PUTIN PRKOSI ČELNICIMA SVETSKOG SPORTA: Ne mogu da dođu sebi posle poteza predsednika Rusije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 02. 2024. u 20:18

Otkako je rat u Ukrajini izbio početkom 2022, Rusija je, kada se o svetskim sportskim vestima radi, bila spominjana samo kao strana koja trpi sankcije zbog pomenute vojne intervencije. Ali to se promenilo nedavno, kada se baš povodom sporta obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, i to na način koji je iznenadio čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta.

ПУТИН ПРКОСИ ЧЕЛНИЦИМА СВЕТСКОГ СПОРТА: Не могу да дођу себи после потеза председника Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Ilustracija

Odranije je poznato da ruski timovi ne mogu da učestvuju na međunarodnim nadmetanjima, a to ne mogu ni pojedinci u mnogim sportovima. Izuzeci, naravno, postoje - ali pod uslovom da sportisti pristanu da nastupaju kao "neutralni takmičari", bez isticanja himne, grba, zastave...

Rusija je, kako su vam "Novosti" još u toku novembra pisale, rešila da se "ne igra te igre", već da uvede nove. I to dve vrste.

Zbog potpuno novog vida digitalno-fizičkog nadmetanja, tu su "Igre budućnosti". A one su danas počele u Kazanju, sve na zaprepašćenje čelnika sveskog sporta - došlo je preko 2.000 sportista i to iz više od stotinu država! A da nisu došli "samo da se igraju", pobrinuo se i nagradni fond jer će šampioni podeliti oko deset miliona dolara.

Upravo je Putin otvorio ovo potpuno novo takmičenje, o čijim detaljima nešto više - nakon navođenja kojim rečima se predsednik Rusije obratio prisutnima ali i svetskoj javnosti:

- Poštovani učesnici turnira, gosti i šefovi delegacija. Drago mi je što mogu da poželim dobrodošlicu u Rusiju pionirima "fidžitala" - potpuno novog formata takmičenja. Ovo su zaista igre budućnosti. I to u mnogostranom, višepolarnom, slobodnom i kompetitivnom svetu koji se formira pred našim očima.

Prirodno je da se ideja o kombinovanju klasičnog i e-sporta rodila u Rusiji. Naša zemlja je bila i ostala jedna od vodećih sportskih sila na planeti. Rodno mesto velikih sportista, pobeda i rekorda. Uvek smo se zalagali za promociju sporta i njegovih visokih vrednosti. Igre budućnosti su naš poklon globalnoj sportskoj porodici. Rusija je takođe zemlja velikih naučnika, dizajnera i inženjera. Njihova dostignuća otkrila su čovečanstvu nove horizonte znanja. A danas, naši istraživački timovi i kompanije dostižu vrhunac digitalne tehnologije primenom veštačke inteligencije u oblastima koje se nalaze na samom čelu napretka čovečanstva.

Od pamtiveka, Rusija je bila poznata po svojoj velikodušnosti i gostoprimstvu. Uvek je spremna da srdačno dočeka prijatelje i priredi im veliku proslavu, uključujući i sportski festival. Ponosni smo na najviši nivo organizacije najuzbudljivijih i najobimnijih međunarodnih sportskih takmičenja, mnoge od njih su se odigrali ovde, u Kazanju. Ovaj grad, kao i ceo Tatarstan, u potpunosti odgovara sadržaju i duhu - prenosi Putinove reči sa otvaranja dopisnik ruskog „Čempionata“.

Tome je predsednik Rusije dodao i sledeće:

- Igre budućnosti su, zapravo, sloboda od političkih uslovljavanja, od svih vrsta diskriminacije i dvostrukih standarda. Siguran sam da će pravi sport vladati na terenima za igre. Više od 2.000 sportista iz više od sto zemalja sveta moraće da pokažu majstorsku veštinu i istrajnost. Nema sumnje da će takmičenje najboljih od najboljih biti uzbudljiv događaj i osvojiti srca publike. Nove i sjajne zvezde će nam se otkriti. Međunarodni turnir u fidžital konceptu je jedinstvena priča za savremenu hroniku svetskog sporta. I ova priča počinje upravo ovde i sada".

Putin je potom u ceromoniji početka Igara uživao sedeći pored Kamile Valijeve, 17-godišnje ruske sportske zvezde koja je maltene dve godine posle nastupa na Zimskim olimpijskim igrama sankcionisana četvorogodišnjom zabranom učešća na takmičenjima, što je jako razbesnelo Rusiju.

