OVO NISTE ZNALI KADA JE SUPERLIGA U PITANJU: Partizanu titule, a Zvezdi bodovi

S. BAJIĆ

05. 02. 2021. u 09:00

DANAŠNjIM vojvođanskim derbijem između Vojvodine i TSC (16.30) nastavlja se takmičenje u Superligi, a ovo će biti 15. proleće u najjačem fudbalskom takmičenju u samostalnoj Srbiji.

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ КАДА ЈЕ СУПЕРЛИГА У ПИТАЊУ: Партизану титуле, а Звезди бодови

TRKA Ben (C. zvezda) i Asano (Partizan)/FOTO: M. Vukadinović

Osvrt na statističke detalje iz prethodnih 14 sezona srpskog elitnog fudbala iz ugla preciznog novosadskog statističara Branislava Trajanovskog donosi mnoge interesantne detalje, do sada malo poznate ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.

DODAVALI GODINE ZA SPAS

FOTO: Darko Dozet

ZANIMLjIVO je da je čak 15 od 35 klubova (42,9 odsto) koji su bili čak i zapaženi u eliti sada daleko od društva najboljih.

- Možda samo Radnički 1923 uspe da se vrati u najviši rang. Većina tih klubova nestala je sa elitne scene, spustila se u niže rangove takmičenja. Neki su bili prinuđeni da izbegnu gašenje i da se vrate sa novim imenom a neki su zauvek nestali sa fudbalske mape Srbije. To su Borac 1926 iz Čačka i Jagodina koji nastupaju u Prvoj ligi, Smederevo 1924, Mladi radnik 1926, RFK Sloboda iz Užica, Hajduk 1912 iz Kule, koji igraju u trećem rangu takmičenja, Mladost Apatin u Vojvođanskoj ligi, četvrti rang, Donji Srem 2015 u Sremskoj ligi, odnosno petom rangu. Banat iz Zrenjanina, recimo, zauvek je ugašen 2016. godine - ističe Trajanovski (na slici).

U prethodnih 15 godina, računajući i ovu sezonu koja je u toku, kroz Superligu je prodefilovalo 35 klubova, a samo su "večiti" i Vojvodina održali kontinuitet učešća. Partizan, je najuspešniji u samostalnoj Srbiji, jer je osam puta bio šampion, dok je Crvena zvezda šest puta osvojila šampionski pehar i u 2020/2021. je lider, sa devet bodova više od drugoplasiranog kluba iz Humske.

Statistika Trajanovskog otkriva da večna tabela po broju bodova i pobeda u prethodnih 15 godina govori drugačije. Po njoj je Crvena zvezda ubedljivo ispred najvećeg rivala. Ostvarila je najviše pobeda, 356 (74,9 odsto) i pretrpela najmanje poraza 50 (10,5 odsto), najefikasnija je sa 1.010. postignutih pogodaka, 2,13 po utakmici i ima najčvršću odbranu, koja je kapitulirala samo 340 puta, odnosno, 0,72 gola po utakmici. Zvezda je osvojila ukupno 1.135 i sa 79,6 procenata uspešnosti zaokružuje svoju dominaciju.

Partizan je sa druge strane osvojio 1.079 bodova i ima 75,7 procenata uspešnosti, a Vojvodina je uknjižila 824 boda i beleži 57 procenata uspešnosti. Ostale ekipe su mnogo manje uspešne a taj redosled bi možda poremetio TSC sa 58,5 procenata uspešnosti, ali klub iz Bačke Topole ima samo dva učešća, što je premalo za ozbiljnije analize i poređenja.

Zanimljivo je da je po ukupnom broju bodova na visokom devetom mestu OFK Beograd, koji je trenutno trećeligaš. Najmanje poena je sakupio ovosezonski debitant Zlatibor, samo 15, a mesto iznad je Mladi radnik sa 35.

FOTO: Promo

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati