UEFA MONOPOL JE GOTOV! Iz Superlige poručuju: Besplatno gledanje svih utakmica

Tanjug

21. 12. 2023. u 11:53

Propisi Evropske fudbalske unije (Uefa) i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi su nezakoniti, odlučio je danas Evropski sud pravde.

УЕФА МОНОПОЛ ЈЕ ГОТОВ! Из Суперлиге поручују: Бесплатно гледање свих утакмица

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati posle pokretanja u aprilu 2021. godine. Predsednik Uefa Aleksander Čeferin tada je čelnike klubova nazvao "zmijama" i "lažovima" i zapretio im izbacivanjem iz njenih takmičenja.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real Madrid, Barselona.

Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja pokrenula je sudski postupak kako bi zaštitila svoju poziciju i od suda je traženo da donese odluku o tačkama prava EU pred madriskim tribunalom.

Klubovi su optužili Uefu i Fifu da krše zakon o konkurenciji preteći da će kazniti klubove i igrače koji se priključe odmetnutoj ligi.

"Pravila Fifa i Uefa prema kojima svaki novi međuklupski projekat podleže njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Superliga i zabranjujući klubovima i igračima da učestvuju su nezakoniti. Ne postoji okvir za pravila Fifa i Uefa koji osigurava da su transparentni, objektivni, nediskriminatorni i proporcionalni", navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Sud je, međutim, naveo da ovakva odluka ne znači da takmičenje kakvo je Superliga "mora nužno biti odobreno".

"Sud, pošto je generalno bio upitan o pravilima Fifa i Uefa, u svojoj presudi ne odlučuje o konkretnom projektu", piše u saopštenju.

Dve godine pošto je originalna ideja propala, promoteri Superlige su u februaru predstavili novi plan za takmičenje u više divizija, uključujući do 80 evropskih klubova, koje ne bi bilo pod okriljem Uefa.

Današnja presuda je bila najočekivanija sportska odluka Suda pravde još od takozvanog Bosmanovog pravila 1995. godine. Taj slučaj je promenio sistem transfera u fudbalu, povećao plate igračima koji su postali slobodni po isteku ugovora, ali i ubrzao podelu klubova na bogate i ostale.

Odgovarajući na današnju presudu, izvršni direktor A22 Bernd Rajhart rekao je da je Superliga "izvojevala pravo na postojanje".

"Uefin monopol je gotov. Fudbal je slobodan. Klubovi su sada slobodni od pretnji sankcijama i slobodni da sami određuju svoju budućnost. Za navijače: Nudimo besplatan prenos svih utakmica Superlige. Za klubove: Prihodi i solidarni troškovi će biti zagarantovani", naveo je Rajhart na mreži X.

Fudbalski klub Real Madrid pozdravio je odluku i naveo da će "klubovi sada biti gospodari svoje sudbine".

"Ovo je veliki dan za istoriju fudbala i istoriju sporta", navodi se u saopštenju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?