KREĆE SPEKTAKL ŠIROM EVROPE: Danas počinje nokaut faza Lige šampiona

Đ. S.

13. 02. 2024. u 09:00

DUGOM čekanju je došao kraj, od utorka sledi ono najbolje što Liga šampiona ume da ponudi - nokaut faza! Prva runda nakon grupa, osmina finala, znala je da bude poprište nekih nezaboravnih bitaka u istoriji elitnog takmičenja, pamte se čuvene utakmice poput preokreta Barselone protiv PSŽ-a (6:1), Realove najave čudesnih povrataka takođe protiv Parižana pre dve godine i mnogi drugi.

КРЕЋЕ СПЕКТАКЛ ШИРОМ ЕВРОПЕ: Данас почиње нокаут фаза Лиге шампиона

Tanjug/AP

Nadaju se svi, od navijača do igrača, da nas i ove godine očekuje ništa manji spektakl. Naročito što će se Liga šampiona od sledeće godine igrati u znatno drugačijem formatu nego ove. Ta promena najviše će se odnositi na grupnu fazu takmičenja, dok će eliminacioni deo elitnog takmičenja ostati manje-više nepromenjen. S tim da će se pre osmine finala dogodine igrati još jedna plej-of runda između timova plasiranih od 9. do 24. mesta na jedinstvenoj tabeli, pošto će prvih osam direktno ići u drugu rundu. Ali o tom-potom, ima vremena da se razmišlja o budućnosti.

U sadašnjosti, u utorak i sredu, očekuju nas prvi parovi ovogodišnje osmine finala. Nakon završetka grupne faze, kao glavni pretendenti za titulu izdvojili su se branilac titule Siti, kao i Real i Bajern, a na osnovu žreba, probleme na prvom nokaut stepeniku jedino bi trebalo da imaju Madriđani, dok su kuglice bile znatno naklonjenije "građanima" i Bavarcima.

SITI STAJE NA KRAJ ČUDIMA

KOPENHAGEN je grupnu fazu LŠ završio kao najveće iznenađenje, dok je Siti sa autoritetom prošpartao kroz grupu sa maksimalnim učinkom. Danci jesu prošli prvi deo kao bolji od Junajteda i Galatasaraja, ali realno je reći da su im šanse protiv "građana" - minimalne.

Gvardiolinoj mašineriji pridružili su se i vratili povređeni Kevin de Brujne i Erling Holand, tu je i Džon Stons da pojača odbranu, a kada su u pitanju međusobni okršaji sa rivalom u osmini finala, tu Siti nema nijedan poraz. Uz dve pobede zabeležena su i dva remija, a jedina nada za Kopenhagen biće prva utakmica na stadionu "Parken", gde skoro 40.000 frenetičnih navijača svih 90 minuta pesmom daje vetar u leđima svojim ljubimcima.

Takođe, vredno je napomenuti i da je Dancima ovo tek drugi put u istoriji da igraju osminu finala. Pre 14 godina protiv Čelsija nisu prošli dalje. Kada je u pitanju Siti, oni su poslednji put 2017. završili učešće u LŠ u prvoj eliminacionoj fazi i od tada nastup najmanje u četvrtfinalu se podrazumevao za aktuelne vladare Evrope.

DžAD I DRUŠTVO KROTE "BIKOVE"

PRVOG dana nastavka takmičenja, videćemo i jedan od najtraktivnijih parova osmine finala LŠ. Lajpcig će na "Red Bul areni" ugostiti najtrofejniji tim u istoriji Real Madrid koji je od 2010. samo dva puta propustio da prođe dalje u aktuelnoj rundi. Ako izumemo poraze od Ajaksa 2019. i Sitija 2020, Madriđani punih 12 godina na raznorazne načine stižu u četvrtfinale, a protiv mezimčeta kompanije "Red Bul", očekuje se da učine isto.

Barjaktari svih prethodnih Realovih uspeha poput Karima Benzeme, Luke Modrića i Tonija Krosa, ili više nisu tu, ili im je uloga u sastavu Karla Ančelotija znatno smanjena. Ali momci poput Belingema, Vinisijusa i Rodriga, bez problema su preuzeli štafetu od klupskih legendi i zasada sve ide po planu na dva najvažnija fronta. Ni jedni ni drugi nisu pretrpeli skoro pa nikakve kadrovske promene tokom zimskog prelaznog roka, a što se tiče međusobnih susreta, tu je skor izjednačen pošto oba tima imaju po pobedu.

