BALKANSKI HUMOR: Ovo je predsednik UEFA poručio posle senzacionalne odluke suda o fudbalskoj Superligi

Novosti online

21. 12. 2023. u 15:53

Sud pravde Evropske unije (CJEU) je doneo odluku u kojoj žestoko osuđuje UEFA i FIFA da su nezakonito blokirali Superligu Evrope, a na zanimljiv način je reagovao prvi čovek evropskog fudbala, Slovenac Aleksander Čeferin.

БАЛКАНСКИ ХУМОР: Ово је председник УЕФА поручио после сензационалне одлуке суда о фудбалској Суперлиги

FOTO: FSS

Podsetimo, u odluci suda navodi se da su pomenute krovne organizacije "zloupotrebile svoj položaj i uticaj kako bi blokirali stvaranje Superlige".

Pomenuti propisi UEFA i FIFA su proglašeni suprotnim evropskim zakonima i to praktično znači da sada klubnovi imaju pravo da učestvuju u bilo kom takmičenju, bez dozvole UEFA/FIFA i bez pokroviteljstva dve međunarodne federacije.

U odluci se navodi da postojeći okvir ne obezbeđuje pravo da dve federacije budu transparentne, objektivne i bez diskriminacije. Superliga Evrope ili bilo koje drugo međuklupsko takmičenje je od danas potpuno moguće, bez traženja dozvole UEFA/FIFA.

Podsećanja radi, projekat Evropske fudbalske Superlige predstavljen je u aprilu 2021. uz početnu podršku desetak vrhunskih klubova iz Španije, Engleske i Italije, kao što su Mančester junajted, Inter iz Milana ili Atletiko iz Madrida.

Ali nasilna reakcija UEFA kojom rukovdi Aleksandar Čeferin i odbijanje FIFA na čelu sa Đanijem Infantinom, kao i protivljenje nacionalnih saveza, Asocijacije evropskih klubova (ECA), različitih vlada ili Evropske komisije izazvali su strah i naterali mnoge od tih klubova da objave da istupaju iz projekta.

Nakon što je prošlog juna objavljeno istupanje Juventusa iz Torina, samo Real Madrid i Barselona trenutno pokušavaju da promovišu novo takmičenje.

I, baš njima se obratio Čeferin posle pomenute odluke suda.

Poručio je, duhovito:

- Nadam se da će oni (učesnici Superlige) napraviti fantastičan turnir... sa dva kluba.

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA / FOTO: FSS

Naravno, tek treba videti ko će se prikloniti ideji Superlige, koja ima uslovnu podršku Vrhovnog suda Evropske unije.

Mančester junajted, Atletiko Madrid, Bajern Minhen i Borusija Dortmund su se već ranije ovog dana izjasnili da neće u to elitno takmičenje, pojedini britanski mediji navode da bi tamošnja vlast mogla da zabrani klubovima da učestvuju u takmičenjima "zatvorenog tipa", pa je još prerano donositi zaključke o tome kako će se i da li će se superligaško društvo uopšte oformiti u neko dogledno vreme.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave