GUSTO SITO DO KATARA: Večeras (18) u sedištu UEFA u Nionu žreb evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022

N. ILjUKIĆ

07. 12. 2020. u 08:00

NIKAD brže, nikad teže. Ovako će da izgledaju evropske kvalifikacije za odlazak na Svetsko prvenstvo u Katar 2022. godine, koje počinju u martu sledeće godine i trajaće do novembra.

ГУСТО СИТО ДО КАТАРА: Вечерас (18) у седишту УЕФА у Ниону жреб европских квалификација за Светско првенство 2022

FOTO: AP

Virus korona je poremetio planove i programe u životima mnogih, pa i fudbalera, pa će tako umesto dosadašnja dva meča po terminu, na putu ka Kataru svaka selekcija igrati tri meča u tri planirana termina tokom osam meseci kvalifikacija. Pored 13 učesnika koji Mundijal izbore kroz kvalifikacije, Evropu će 2022. predstavljati još tri selekcije koje će to pravo steći posle baraža u okviru Lige nacija.

Fudalska reprezentacija Srbije će u ove kvalifikacije najverovatnije sa novim selektorom, možda i sa novim rukovodstvom FSS, pošto će neko od njih teško ostati na sadašnjim pozicijama posle neuspeha na putu ka EP sledećeg leta i neočekivanog poraza od Škotske nedavno u Beogradu.

Srbija je zbog nekih starih kredita i solidnih rezultata u prethodnom ciklusu Lige nacija, ali i svoje 30. pozicije na FIFA rang-listi, biti smeštena u drugi "šešir" pred večerašnji žreb u Nionu. U istom "šeširu" nalaze se još i Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Slovačka, Turska i Rumunija. Međutim, samo letimičan pogled na prvi "šešir" uliva strahopoštovanje pred večerašnji žreb i nema sumnje da će Srbija, htela - ne htela, da bude smeštena u grupu za poštovanje, a svi gledaju da to ne bude "grupa smrti".

Pravila su jasna i kažu sledeće: na Mundijal u Kataru 2022. godine iz Evrope će da ode samo 16 timova. Za početak, direktno će da se plasira deset pobednika grupa, zatim tri najbolje drugoplasirane ekipe, a preostala tri učesnika će vizu vaditi u baražu Lige nacija. Podsetimo da je takav jedan baraž "izašao" na nos svima u reprezentaciji, kao i navijačima Srbije, bar onima koji sebe i dalje svrstavaju u tu kategoriju...

Bilo kako bilo, večeras će u Nionu da se na žrebu pojave kuglice sa imenima svih 55 članica UEFA. Žrebaće se pet grupa sa po šest i pet grupa sa po pet selekcija. Za razliku od mnogih prethodnih mundijala koji su se igrali u letnjem periodu, ovaj u Kataru će se igrati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine. Srbija se nada i strepi. Možda posle Rusije 2018. "orlovi" vežu konačno odlazak na dva mundijala.

KO S KIM NE SME!

UEFA je pred večerašnji žreb vodila računa i o osetljivim političkim pitanjima, pa je naglasila da sigurno u istoj grupi neće moći da se nađu Španija i Gibraltar, Srbija i takozvano Kosovo, Bosna i Hercegovina i takozvano Kosovo, Rusija i takozvano Kosovo ili Rusija i Ukrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024