TRADICIONALNA TRKA "BEOGRAD - BANJALUKA NIKOGA NIJE OSTAVILA RAVNODUŠNIM: Najlepša razglednica Srbije i Srpske (FOTO)

Dušan REPIJA

21. 04. 2022. u 23:06

PUTOVANjE od hiljadu milja počinje prvim korakom" - drevna je kineska izreka, a njom se vodio i čuveni biciklistički radnik sa ovih prostora, Tihomir Kuvalja, kada je sa prijateljima iz Biciklističkog saveza Srbije 2007. osnovao trku "Beograd - Banjaluka".

ТРАДИЦИОНАЛНА ТРКА БЕОГРАД - БАЊАЛУКА НИКОГА НИЈЕ ОСТАВИЛА РАВНОДУШНИМ: Најлепша разгледница Србије и Српске (ФОТО)

FOTO: BSRS

 Zbog svih dešavanja od pre gotovo tri decenije, pa i onih kada je Srbija gađana NATO bombama pri kraju milenijuma, mnogi stranici su sa dozom straha i nepoverenja dolazili u Srbiju, a naročito njenu mlađu sestru sa leve odbale Drine. Aktuelni predsednik Biciklističkog saveza Republike Srpske često voli da ponovi kako je za prvo izdanje jedva uspeo da sakupi dovoljan broj takmičara, kako bi Međunarodna biciklistička unija (UCI) dozvolila održavanje trke.


Šesnaest godina kasnije potpuno drugačija slika. Na mejl adresu najbolje trke na Balkanu stigle su prijave iz čak 39 ekipa! Nažalost, mesta je bilo samo za 25. Na kraju su dve ekipe otkazale dolazak dan pre trke, pa je na put dug 568 kilometara krenulo 150 biciklista i 24 različite nacionalnosti. Trka prve kategorije UCI prvi put imala je pet etapa i učesnike sa pet kontinenata, a najviše snage i umeća, kao i najbolju podršku timskih kolega imao je Jakub Kačmarek.

Biciklisti poljskog tima Mazovše serce drumovi Srbije i Srpske postali su talični pre dve godine, kada je ovaj događaj zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji ga vode održan u jeku pandemije. Popularni Pubo vratio se na mesto uspeha posle godinu pauze i posle mnogo turbulencija odneo kući još jednu žutu majicu medijskog sponzora "Novosti", veliki pehar, novčanu nagradu, ali i 125 UCI poena, koji će mu i te kako značiti u nastojanjima da postane član neke od "grand tur" ekipa.


Nije gotovo do poslednjeg metra


SVE je počelo timskim hronometrom koji je vožen u prestonici Srbije, a stazu dugu četiri kilometra najbrže su prevezli upravo momci iz Mazovšea. U drugoj, izuzetno brzoj etapi od Obrenovca do Bijeljine do izražaja su došli sprinteri, a u poslednjih nekoliko metara najbolje se snašao Italijan koji nastupa za njemačku ekipu Maloja Pušbajkerts Filipo Fortin. Kako iskusnom asu, koji je već jednom slavio na trci, više odgovaraju ravničarske etape, jasno je bilo da će teško zadržati majicu. Od Bijeljine do Vlasenice ponovo su dominirali Poljaci, a Kačmarek obukao žutu majicu sa devet sekundi prednosti u odnosu na Lenara Tužela iz Tartaleta. Činilo se da je to kraj borbe za ukupnog pobednika, ali su se stvari promenile na najdužoj etapi od Doboja do Prijedora. Start u gradu na tri reke ostaće upamćen po velikom broju gledalaca, a ništa manje spektakularno nije bilo ni u finišu. Prijedor je prvi put bio domaćin cilja, a žitelji ovog grada videli su fantastičnu vožnju Tužela, koji je došao u cilj sa prvom grupom i mimo svih očekivanja "presvukao" Kačmareka. Prednosot od tri sekunde nije bila velika, pa su Poljaci dodali gas u poslednjoj deonici, a Belgijanac se potšuno iscrpeo, pa je Kačmarek ponovo slavio u najvećem gradu Srpske.

Trka bez granica


BICIKLISTI iz Republike Srpske prvi su sportisti koji su nastupali u dresu Srbije tokom nesrećnih devedesetih godina. Kuvalja je toliko voleo ovaj sport da je pod okriljem noći ponekad i sa ugašenim svetlima prolazio kroz najuže delove tek probijenog koridora, vozeći u Beograd takmičare iz Banjaluke, među kojima je bio i njegov sin Vladimir, aktuelni direktor trke i čovek koji je najviše zaslužan što je ovo postao događaj o kome se priča na svim meridijanima, a bez sumnje jedinstven po nekoliko stvari. Jedna od njih je to što kompletan karavan granicu između Srbije i Republike Srpske već 16 godina prelazi bez zaustavljanja i pasoških kontrola. Zato je i neformalni moto događaja već godinama "Trka bez granica".

Crkve i džamija


JEDAN od glavnih aduta organizatora prilikom prijava ekipa jeste gostoprimstvo. Ruku na srce, nemaju svi gradovi domaćini etapa dovoljno dobre smeštajne kapacitete da ugoste karavan od 450 ljudi, ali imaju ono nešto što nemaju oni koji imaju hotele zakićene zvezdicama. To je oduševilo i novinara iz Belgije Petera Adinsa, čoveka koji decenijama prati najveće svetske trke, a ove godine je prvi put stigao na trku "Beograd - Banjaluka".
 

Derventa je bila polazna tačka poslednje etape koja je odlučila ukupnog pobednika, a osim uzbuđenja do same linije finiša, Adins je primetio, za njega, neobičan prizor u Derventi. Start etape bio je sa glavnog gradskog šetališta "omeđenog" katoličkom crkvom, džamijom i pravoslavnom crkvom. Utisak iznenađenja pojačali smo mu kada smo mu rekli da je grad u srcu Posavine jedan od najteže stradalih tokom ratnih sukoba.

- Zaista ne mogu da verujem da se u krugu od nekih stotinak metara nalaze tri različita verska objekta. Tako nešto kod nas, jednostavno, nije moguće - ostao je pomalo začuđen Adins.

Jurosport


OD pre pet godina, kada je trka ušla u prvu kategoriju, provejava priča da bi se mogla naći na kanalima Eurosporta. Nema sumnje da bi to bio ogroman korak kada je u pitanju turistički segment ovog događaja. Direktor trke Vladimir Kuvalja kaže da je poziv i dalje otvoren, jer postoji obostrana želja za realizaciju ovog plana, ali da su finansije za sada kamen spoticanja.

- Imamo ogromnu podršku institucija Srbije i Republike Srpske, resornih ministarstava i gradova kroz koje prolazimo, bez čega ne bismo mogli da iz godine u godinu podižemo letvicu na svim nivoima organizacije. Ipak, za ovaj ključni korak potrebno je još mnogo, gotovo tri budžeta trke. Nismo megalomani, znamo kroz šta je svet prošao u minule dve i po godine, pa smo se fokusirali da preživimo. I uspeli smo, čak da ne prekinemo tradiciju opdržavanja trke. Sada kada se situacija normalizuje ponovo možemo da pričamo o toj ideji, a ukoliko dođe do realizacije mislim da bismo vrlo brzo osetili kakvu smo stvar napravili. Trka je već sada lepa razglednica koja je putem stranih medija zakoračila u svet, a kada bi pet dana bila na Jurosportu po nekoliko časova dnevno to bi bilo nešto što nismo mogli ni da zamislimo - zaključio je Kuvalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)