PIKSI PUNI KASU ZVEZDE, NE I PARTIZANA: Stiže ogroman novac na Marakanu zbog Mundijala

Novosti online

11. 10. 2022. u 20:24

FIFA je rešila da obraduje mnoge klubove na svetu, a kako trenutno stvari stoje, od srpskih sportskih kolektiva će se novcem svetske kuće fudbala puniti samo kasa Crvene zvezde.

ПИКСИ ПУНИ КАСУ ЗВЕЗДЕ, НЕ И ПАРТИЗАНА: Стиже огроман новац на Маракану због Мундијала

FOTO: M. Vukadinović

Naime, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će isplatiti čak 209 miliona dolara klubovima čiji će igrači nastupiti na Svetskom prvenstvu u Kataru. Ali, ne samo aktuelnim klubovima u kojima su akteri Mundijala, već i svim onim sportskim kolektivima čiji su ti igrači bili članovi u dve prethodne godine.

Kada je FIFA emitovala ovu informaciju, u redakciji portala "Novosti" došlo se do jednog zanimljivog zapažanja.

Najpre, kada se pogleda spisak fudbalera koje je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi pozvao za dve poslednje utakmice, protiv Švedske i Norveške u Ligi nacija, ispostavi se da su samo dvojica fudbalera iz srpskih klubova: u pitanju su Strahinja Eraković i Stefan Mitrović - obojica iz Crvene zvezde.

A od svih ostalih, još samo jedan od njih, Srđan Babić, igrao je u poslednje dve godine za neki ovdašnji klub.

I on za Crvenu zvezdu.

Kako je FIFA saopštila da će se "oko 10.000 dolara isplatiti za svakog igrača, za svaki dan koji provede na pripremama za Mundijal i na samom Svetskom prvenstvu", to onda znači sledeće:

Ukoliko Babić, Eraković i Stefan Mitrović ostanu u timu "orlova" i za šampionat sveta, Piksi će, nehotično, klubu iz kog se otisnuo kao fudbaler u "beli svet" - iz tog sveta sada napuniti kasu.

Koliko novca će dobiti Zvezda od FIFA i zašto ništa neće dobiti Partizan, a dao je tolike asove reprezentaciji?

Pretpostavlja se da će pripreme svih reprezentacija trajati samo nedelju dana, jer se Svetsko prvenstvo prvi put održava ne leti, između dve sezone, nego usred domaćih šampionata. Od 13. do 19. novembra klubovi su dužni da puste reprezentativce na pripreme, što je sedam dana, a za ovu finansijsku priču o zaradi klubova - sve dalje zavisi od toga i koliko će se koja nacionalna selekcija zadržati na samom Mundijalu (koji se održava od 20. novembra do 18. decembra).

U najgorem slučaju, da Srbija završi s takmičarskim nastupima u Kataru već u uvodnoj fazi, poslednji meč bi odigrala 2. decembra, protiv Švajcarske, što znači da bi Zvezdin srpski trio bio tačno 20 dana u nacionalnoj selekciji. A 20 puta po 10.000 dolara, pa sve to puta tri igrača... to znači da bi na Marakanu iz kase FIFA sigurno stiglo 600.000 dolara.

U idealnom slučaju, kada bi, kao što maštaju ovdašnji ljubitelji fudbala, "orlovi" dogurali do završnog dana Svetskog prvenstva, pomenuti trio Zvezdinih fudbalera bi u reprezentaciji bio 36 dana. Odnosno, pomenuta računica bi tada glasila: 36 puta 10.000 dolara, pa to puta tri igrača, što iznosi 1.080.000 dolara.

To bi moglo i da se uveća ako više fudbalera Zvezde bude uvršteno u tim Srbije za Mundijal, odnosno mogao bi delo "kolača" FIFA da dobije i Partizan, ako se neki njegov aktuelni fudbaler nađe na Piksijevom spisku za Katar. Od igrača koji su pozvani za mečeve sa Švedskom i Norveškom, iskustvo igranja za crno-bele iz Humske imaju Saša Lukić, Andrija Živković, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, ali niko od njih nije bio član Partizana u dve godine do početka Svetskog prvenstva u Kataru, pa zato Partizan i neće dobiti novac od svetske kuće fudbala za njih (Lukić i Živković su otišli iz Humske 2016, Mitrović 2013, a Vlahović 2018).

Stiže još FIFA novca na Marakanu, a nešto malo i u Humsku

Zvezda će zaraditi još mundijalskog novca. I to ne zbog reprezentativaca Srbije.

Kapiten crveno-belih, Milan Borjan, siguran je putnik na Svetsko prvenstvo kao član reprezentacije Kanade, čiji je golman, pa će i on bar 200.000 dolara doneti Zvezdi. A doneće toliko i australijski reprezentativac Miloš Degenek, koji jeste napustio Marakanu relativno skoro, ali spada u one koji su za Zvezdu igrali u poslednje dve godine, i za kog se očekuje da će igrati u Kataru. Od aktuelnih Zvezdih fudbalera, i Osman Bukari, kao član Gane, ide na Svetsko prvenstvo, pa će i on, kao Borjan i Degenek, bar 200.000 "zelenih" novčanica doneti Zvezdi, koja tako može da ukupno računa na "sigurnih" (ako Babić, Eraković i Stefan Mitrović ostanu u timu "orlova" i za šampionat sveta) 1,2 miliona dolara od FIFA, čak i da svi njeni članovi ispadnu s Mundijala posle prve faze.

Partizan bi jedino mogao novac da dobije od nastupa Takume Asana za Japan, jer je taj krilni napadač bio član ekipe iz Humske do 2021, te su se na taj način i crno-beli "kvalifikovali" za novac od svetske kuće fudbala.

BONUS VIDEO: Ovako izgleda avion za argentinske navijače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)