SVAKI NOVI DAN JE PREMIJA: Reporteri “Novosti” u poseti OFK Beogradu koji se poslednjih godina bori za goli život

G. Kelić/M. Jovanović

08. 08. 2020. u 20:54

OFK BEOGRAD nekada je igrao protiv velikana evropskog fudbala kao što su Totenhem, Fejnord, Atletiko Madrid, osvajao nacionalni kup pet puta, a danas je član Srpske lige i grčevito se bori za egzistenciju. Sunovrat kluba krenuo je 2016. kada su plavo-beli ispali iz Superlige, a godinu dana kasnije i iz Prve lige.

СВАКИ НОВИ ДАН ЈЕ ПРЕМИЈА: Репортери “Новости” у посети ОФК Београду који се последњих година бори за голи живот

Foto: N. Paraušić

Sve je ukazivalo na to da je klub pred gašenjem, međutim, u sudbonosnom momentu se kao spasilac ukazao Nino Došen-Majkić, advokat po struci, "romantičar" u duši, koji je krajem 2017. godine preuzeo funkciju predsednika Upravnog odbora i zajedno se sa svojim saradnicima uhvatio hrabrog posla u borbi za spas kluba.

- Mi smo kao ekipa koja se takmiči u trećoj ligi do sada platili 70.000 evra duga prema igračima. Ostale su nam još u postupku tužbe vrednosti od 24.000 evra, pa to ukupno iznosi 94.000 evra, što je veliki novac za tim koji igra u amaterskom rangu takmičenja - počinje razgovor za "Novosti" Došen - Majkić, govoreći o minusima koje su prethodnici ostavili za sobom.

PETKO I BOŽA DALI ŽIVOT ZA OFK

GOLEMA nesreća zahvatila je celokupnu sportsku porodicu "romantičara" odlaskom dvojice najvećih - Ilije Petkovića i Božidara Milenkovića koji su živeli i disali za ovaj klub.
- Ja sam i došao na Petkov predlog i njegova ideja je bila da zajedničkim snagama pomognemo klubu da stane na noge. Boža i on su bukvalno ceo svoj život posvetili OFK. Ovo je bila njihova kuća i veoma su patili zbog svega što se dešavalo. Ostavili su nam ovo u amanet i mi smo tu da nastavimo da se borimo - naglašava Došen-Majkić.

Na tu priču se nadovezao Zdravko Jokić, nekadašnji fudbaler "romantičara" i internacionalni sudija koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara.

- Potrebno je 10.000 do 15.000 evra mesečno da bismo mogli da se takmičimo, dok zaostala dugovanja koja su isplaćena predstavljaju veliki finansijski udarac za klub. Imali smo situaciju da zbog 400.000 dinara dođu izvršitelji i počnu da popisuju stvari, pre svega, reflektore koji su bili donacija. Pojedini klubovi imaju dugovanja od po nekoliko miliona evra, a nas zatvaraju zbog par hiljada.

Kao najveći adut beogradskog kluba uvek se pominjala omladinska škola koja i dan-danas privlači talentovane klince iz cele Srbije.

- Mi imamo 15 omladinskih selekcija. Međutim, teško je zadržati najtalentovanije u klubu zbog neadekvatnih uslova u kojima treniraju. Pomoćni teren je u očajnom stanju, a nekada su ga svi koristili, čak i ragbi reprezentacija. Dževad Prekazi je jednu celu generaciju, koja je bila prvak Srbije, preveo u Partizan. Odlaze nam igrači u Brodarac, Grafičar kao i u superligaške ekipe. Nama jeste drago zbog njih, ali prosto je nemoguće na taj način zaraditi - naveo je Jokić.

Mnoge velike igrače i proslavljene reprezentativce isklesale su zidine Karaburme u decenijama za nama, ali kao so na ranu stoji činjenica da se niko od tih velikana nikada nije upitao šta se dešava OFK Beogradu, a kamoli pomogao finansijski.

- Nismo imali tu sreću da za nas igra čovek poput Nemanje Matića. Samo pogledajte šta je sve uradio za svoj Ub. Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov su napravili fenomenalne karijere posle OFK-a, bili čak i kapiteni reprezentacije. Ne znam kako se nisu zapitali šta se dešava sa ovim klubom ili se makar dovezli do stadiona svojim džipom. Možda plavo-bele boje ne doživljavaju kao svoje ili smatraju da su dug klubu odužili.

TRI GODINE BEZ PLATE

JEDAN od glavnih ciljeva koje je uprava zacrtala jeste da se zaposlenima vrati, pre svega, dostojanstvo, jer se njima duguje 36 plata, a otkako su ljudi koji istinski vole OFK na čelu kluba, nijedna plata ne kasni.

- Jako je teško danas naći sponzore i u Superligi, a ne u trećoj. Još je na sve to došla korona koja je i ispraznila tribine, što je bio dodatni finansijski udarac. Kada me pitaju šta je plan i strategija OFK Beograda, ne mogu da im odgovorim, jer šta god da kažem, zvučaće suludo usled svih problema sa kojim plivamo. Mi smo srećni kada svakog dana možemo da dođemo ovde, popijemo kafu i kao klub postojimo - složili su se Zdravko Jokić i Nino Došen - Majkić na kraju razgovora

Stadion je jedan od najvećih tačaka spoticanja u normalnom funkcionisanju, zato što celokupno zemljište pripada gradu Beogradu i nije u vlasništvu fudbalskog kluba, tako da na njemu ne mogu da se rade nikakve izmene niti renoviranja i tako se bitka sa zamišljenim vetrenjačama nastavlja.

Hodnici "Omladinskog stadiona" još uvek stoje ukrašeni slikama koje podsećaju na slavnije i bolje dane tima sa Karaburme, koje pamte svi ljubitelji fudbala u Srbiji i šire, bez obzira na navijačku pripadnost. I to je tradicija. Tradicija koju su negovali Ilija Petković, Mihajlo Andrejević, Slobodan Santrač, Božidar Milenković, Joško Skoblar, Spasoje Samardžić, Dragoslav Stepanović, Dragan Gugleta i mnoga druga poznata imena iz sveta fudbala. Nažalost, od te slavne "romantike" ostale su samo uspomene.

KLUB SVETLE TRADICIJE

OFK BEOGRAD je osnovan 6. jula 1911. u kafani "Ženeva", pod nazivom BSK. Za vreme Prvog svetskog rata klub je prestao da postoji, ali po njegovom završetku ponovo se obnavlja. Godine 1925. u klub dolazi Blagoje Moša Marjanović, legendarni reprezentativac Jugoslavije. U sezoni 1930/31. BSK je osvojio prvu titulu, a taj uspeh ponovio je još četiri puta, i to 1933, 1935, 1936. i 1939. Po završetku Drugog svetskog rata, ukida se ime BSK, a 25. februara 1945. godine osniva se FK Metalac, sve do 1950. kada je vraćen predratni naziv. Prvi kup SFRJ osvojen je 1953, taj uspeh se ponavlja 1955, 1962. i 1966. Najveće uspehe "romantičari" beleže 1963. kada su igrali polufinale Kupa pobednika kupova. Ime OFK Beograd prvi put se pojavljuje 1957. a iste sezone odigrali su prvu utakmicu na "Omladinskom stadionu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati