BRUKA I SRAMOTA UEFA: Zabranili grb lažnoj državi Kosovo, a onda su oni krenuli da kradu istoriju

Novosti online

23. 03. 2021. u 20:21

Fudbalski savez takozvanog "Kosova" je promenio grb, a novi upućuje na neverovatan istorijski falsifikat.

БРУКА И СРАМОТА УЕФА: Забранили грб лажној држави Косово, а онда су они кренули да краду историју

Foto: EPA

Na njemu se nalazi dardanski lavirint, drevni simbol koji se često nalazi na arheološkom nalazišta Ulpijane, koje se nalazi na oko kilometar od manastira Gračanica. 

Poznato je da Albanci već dugo pokušavaju da dokažu svoju "autohtonost" na ovim prostorima i da tvrde da su potomci Ilira. Ovo je još jedan pokušaj da se poistovete sa drevnim plemenima koja su živela na ovim prostorima. 

Dardanski lavirint se sastoji od kruga u kome se nalaze zatvoreni laviring u centru, vinova loza na vrhu, listovi sremuša ispod lavirinta. To je simbol drevnog naroda Dardanaca ili Dardana koji su živeli na prostoru rimske Gornje Mezije. To je prostor koji zahvata južnu Srbiju i Severnu Makedoniju u sadašnjim granicama. 

Darndaci su bili ilirčko-trački narod najpoznatiji po tome što su po legendi bili osnivači Troje i učesnici u čuvenom Trojanskom ratu. Njihovi najvažniji gradovi su bili pomenuta Ulpijana, te Teranda (današnji Prizren), Visijanum (Vučitrn), Skopi (Spolje, Damastioni (prostor kod Ohridskog jezera, a kasnije je najvažniji dardanski grad bio Naisus tj. sadašnji Niš. 

Zapravo su Trojom vladale dve loze, jedna Dardanska, a druga Trojanska, a Homer je u svom epu opevao ovo drevno pleme. Prema njegovim stihovima vodio ih je hrabri Enej, sin trojanskog princa Anhisa i boginje Afrodite. 

Ovo je čak peti grb FS takozvanog "Kosova" od osnivanja, a potpredsednik saveza Bakir Buri je na predstavljanju novog dresa i grba saveza istakao da su ovo simboli njegovog naroda!

"Želim da se ovaj grb svima svidi. Nama se u savezu svideo jer ima naše simbole i nadamo se da će doneti sreću u kvalifikacijama", rekao je on.

Na predstavljanju je govorio i Lulzim Beriša, jedan od vođa navijačke grupe reprezentacije Kosova, koja se zove "Dardanci". 

Na grbu FS Kosova se vidi uprošćeni simbol dardanskog lavirinta, dok je na novim dresovima, posebno na belom, vidljiv kompletan dardanski laviring sa svim simbolima koji ga krase. 

(Mondo)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja