FUDBALSKA MISTERIJA: Kako Crvena zvezda nije pobedila Partizan na 172. večitom derbiju

Z. Ćorović

11. 03. 2024. u 07:40

VEROVALI ili ne, Crvena zvezda nije pobedila u 172. derbiju. Prava fudbalska misterija, iako se u ovoj magičnoj igri često dešava da ne slavi onaj koji je bio i bolji. Ovoga puta nije pobedio mnogo bolji. Ne pamti se kada je jedan tim toliko dominirao u okršajima večitih, stvorio čak deset stopostotnih šansi, četiri puta pogađao okvir gola, kontrolisao posed i igru, da bi na kraju osvojio samo jedan bod.

ФУДБАЛСКА МИСТЕРИЈА: Како Црвена звезда није победила Партизан на 172. вечитом дербију

FOTO: M. Vukadinović

- Hteo sam da izvučem statistiku, jer je veoma interesantna – imao je potrebu  trener Crvene zvezde Vladan Milojević da posle utakmice sabere sve činjenice. - Imali smo mnogo šansi, a postigli samo dva gola. Iz nepažnje smo primili pogotke, što se dešava. Nisam novinar, ali mislim da je golman Jovanović igrač utakmice. Čuvar mreže rivala je odbranio sve što je mogao da zaustavi. Imali smo posed lopte 72 odsto, a protivnik 28. Uputili smo 29 udaraca, a protivnik četiri. Šuteve u okvir gola smo imali 12, oni tri. Kada su u pitanju blokirani šutevi Partizan je imao osam, a mi jedan. Šutevi unutar kaznenog prostora 22 prema četiri na našoj strani. 


Na kraju derbija se samo vidi semafor na kome piše 2:2, kao i tabela gde je Partizan i dalje prvi i da Zvezda za njim zaostaje jedan bod. Ipak, kada se gleda šira slika, nema sumnje da će crveno-beli sa ovakvim igrama, od kada ih je preuzeo Milojević, sigurno odbraniti tron i osvojiti sedmu titulu prvaka zaredom. 


Sve ono što se očekivalo od Baraka Bahara da radi od starta sezone (ne na pripremama), tek sada izlazi jasno na videlo. U prvih pet prolećnih kola, Milojevićev tim je pokazao onaj prepoznatljiv, šampionski karakter. Vraćena je, mada još ne sasvim, ona pređašnja čvrstina i silina, nekim igračima poput Šerifa je vraćeno i poljuljano samopouzdanje, ali će na tome još morati mnogo da se radi, što je pokazao i derbi, jer je nedopustivo da igrači takvog kvaliteta kao što je Bukari, promašuju otvorene zicere sa par metara. Mnogo je uloženo u ovu generaciju, ali ona tek treba da pokaže pravu vrednost. Ono što joj ne nikako ne služi na čast je činjenica da ove sezone nije pobedila ni u jednoj od osam velikih utakmica – šest u Ligi šampiona i dve u derbijima sa Partizanom. Zato je pred Milojevićem veliki posao, da se savlada i ta barijera, jer se lako može desiti da o tituli odlučuje sledeći megdan sa Partizanom, možda i na njegovom stadionu.


Takođe, Zvezdin trener je prvi put govorio o statistici sa još jednom, čistom namerom – hajde da u prvom planu bude samo fudbal. Otvorio je dušu i u tom pravcu jer su mu se smučile priče o tome da  „neko ima privilegovan status a da su drugi žrtve“. Do impozantnih uspeha uvek je dolazio fanatičnim, krvavim radom, a da nije skroman, verovatno bi i ovo rekao:  


„Ljudi, ja sam iz teškog minusa i velike krize dva puta na najteži mogući način uveo Zvezdu u dve Lige šampiona, obezbedio evropsko proleće posle punih 25 godina, osvojio dve titule prvaka... Ko vam brani da i vi to uradite?“
 

SPEC. 

VEZISTA Crvena zvezde Gelor Kanga zbog žutih kartona propustiće naredni prvenstveni meč sa Radničkim u Nišu. 


Tražila se karta više


DUGO se nije tražila karta više za okršaj večitih kao ovog puta, ambijent je bio vatren i napet kao u najboljim vremenima. Grmelo je sa svih strana, pravi okršaj vodio se na tribinama, uglavnom u sportskim okvirima. Tako je bilo i na terenu, ekipe su htele da se oduže navijačima, vodila se žestoka borba, prvi put posle 22 derbija pala su četiri pogotka. Ponovo je došlo i dosta stranaca, za koje je naš derbi postao prava atrakcija. 

Četiri para stranaca 


STRANCI su i ovoga puta odigrali jako bitnu ulogu u dvoboju između Zvezde i Partizana, a ovaj 172. derbi biće specifičan po duelu četiri para legionara iz iste zemlje: Glazer – Natho (Izrael), Hvang – Goh (Južna Koreja),  Bukari – Ovusu (Gana),  Endiaje – Kanute (Senegal).

Jovanović se naležao


TO što Crvena zvezda nije slavila u derbiju najviše je zaslužan golman Partizana Aleksandar Jovanović, koji je fantastičnim intervencijama izrastao u najvećeg junaka. I Zvezdini navijači se slažu sa tim, ali pored čestitki zameraju Jovanoviću što je dva puta padao na travu i tražio lekarsku pomoć, pa su u šali rekli da bi mogao da se prijavi za takmičenje u ležanju koje se održava u Crnoj Gori. 


Bonus video: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!