SRAMOTA: Novak Đoković ovo nije zaslužio, Australija povukla potez na koji ljudi s dostojanstvom ne bi nikad ni pomislili

Novosti online

11. 10. 2022. u 22:35

NOVAK Đoković se nada da će se vratiti na Australijan open u januaru 2023, ali u zemlji-organizatoru prvog teniskog grend slema u sezoni, državi koja je proterala Noleta u januaru 2022 kao "osobu koja je opasna po tamošnje društvo", povlače se potezi kojima nema mnogo ravnih kada se o javnoj sramoti radi.

СРАМОТА: Новак Ђоковић ово није заслужио, Аустралија повукла потез на који људи с достојанством не би никад ни помислили

Tanjug/AP

Podsetimo, Đoković je iz Australije deportovan odlukom tadašnjeg ministra za imigracije Aleksa Hoka. On je "pregazio" sudsko rešenje kojim je utvrđeno da Srbin nije nelegalno doputovao, već na poziv Teniskog saveza Australije, i to uz dozvolu koju mu je dala "dvodomna" australijska medicinska komisija (sagledavši dokumentaciju o preležanom Kovid-19, te odsustva neophodnosti vakcinisanja protiv te bolesti).

Đoković je od strane ministra proglašen "opasnim po zdravlje i poredak u Australiji", iako nije prekršio nijedan tamošnji propis, već su i TS Australije, i mediciniska komisija, i nadležni sud potvrdili da ima pravo da bude tu gde je došao. Politika je učinila svoje i... Sada se ta ista politika opet "javlja". Ili, zapravo, oni koji su je u januaru celim svojim bićem branili.

U ono vreme, "Novosti" su vam u jednoj opširnoj analizi tokom koje je analizirano izveštavanje 19 australijskih medija (PADAJU MASKE: Kako je Australija još pre dve godine "rešila" da deportuje Novaka Đokovića), ukazale na nekoliko važnih stvari. Najpre na to koliki bes sopstvene javnosti je izazvalo pandemijsko ponašanje vlasti Australije, te da se zbog vrlo lošeg političkog rejtinga pred izbore koji su se bližili - tadašnjim vlastodršcima kao  "idealno" činilo kažnjavanje nekog ko bi delovao kao "osoba koja je tu s povlasticama, dok običan narod pati".

Kako je Australija od tada do sada ušla u malo drugačije političke vode, time i u drugačije političke odluke, ukinuto je pravilo prema kojem se od međunarodnih putnika traži da obelodane svoj status vakcinisanja protiv novog koronavirusa. I, odmah je Đoković o tome bio pitan na jednoj od konferencija za medije. On je kulturno rekao da se nada "pozitivnim vestima" povodom njegove želje da igra na sledećem Australijan openu, a to je izazvalo pravi mali haos u Australiji.

Đoković, podsetimo, ne može da se na osnovu ukidanja pomenutog propisa o obaveznoj vakcinaciji tek tako "pojavi" u Melburnu, jer svako lice koje je iz Australije deportovano automatski ima trogodišnju zabranu povratka. Iako Đoković nikoga "nije povlačio za rukav" da bi mu se zabrana dolaska ukinula, prosto je odogovorio na novinarsko pitanje "Da li se nadate?" - "Da, nadam se", histerija koje je u januaru obeležila izveštavanje australijskih medija ponovo se javila.

I to na degutantne načine.

FOTO: Tanjug

 

Najdalje je otišla najveća australijska medijska grupa, “Nine Group”, koja obuhvata i i medije poput Sidnej morning heralda, "Ejdž" i druge koji su se isticali izveštavanjem o Noletovoj deportaciji. Sada je ta medijska mašinerija ponovo pokrenuta, a u udarnoj emisiji, "Danas", emitovan je prilog koji je australijske gledaoce trebalo da podseti zašto Novak Đoković nikako ne bi smeo da se sada vrati u Australiju, odnosno do isteka trogodišnje zabrane.

Kao glavni sagovornik za tu temu izabran je jedan - udovac.

Naime, gospodin Džon Delahanti je ostao bez supruge Rozmari ove godine, a baš u vreme dok se odvijala Đokovićeva saga u Melburnu, njegova žena je bila u bolnici. Ne zbog Kovid19, već zbog raka pankreasa. Kako je otkriveno u pomenutoj emisiji, "Rozmari je mogla da prima samo jednog po jednog posetioca usled Kovid-restrikcija", te njen suprug sada zahteva od Vlade Australije da "Novaku ne dozvoli poseban tretman".

- Stvarno me uznemirava (mogućnost da se Đoković vrati u Australiju), ali ne samo zbog mene, već zbog onoga što smo žena i ja prošli sa svim restrikcijama tokom "lokdauna", ali i mnogi milioni Australijanaca, koji su se zapravo žrtvovali i morali da rade stvari u kojima nisu uživali, ali su igrali po pravilima. Radili smo sve što su od nas tražile vlasti - istakao je ovaj udovac, zahtevajući da se "ostane pri odlukama Vlade od januara" (u smislu izbacivanja Đokovića iz Australije, time i zabrane povratka tri godine).

Sraman argument najveće australijske medijske grupe bi, u pravodu na srpski, trebalo da glasi "Zamislite, čoveku umrla žena ove godine, a Đoković bi da se vrati!". Iako pomenuta gospođa nije umrla od korone, niti joj se desilo ono što se, ne samo u Srbiji, nego širom sveta, dešava - da se posete potpuno ukidaju kada se proglasi epidemija gripa (nju su mogli da posećuju i suprug i bližnji). 

Korišćenje nečije smrti, pa i nečije tuge zbog gubitka voljene osobe, da bi se opravdao sopstveni januarski, a izgleda večni stav "Raspni ga! Raspni!" samo je nova cigla u zidu australijske medijske sramote na temu "Srbin je, po pozivu, uz urednu dokumentaciju, došao u zemlju - iz koje je, kao nekakav kriminalac, odmah potom proteran". 

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024