FIFA MENJA FUDBAL IZ KORENA: Tektonske promene su spremne - novi karton je samo jedna od njih!

Novosti online

28. 11. 2023. u 21:33

FEDERACIJA međunarodnih fudbalskih saveza (FIFA) rešila je da se ozbiljno uhvati u koštac sa jednim od gorućih problema ovog sporta.

ФИФА МЕЊА ФУДБАЛ ИЗ КОРЕНА: Тектонске промене су спремне - нови картон је само једна од њих!

Tanjug/AP

U pitanju je ponašanje aktera na terenu tokom fudbalskih mečeva, pa se sprema čitav  niz mera koje bi trebalo da aktuelnu situaciju poprave.

Portal "Novosti" je rešio da vam kroz tri tačke prikaže kakve promene možda slede, ako prođu test-fazu:

Najpre...

Šta je taj Međunarodni odbor fudbalskih saveza i što se on pita u fudbalu?

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) je međunarodno telo koje određuje fudbalska pravila. Osnovan je još 1886. godine od strane saveza iz Velike Britanije, gde je fudbal u modernom obliku i počeo da se razvija. Kako se tek naknadno pojavila svetska fudbalska organizacija, FIFA, onda je IFAB i nju uključio u svoj sistem, ali na interesantan način.

Iako je svetska kuća fudbala krovna organizacija za međunarodna takmičenja, ona, kada je o pravilima reč, nema veću moć nego britanski savezi.


Naime, kada se menja neko fudbalsko pravilo, po glas imaju predstavnici četiri saveza iz Velike Britanije (engleski, velški, škotski i severnoirski), a četiri glasa ima i FIFA. Za usvajanje neke odluke potrebno da se dostigne većina od šest glasova.

Šta je IFAB odlučio?


Na godišnjem poslovnom sastanku održanom ovog utorka u Londonu, razmatrano je kako da se popravi ponašanje učesnika fudbalskih utakmica.
Rešeno je da se u seniorskoj konkurenciji isprobaju neki od noviteta koji su već testirani u mlađim kategorijama, a evo i koji su:

Novi karton


U fudbalu već decenijama postoje žuti i crveni karton. Prvi kao javna opomena za ozbiljnije kršenje pravila igre, a onaj drugi kao isključenje, bilo direktno pokazan zbog nedopustivog ponašanja na terenu, bilo kao posledica dva žuta kartona za istog aktera meča. 


IFAB sada želi da uvede i treći karton (boja nije navedena) koja bi predstavljala svojevrsno privremeno isključenje. U mlađim kategorijama, to je isprobavano u pojedinim takmičenjima kao kazna za bezobrazno ponašanje, najčešće u vidu desetominutne suspenzije, kao što privremena isključenja postoje u vaterpolu, rukometu ili hokeju. 


Posebno će se istražiti novi načini sankcionisanja masovnih sukoba tokom utakmice, no u saopštenju nisu navedeni nikakvi detalji po tom pitanju.

Sa druge strane, za sada nema naznaka da će se primenjivati "beli karton", koji je probno u pojedinim nadmetanjima uveden kao nagrada za lep, ljudski ili fer-plej potez.

Kamera na sudiji


Članovi IFAB su "obavešteni o uspešnom testiranju nošenja kamera od strane arbitara", što je urađeno u mlađim kataegorijama. Ovo je uvedeno kako bi se, snimanjem video-zapisa, umanjio broj ozbiljnih nepristojnosti usmerenih ka sudijama.

I, konačno:

"Kapiteni imaju reč!"

IFAB je, načelno, prihvatio predlog svog Fudbalsko-tehničkog savetodavnog panela, da u spornim situacijama samo kapiteni ekipe smeju da se obrate glavnom deliocu pravde.

Time bi se, takođe, poradilo na smanjenju bahatosti pojedinih fudbalera, koji ne prezaju od kidisanja na sudije bile one ili ne u pravu. Sudeći po tom predlogu, ako bi bilo ko osim kapitena interevnisao kod arbitara, odmah bi dobio javnu opomenu.

Dakle, mogući novi karton, moguće sudije koje snimaju šta fudbaleri rade oko njih i moguća zabrana prilaska sudiji zbog žalbi, osim ako ste kapiten. To su potencijalne promene koje čekaju ljubitelje i aktere "najvažnije sporedne stvari na svetu".

Bonus video: BURAN UVOD U BERNU: "Prepucavanje" navijača Jang bojsa i Crvene zvezde

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)