KEJN NAPADA RIMSKI "BETON"

BAJERN Minhen je bio standardno dosledan u grupnoj fazi koju su završili bez poraza i jedini "propust" bio je remi sa Kopenhagenom. Hari Kejn savršeno se privikao na novu sredinu i zaslužan je za četvrtinu golova Bavaraca postignutih ove godine u LŠ. U osmini finala očekuje ih duel sa Laciom, koji nije bio previše efikasan u prvoj rundi (sedam golova na šest utakmica), ali je zato odbrana radila kao sat i na tri meča mreža Rimljana se uopšte nije tresla.

To će im biti i jedan od glavnih aduta u sredu uveče na stadionu "Olimpiko", gde dočekuju favorizovanog rivala u nadi da će izboriti pozitivan rezultat pred revanš u Minhenu. Bajern i Lacio igrali su dvomeč osmine finala Lige šampiona i pre tri godine, a tada je bez većih problema slavila nemačka ekipa (2:1, 4:1).

Bavarci u poslednjih 15 godina imaju samo dve eliminacije iz osmine finala - 2010. protiv Intera i 2019. protiv Liverpula. Laciju, sa druge strane, najveći uspeh je četvrtfinale 2000, koje kasnije nikada nisu ponovili.

PSŽ POSLE DVE GODINE ŽELI DALjE

KO bi rekao da će mali baskijski klub sa dva prethodna nastupa u Ligi šampiona proći grupu sa Interom kao prvoplasirani? Real Sosijedad je učinio upravo to i zakazao poslasticu za svoje navijače - dvomeč protiv PSŽ-a za istorijski uspeh i plasman u četvrtfinale.

Jasno je kao dan da će Baski u ovaj okršaj ući kao autsajderi, ali četa Imanola Alguasila je više puta ove sezone pokazala da je kadra za senzacije. Sa druge strane, PSŽ je samo zahvaljujući boljoj gol-razlici od Milana završio u narednoj rundi, a ovih dana sve više se priča o odlasku Kilijana Mbapea na leto u Real Madrid.

Mbapeova saga mogla bi da poljulja ekipu ukoliko vesti o njegovom prelasku na "Santijago Bernabeu" postanu zvanične, mada, u svakom slučaju, PSŽ važi za favorita protiv ekipe koja je primila samo dva gola u grupnoj fazi i nijedan na strani. Prethodna dva učešća Parižana u eliti završena su upravo u osmini finala, a ambicije njihovih bogatih vlasnika sigurno ne podrazumevaju da takav rezultat postane trend.

Pune knjige Mesija i Ronalda

U ISTORIJSKIM knjigama Lige šampiona, pod stavkom rekordi, najčešće se mogu videti imena Lea Mesija i Kristijana Ronalda. Dva sjajna asa obeležila su jednu eru fudbala, a zapažen individualni učinak ostvarili su i igrajući osminu finala LŠ. Mesi je najbolji strelac ove faze sa 29 postignutih golova, dok sa Kristijanom deli i prvo mesto po broju nastupa (36). Argentinac je uz Erlinga Holanda jedini koji je na jednom meču osmine finala postigao pet golova, a kada su u pitanju dvomeči i tu je neprevezađen, jer niko osim Lea nije postigao šest golova u dva susreta osmine finala.

"JORGANDžIJE" REŠETAJU

DOBIĆE Dijego Simeone ovacije i aplauze kada u utorak, 20. februara zakorači na stadion "Đuzepe Meaca", ali to će biti jedini vid tople dobrodošlice koju Argentinac, nekadašnji član "neroazura", može da očekuje od navijača Intera. Popularni Čolo troši 13. godinu na klupi Atletika i svih prethodnih godina važio je za defanzivnog trenera. Ne i ove godine, budući da su "jorgandžije" na krilima Antoana Grizmana i Alvara Morate, najboljih strelaca grupne faze LŠ, impresivno okončali prvi deo takmičenja, kao drugi najefikasniji tim iza Sitija, dok je Inter imao polovičan učinak od po tri pobede i remija.

Prošlogodišnji finalista, čini se, više je fokusiran na šampionsku trku u Italiji, ali daleko da je bez ambicija protiv Atletika, sa kojim je odigrao samo jedan takmičarski meč - finale Superkupa Evrope 2010. u kojem je poražen (2:0).

POVREDE MUČE "MILIONERE"

BORUSIJA Dortmund je mimo svih očekivanja završila kao prvoplasirana u "grupi smrti" sa PSŽ-om, Milanom i Njukaslom i čini se da im na papiru sada sleduje nešto lakši izazov u odnosu na one iz preliminarne runde. Ali imaće i fudbaleri PSV-a svoje šanse, naročito u prvom delu dvomeča koji se igra na njihovom stadionu u Ajndhovenu. Borusija ima i probleme sa povredama, budući da se očekuje odsustvo Karima Adejemija, Marka Rojsa i Džulijana Branta, a nedavno je u ambulantu primljen i prvi golman Gregor Kobel.

