ISPLIVALA BRUKA RAFAELA NADALA: Kad ovo bude čuo Novak Đoković, pući će od smeha

Novosti online

11. 10. 2022. u 21:25

RAFAEL Nadal u ovom trenutku ima više grend slem titula (22) nego što ih ima Novak Đoković (21), ali jedan trofej mu iz godine u godinu izmiče i sada je na tu temu isplivala jedna ne baš povoljna informacija po španskog asa.

ИСПЛИВАЛА БРУКА РАФАЕЛА НАДАЛА: Кад ово буде чуо Новак Ђоковић, пући ће од смеха

Tanjug/AP

Rafa u svojoj kolekciji teniskih rekorda ima i neke koje Nole nije dostigao. Ima i Srbin takve koje su za Španca nedostižni, a jedan od njih je i broj osvojenih završnih mastersa, čuvenog turnira za osmoricu najuspešnijih igrača u sezoni.

Đoković je u pet navrata osvajao to nadmetanje (rekorder je Rodžer Federer sa šest), a Nadal - nijednom.

I, baš o tome je nešto vrlo zanimljivo otkrio prvi čovek Asocijacije teniskih profesionalaca, Andrea Gaudenci, tokom razgovora sa italijanskim novinarom Ubaldom Skanagatom.

Italijan je ovako postavio pitanje za čelnika ATP-a:

"Znamo da će Đoković doći u Torino (na završni masters), ali ne znamo još uvek da li će i Nadal, jer je sad postao otac, a i tog meseca ima zakazne obaveze u Južnoj Americi..."

- Ne znam (da li će Nadal doći) - počeo je da odgovara Gaudenci, dodavši: - Nadam se da hoće. Po mom mišljenju, to će se i desiti, jer on nikada nije osvojio završni turnir. Sve drugo je osvojio, samo mu to nedostaje. A uvek se žalio što se završni masters igra na betonu, a ne na šljaci!

Posle tog otkrića o Nadalovom "brukanju", i zahtevanju da se usred dela sezone koji se nekoliko meseci igra na betonu promeni podloga na šljaku, jedinu na kojoj je istinski dominantan, Gaudenci je malo probao i da opravda Španca:

- Ima on razloga što to kaže, ali je betonska podloga za završni masters prosto obavezujuća, zbog teniskog kalendara kada se taj turnir održava (na kraju jedne, te pre početka nove sezone - kada se svi turniri i igraju na betonu). U svakom slučaju, to jeste turnir koji bi on voleo da osvoji, jer je jedina bitna titula koju nema u riznici.

A to koliko se Nadal protiv jakih rivala muči na tvrdoj podlozi, tema je i određenih stranih internet emisija.


U jednoj od njih, na temu "Ko je najbolji teniser svih vremena", ukazano je na dve poražavajuće činjenice za Rafu.


Prva je da je van terena sa šljakom - doživeo 17 uzastopnih poraza od Federera i Đokovića! Tačnije, od 2014. nije pobedio ni jednog od njih dvojice na terenu koji nije šljaka.

Druga stvar je čak i pomalo komična, ali istinita.

Ako Nadal nekoga "zna" i "voli" da pobeđuje u tenisu, to je Francuz Rišar Gaske, s kojim se sastao 18 puta i svih 18 puta pobedio.

Ali...

U poslednjih dvet mečeva na terenima sa tvrdom podlogom, Novak Đoković više "dere" Nadala, nego Nadal Gaskea.

Evo i dokaza:

Ilustracija

Nadal je u tih devet mečeva sa Gaskeom ostvario devet pobeda, uz impresivnih 21:1 u osvojenim setovima.

A Novak Đoković je u poslednjih devet mečeva s Nadalom na tvrdoj podlozi takođe ostvario devet pobeda, ali u tih 9:0 ima nestvaran učinak od 19:0 u osvojenim setovima.

I ne samo to.

Gaske je u pomenutom nizu uspeo da u deset setova osvoji bar četiri gema (dakle, u 45% slučajeva), a Nadal je protiv Novaka osvojio bar četiri gema u svega četiri seta, što je samo 21% od svih odigranih sa Srbinom u tih devet poslednjih usreta.

Novak Đoković, naravno, zna sa koliko vodi protiv Nadala u međusobnim okršajima (30:29), ali će mu ovi podaci o Nadalovom "brukanju" u vidu stalnog traženja od ATP-a da se završni masters preseli na šljaku, kao i simpatično poređenje u koje je "uskočio" i Gaske - sigurno izmamiti osmeh na licu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)