NOVI ROMIN VUNDERKIND: Otišao od kuće sa 14 godina, trgovci ljudima ga odveli u logor, a za potpis se čekalo odobrenje socijalnog radnika

Novosti online

17. 05. 2021. u 09:50

ROMA je dobila novog bisera. Ebrima Dabro iznenada se pojavio u poslednjih sedam minuta na neuspešnom gostovanju u Đenovi protiv Sampdorije, a onda je krenuo njegov put ka nedosanjanim snovima.

НОВИ РОМИН ВУНДЕРКИНД: Отишао од куће са 14 година, трговци људима га одвели у логор, а за потпис се чекало одобрење социјалног радника

Foto: EPA

Našao se u startnoj postavi protiv Mančester junajteda na Olimpiku, od starta je igrao i protiv Krotone i Intera, a onda je bio jedan od najboljih pojedinaca rimskog derbija.

Mladi 19-godišnji fudbaler na taj način je privukao pažnju fudbalske javnosti na Apeninima i širom Evrope, a onda je otkrivena njegova neverovatna priča, koja nijednog čoveka ne može da ostavi ravnodušnim.

Vezista, koji je Derbiju dela Kapitale pokazao sve karakteristike modernog igrača, rođen je u Gambiji 2001. godine, a rodnu zemlju je napustio sa 14. godina. Na put je krenuo potpuno sam, uz poruku da njegova porodica nema dovoljno novca za hranu. Oprostio se od majke, brata i dve sestre (otac mu je preminuo nekoliko godina ranije) i teškog srca krenuo u potragu za boljom budućnošću.

Agencija ANSA, preko portala Infomigrants, piše da Dabro trpeo torturu i nasilje u logoru u Libiji, gde su ga odveli trgovci ljudima, pre nego što je uspeo da se ukrca na migranstki brod, koji ga je odveo do Sicilije. Na Apeninima je kao maloletnik odveden u SPRAR centar (sistem koji se bavi zaštitom izbeglica i azilanata), gde mu je dodeljen socijalni radnik. U trenutku kada je stigao na jug Italije bio je visok 180 centimetara, a imao je svega 50 kilograma.

Foto: EPA

 

Ubrzo je prebačen u Rijeti, grad u pokrajini Lacio, 90 kilometara severno od Rima. Tamo je dobio priliku da se ponovo bavi fudbalom, što je radio pre nego što je izbegao iz Gambije, a na jednom probnom meču primetio ga je jedan Romin skaut, ubeđujući klub, koji je tada bio u vlasništu Džejmsa Palote, da investira u mladog veznog igrača. Dabro je potom stigao u Rominu Trigoriju, a zatim igrao za mladi tim, kod trenera Alberta de Rosija (otac Danijelea de Rosija, prim.aut), koji je imao velikog značaja u njegovim pripremama za prvi tim Vučice. Roma je za njegovu registraciju morala da sačeka da mu se odobri izbeglički status, pa je morala da interveniše i FIFA, a za sve je bilo neophodno i odobrenje socijalnog radnika. Dabro je od janura 2019. godine zvanično Romin igrač i godišnje zarađuje 50.000 evra.

Mladi fudbaler je bio u situaciji da dečačke snove ispuni u okršaju sa slavnim Mančester junajtedom.

"Bio sam nervozan kada sam ulazio na teren. Pre četiri ili pet godina sam bio u Africi i te igrače gledao na televiziji, a danas sam igrao protiv nekih od njih. Bio sam uzbuđen zbog toga, bilo je prično neobično. Tačno je da sam morao da prođem dugo putovanje, koje je bilo pomalo teško, da bih stigao ovde, ali otkako sam u Italiji moj život se promenio. Želim da zahvalim trenerima Fonseki i De Rosiju, svima koji su me trenirali otkad sam ovde. Mislim da još nisam ništa uradio, čeka me dugačak put", rekao je Dabro posle okršaja sa Crvenim đavolima.

Do samopouzdanja je očigledno stigao ekspresno, pa je prosto blistao protiv Lacija. Bio je miran na lopti, siguran u duelima, racionalan u odlukama. Bila ga je milina gledati kako komanduje Rominim manevrom.

"Mislim da smo se poboljšali dolaskom Dabroa. Mlad je, sa izuzetnom hrabrošću, uvek želi da pomogne ceom timu. Promena sistema (Vučica prešla na 4-2-3-1 posle debakla u Mančesteru) je donela razliku, ali da budem potpuno iskren i ovaj mladi momak je doneo razliku. Retko se dešava da neko tako mlad bude toliko odvažan i smiren sa loptom", rekao je Paulo Fonseka.

Romini skauti su bili vrlo uspešni kada su spoznali talenat Ebrime Dabroa, ali se on sada našao u notesima lovaca na talente najvećih evropskih klubova, pre svega onih iz Engleske, pa će u Večnom gradu morati da reaguju.

Godišnja plata od 50.000 evra je preniska, a ugovor do 2023. godine više ne deluje tako dugo kao pre godinu dana, pa će Rimljani odmah reagovati i ovog leta dogovoriti produžetak saradnje uz drastično poboljšane uslove.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista