Rama povukao potez zbog kojeg bi Zvezdaši i Partizanovci ,,rastrgli Vučića

V.N.

29. 09. 2020. u 19:12

Рама повукао потез због којег би Звездаши и Партизановци ,,растргли Вучића

Foto: Arhiva/Novosti

PREMIJER Albanije Edi Rama povukao je danas potez zbog kojeg bi njegovu srpsku koleginicu ili šefa naše države, ako bi oni to isto ovde učinili, dočekala revolucija.

Nije reč o političkom nego o - zelenom terenu. Naime, prvi čovek albanske vlade odbio je zahteve fudbalskih klubova koji bojkotuju utakmice, zahtevajući veću finansijsku podršku države.

Rama je rekao da je fudbal nezavisan i da klubovi mogu da nastave bojkot ako žele.

- Vlada nema obaveze prema fudbalu. Fudbal je industrija - kazao je Rama novinarima.

On je naveo da je novi Zakon o sportu, po kojem su igrači dve godine oslobođeni plaćanja poreza na prihod, i po kojem je porez na dodatu vrednost za ulaganje u sport šest odsto, "učinjeno sve što je moguće, što je razumno i isplativo za zemlju i fudbal".

Albanski fudbalski klubovi bojkotuju novu sezonu već tri nedelje, a igrači su obećali da neće igrati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Fudbalska profesionalna liga (FPL) podržala je bojkot klubova.

Foto: Arhiva

Ona je zatražila od vlade da oslobodi igrače plaćanja poreza na prihod do 10 godina, da se smanji porez na dodatu vrednost za sve fudbalske ekonomske aktivnosti sa 20 na šest odsto i da se izradi novi zakon o sponzorstvu.

Svakog vikenda timovi izlaze na teren, kapiteni pročitaju poziv Vladi da ih podrži, i onda napuste borilište.

- Zašto bi fudbaleri bili oslobođeni plaćanja poreza deset godina. Uz svo dužno poštovanje, ali šta oni rade više od vas? - pitao je Rama novinare.

On je kritikovao vlasnike što bi da "svoje klubova oslobode finansijkih obaveza koje duguju državi, da bi imali novca za svoje druge poslove".

Ovo je svakako slikovit primer i za naše prilike, gde najveći klubovi Crvena Zvezda i Partizan ne bi mogli da prežive bez pomoći države i sponzorstava javnih preduzeća. U tom smislu se često otvarala i oštra polemika među rukovodstvom "večitih" ko više dobija iz državnih jasala. Nije teško zamisliti kako bi fudbalski velikani poslovali, ako bi im vlast, po Raminom receptu, "zavrnula slavinu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

miki

29.09.2020. 19:33

Fudbal se igra za novac. a vredi onoliko koliko gledaoci hoće da plate. Tu država nema šta da se meša osim što treba da naplaćuje poreze. Ako neki pekar, mlekar ili majstor placa porez to treba da rade i fudbaleri.

Muki

29.09.2020. 20:52

Covek je u pravu 100%.Kako igraju uveo bih im porez 50% i za klubove i za reprezentaciju.Oslobodio bih ih dela poreza samo za dobre rezultate a za ovakve delji po dzepu.Primadone navikle na svakakve privilegije.