NIKO NI BLIZU "VEČITIH": Zvezda i Partizan vlasnici najdužeg niza prvenstvenih pobeda na planeti

M. BLAŽIĆ

16. 03. 2021. u 20:41

NEMA granica za Crvenu zvezdu i Partizan u srpskom fudbalu trenutno, to je kristalno jasno, a i u Evropi je ostvaren statistički rezultat koji do kraja sezone praktično niko na Starom kontinentu ne može da prestigne.

НИКО НИ БЛИЗУ ВЕЧИТИХ: Звезда и Партизан власници најдужег низа првенствених победа на планети

FOTO: M. Vukadinović

Pobedama nad Voždovcem (4:1), odnosno Zlatiborom (5:1) večiti rivali su niz trijumfa u Superligi podigli na 15 i na taj način izjednačili uspeh Mančester sitija, koji je do poraza u gradskom derbiju protiv Junajteda brojao 15 vezanih trijumfa u Premijer ligi.

NIZOVI U SVETU

C. zvezda (Srbija) 15

Partizan (Srbija) 15
Makabi TA (Izrael) 10
Kruz Azul (Meksiko) 9
Inter (Italija) 8
Šerif (Moldavija) 8
Hamrun (Malta) 7
Bešiktaš (Turska) 6
Dinamo Z. (Hrvatska) 6
- Aktuelne serije pobeda u
domaćem prvenstvu.

Prva "pretnja" crveno-belima i crno-belima je izraelski Makabi iz Tel Aviva koji je posle nešto slabijeg starta sezone nanizao deset pobeda i preskočio na vrhu tabele doskorašnjeg lidera Makabi iz Haife. Kada se pogleda raspored beogradskih klubova do međusobnog okršaja 7. aprila na stadionu "Rajko Mitić" (Zvezda ima Mladost i Napredak, a Partizan Bačku i Metalac) realno je očekivati da i jedni i drugi u najnoviju svetkovinu srpskog fudbala uđu sa 17 prvenstvenih pobeda u nizu.

Od derbija će naravno zavisiti da li će neko od večitih nastaviti "zidanje" rekorda u preostalih osam prvenstvenih kola, ali i ukoliko stignu do brojke od 17 pobeda, jasno je da će malo ko na planeti ove sezone uspeti da ih ugrozi.

Izvan okvira Starog kontinenta najboljom formom trenutno može da se pohvali meksički Kruz Azul koji je nanizao devet trijumfa. Inter grabi ka tituli u Italiji sa osam uzastopnih pobeda, dok će Bešiktaš i Dinamo iz Zagreba i pored šest upisanih trojki u poslednjih šest kola još morati da strepe od Galatasaraja, odnosno Osijeka u trci za titulama.

Apsolutni rekord je već 48 godina u vlasništvu Benfike, koja je u sezonama 1971/1972. i 1972/1973. uspela da ostvari 29 uzastopnih pobeda u prvenstvu Portugalije. Jednu manje imaju mađarski Ferencvaroš iz sezona 1931/1932. i 1932/1933. i Dinamo iz Zagreba iz sezone 2006/2007. Rekord u Srbiji je u vlasništvu Crvene zvezde. Crveno-beli su u sezoni 2015/2016. sa Miodragom Božovićem na klupi trijumfovali na čak 24 vezana ligaška meča.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024