U poslednjih deset godina, "milioneri" iz Nemačke su samo tri puta bili deo najboljih osam u elitnom UEFA kupu, dok je PSV-u ovo prvi nastup u osmini finala LŠ još od sezone 2015/2016. PSV i Borusija sastali su se samo dva puta do sada u istoriji. Oba meča odigrali su u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2002/2003. a uz remi u Nemačkoj (1:1), Dortmund ima pobedu iz Holandije (3:1).

Dominacija Bavaraca i Španaca

ŠPANSKI velikani Real Madrid i Barselona, uz Bajern Minhen, najuspešniji su timovi osmine finala Lige šampiona. Bajern ima najviše pobeda (22), slede ga Real i Barsa sa po 21, dok su Bavarci tim sa najviše prolazaka (15), dok giganti sa Pirineja imaju 14 (Barsa), odnosno 12 (Real). Sa druge strane, Arsenal ima najviše izgubljenih dvomeča u ovoj fazi (9), a ove godine ga očekuje okršaj sa Portom (8), drugom najgorom ekipom u tom segmentu.

ĆAVIJEV POSLEDNjI PLES

KAO bomba je odjeknula vest da će Ćavi napustiti klupu Barselone na kraju aktuelne sezone. To znači i da bi Španac kratak trenerski mandat za kormilom Katalonaca mogao da završi i bez ijednog plasmana u četvrtfinale Lige šampiona. Prethodne dve godine, Barselona nije ni izašla iz grupe, dok je ove ipak došlo do stabilizacije i sigurno će određena doza optimizma vladati među navijačima Blaugrane pred dvomeč sa Napolijem.

Moguće je i da će taj optimizam više raspiriti slabija forma šampiona Italije koji je nakon odlaska Lučana Spaletija sa mesta trenera značajno pao. Ni stadion "Dijego Armando Maradona" u Napulju više nije neosvojiva tvrđava, budući da su je ove sezone rušili i Inter, Empoli i Frozinone.

Barselona i Napoli imali su u poslednje četiri godine dva dvomeča - 2020. u osmini finala LŠ kada su Katalonci prošli dalje nakon pobede na domaćem terenu (1:1, 3:1), a isti ishod viđen je i 2022. u četvrtfinalu LE, samo što je tada recept bio drugačiji i španski tim je zahvaljujući trijumfu na jugu Italije (1:1, 4:2) izborio nastavak takmičenja.

DVOMEČ ZA VATROMET

VRATIO se Arsenal posle šest godina odsustva u Ligu šampiona i odmah pokazao da mu je tu i mesto. Istina, grupa sa PSV, Lansom i Seviljom nije bila previše izazovna, moguće je i da su se pri kraju "tobdžije" malo i opustile, a dvomeč sa Portom, biće im nova prilika da se uvere u sopstvene kvalitete.

Portugalci su daleko od naivne ekipe, imaju sjajnu ofanzivu i deluje da bi sudar ova dva tima mogao da bude jedan od najinteresantnijih u osmini finala elitnog takmičenja. Napad Porta biće jedna od najvećih briga "tobdžija", budući da ga predvodi ubitačni Galeno, koji je na četiri gola dodao isto toliko asistencija u grupnoj fazi i ovaj dvomeč je onaj u kojem treba očekivati vatromete u svakom smislu te reči.

Ukoliko Arsenal prođe, igraće prvo četvrtfinale LŠ još od 2010, dok je Porto sa druge strane među najboljih osam poslednji put bio pre tri sezone.

Kvote za pehar

1. M. siti 2,90

2. Bajern 5,05

3. Real Madrid 6,40

4. Arsenal 6,70

5. PSŽ 13,00

Najskuplji timovi

M. siti 1,26

Arsenal 1,12

Real Madrid 1,04

PSŽ 1,03

Bajern 0,977

*U milijardama evra, po "Transfermarktu".

Najvredniji igrači

E. Holand (M. siti) 180

K. Mbape (PSŽ) 180

Dž. Belingem (Real) 180

Ž. Vinisijus (Real) 150

B. Saka (Arsenal) 120

*U milionima evra, po "Transfermarktu".

Raspored mečeva Lige šampiona

13. 2. (utorak)

Kopenhagen - M. siti 21.00

Lajpcig - Real Madrid 21.00

14. 2. (sreda)

Lacio - Bajern 21.00

PSŽ - Sosijedad 21.00

20. 2. (utorak)

Inter - Atletiko 21.00

PSV - Borusija D. 21.00

21. 2. (sreda)

Napoli - Barselona 21.00

Porto - Arsenal 21.00

* Revanši 5, 6, 12. i 13. marta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata