NATO UNIŠTIO ZVEZDINU ISTORIJU: Crveno-beli proslavljaju 30 godina od Barija, ali imaju jedan (ne)rešiv problem

Novosti online

13. 05. 2021. u 14:30

CRVENA ZVEZDA 29. maja slavi najveći uspeh u istoriji kluba i fudbala na ovim prostorima – osvajanje Kupa evropskih šampiona. Slavlje se sprema, ali je sada otkriven neočekivani i ne mali problem!

НАТО УНИШТИО ЗВЕЗДИНУ ИСТОРИЈУ: Црвено-бели прослављају 30 година од Барија, али имају један (не)решив проблем

Foto: FK Crvena zvezda

Naime, kako javlja Srpski telegraf, jedina kaseta sa snimkom prve utakmice Zvezde i Glazgov Rendžersa uništena je kada su NATO bombe uništile zgradu RTS-a i pobile nevine radnike te kuće.

Ovaj meč je igran u drugom kolu, oktobra 1990. a Zvezda je slavila 3:0.

Kada su crveno-beli pripremali da obeleže slavlje, utvrdili su da u zemlji ne postoji nijedan snimak utakmice, pa su čelnici novog-starog šampiona Srbije odlučili da pomoć potraže kod rivala iz Škotske. To je za Srpski telegraf pojasnio Marko Petrović, poslovni direktor Crvene zvezde.

"Arhiva RTS, kao i sama kaseta, uništena je prilikom NATO bombardovanja. Kada smo osnovali Zvezda TV, želeli smo da napravimo svoju arhivu i većinu snimaka smo otkupljivali. Nedostaje nam samo kaseta s utakmice našeg kluba i Rendžersa iz 1990, kada smo slavili sa 3:0 na Marakani. Snimak pomenutog meča ne postoji u Srbiji, samo reportaža od 40 minuta", objasnio je on.

Ipak, u Zvezdi su pronašli rešenje.

"Došli smo na ideju da pomoć potražimo kod našeg rivala iz te večeri Glazgova. Ovih dana ćemo im se obratiti zvanično i verujemo da će nam izaći u susret ako nacionalna televizija Škotske poseduje snimak ili ako klub ima svoju arhivu. Iskreno, bilo bi lepo da pribavimo sve jer nam se bliži 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope u Bariju. Gledamo napred i u budućnost, ali moramo da negujemo i slavnu istoriju", rekao je Petrović.

A kako će Zvezda obeležiti veliki jubilej?

"Prema epidemiološkim merama, možemo da organizujemo skup s najviše 500 ljudi pošto nije sportska priredba. Planiramo nešto, ali još nismo doneli konačnu odluku. Ipak, kada sve bude bilo jasnije, obavestićemo javnost o tome blagovremeno", dodao je Petrović.

(Mondo/Republika.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024