Podsetimo, prve Igre budućnosti održavaju se u Kazanju od danas, 21. februara, do 3. marta. Sportski program obuhvata takmičenja u 21 disciplini i ove igre treba ih razlikovati od "Igara prijateljstva", koje će se u čak 33 klasične sportske discipline održati od 15. do 29. septembra 2024. u Jekaterinburu i Moskvi.

Ako su "Igre prijateljstva" klasične sportske igre, šta su ove danas započete "Igre budućnosti"?

Rusija je, podsetimo, rešila da u delo sprovede zamisao o potpuno novom konceptu sportskog spektakla, koji će se odvijati po tzv. "fidžital", principu, koji je i Vladimir Putin pomenuo u govoru.

Sama reč "fidžital" je engleska kovanica, od tamošnjih reči physical (fizičko) i digital (digitalno), a odabrana je kao idealan, najkraći opis onoga što polako ali sigurno postaje nova realnost - mladi su mnogo češće nego ikada pre uz neki vid tehnologije, ali oni koji bi i da nastave sa fizičkim aktivnostima, sada mogu da se takmiče u "fidžital" okruženju.

Konkretno, takmičari se nadmeću u dva formata: u digitalnoj fazi oni odmeravaju veštine u virtuelnim arenama, koristeći kompjuterske simulatore, virtuelne naočare, konzole za video-igre, računare, tablete ili mobilne telefone, a potom se sele u deo dvorane za fizička nadmetanja, gde se takmiče u analognoj disciplini (recimo, u fudbalu, košarci, trkama, golfu, hokeju...) Konkretno, odigra se partija fudbala na kompjuteru, a onda se odlazi na pravi teren, sa pravom loptom. Ili, u video-igrici se obavi "ratni okršaj", a onda se sa plastičnim, "laserskim" oružjem, izađe u arene gde se učesnici igraju koristeći svoju spretnost i preciznost. Naravno, tu je i košarka, a u njoj, kao i fudbalu, dele se najveće nagrade - za ta dva sporta su nagradni fondovi po 1,5 miliona dolara. Evo i kako izgledaju sama nadmetanja:

Čelnici svetskog sporta su bili baš besni 

Odluka Rusije da sprovede "Igre budućnosti", a i "Igre prijateljstva" su razbesnele čelne ljude svetskog sporta. I to toliko da je morao da se oglasi i predsednik MOK-a Tomas Bah.

Naime, on je u ime Međunarodnog olimpijskog komiteta izneo "preporuku nacionalnim olimpijskim organizacijama da ne učestvuju na Igrama u Rusiji", i to kako na ovim Igrama budućnosti, tako i na "Igrama prijateljstva".

Jekaterinburg i Moskva će ove druge, "Igre prijateljstva" organizovati u klasičnim sportovima, i to u čak 33 sportskih disciplina, od kojih neke jesu olimpijske (npr. košarka, boks, odbojka, džudo, plivanje, skokovi u vodu, gimnastika, tenis, tekvondo, mačevanje, itd), a druge nisu (akrobatski rokenrol, fudbal na pesku, "sportsko" programiranje, šah...) 

- Mi najoštrije osuđujemo alternativna međunarodna politizovana takmičenja - istakao je Bah, dok se u saopštenju MOK-a navodi da bi "oni koji dođu na rusku teritoriju da bi uzeli učešća u pomenutim nadmetanjima, time narušili sankcije uvedene ruskom sportu", ali i "narušili nezavisnost i autonomnost sporta".

Organizacioni komitet Igara prijateljstva je saopštio da se te Igre ne organizuju zarad konfrontacije sa MOK-om, već kao dodatak postojećem kalendaru, a pritom su veoma važne za ruske sportiste (koji ne mogu na ostala međunarodna takmičenja).

Dmitrij Peskov i Vladimir Putin / Foto AP

Kremlj oštro reagovao na preporuke Tomasa Baha i Međunarodnog olimpijskog komiteta 

Na saopštenje MOK-a reagovao je i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

- Podsećam da slovo "M" u "Međunarodni olimpijski komitet" ne znači monopol na svetskom sportu. Drugačiji formati mogu da postoje i izvan konteksta koji obuhvata ovaj komitet. A što se tiče MOK-a, Rusija će nastavi da održava kontakte sa njim, jer je malo verovatno da će se ta organizacija raspasti u bližoj budućnosti - istakao je nedavno Peskov, a prenosi agencija "RIA Novosti".

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)