu u drugom delu i sa dva sjajna gola fudbalera Totenhema Rišarlisona osvojili prva tri boda na šampionatu.

FOTO: Tanjug/AP

Pobeda je mogla biti i ubedljivija, ali je golman Srbije Vanja Milinković  Savić bio na visini zadatka i sprečio teži poraz svog tima.

Švajcarci su, sa druge strane, imali dosta sreće protiv Kameruna koji ih je u prvih 45 minuta igre u potpunosti nadigrao i koji je verovatno oštećen za jedanaesterac u 35. minuta meča. 

"Sajdžije" su iz prvog ozbiljnijeg napada uspeli da kazne lošu odbranu Kameruna, a jedini strelac na meču bio je Embolo koji nije proslavio postignut pogodak s obzirom na to da vodi poreklo upravo iz ove afričke zemlje.

FOTO: Tanjug/AP

Ove dve reprezentacije su se do sada sastale četiri puta, a zanimljivo je da Brazilci do sada nikada nisu pobedili Švajcarce na Svetskom prvenstvu.

Oba meča su završena nerešenim rezultatom, jedan daleke 1950. godine, a drugi na prethodnom Mundijalu u Rusiji. U ostalim prijateljskim mečevima viđena je po jedna pobeda na obe strane.

Pobednik ovog meča će overiti plasman u osminu finala, a svi u Srbiji se nadaju da će to biti Brazil kako bi se drugi putnik u nokaut fazu tražio u poslednjem kolu u međusobnom duelu između Švajcarske i Srbije. 

FOTO: Tanjug/AP

Brazil će na večerašnjem meču igrati bez prve zvezde Nejmara, dok je upitan nastup iskusnog defanzivca Juventusa Danila. 

Selektor Švajcarske Murat Jakin nema većih glavobolja što se tiče sastava i samo je pod znakom pitanja nastup mladog napadača Salcburga Noe Okafora koji je odigrao poslednjih 20 minuta meča sa Kamerunom i doživeo povredu mišića.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)