ENGLESKA OVO NE PAMTI: Iz FA kupa nadležni izbacili klub koji je iz Partizana doveo najskuplje pojačanje u svojoj 136 godina dugoj istoriji

Novosti online

22. 11. 2023. u 21:48

Najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, FA kup, odnosno Kup engleskog fudbalskog saveza ("Football Association", otuda FA), doživeo je jednu nesvakidašnju situaciju.

ЕНГЛЕСКА ОВО НЕ ПАМТИ: Из ФА купа надлежни избацили клуб који је из Партизана довео најскупље појачање у својој 136 година дугој историји

FOTO: AP

Naime, Barnsli, član Lige jedan, tj. trećeg po rangu nadmetanja na Ostrvu, izbačen je od strane nadležnih iz pomenutog nadmetanja i to jer je meč odigrao koristeći fudbalera koji nije imao pravo nastupa.


Usled administrativne eliminacije kluba koji drži rekord kao "najdugovečniji" drugoligaš engleskog fudbala, u drugu rundu je prošao sedmoligaš Horshem.


Do ove zbrke došlo je nakon što je, odigravši samo 3:3 sa autsajderima, Barnsli u revanšu pobedio sa 3:0, ali je tom prilikom prekršio važno pravilo:


U FA kupu, naime, ako dođe do dodatnog meča (usled remija u prvobitnom susretu), smeju da se koriste samo oni fudbaleri koji su bili na raspolaganju za prvu utakmicu. A 136 godina stari trećeligaš, čiji je rekord za najskuplje dovedeno pojačanje i dalje milion i po funti datih 1997. Partizanu za Gerogija Hristova, napravio je kobnu grešku - u "revanšu" je koristio napadača Ejdena Marša, koji je u vreme prvog meča bio na pozajmici.


Kada su saznali za kaznu, čelnici Barnslija su odmah uputili veliko izvinjenje navijačima, a Fudbalskoj asocijaciji Engleske poručili da se neće žaliti. Prosto, shvatili su da su, stvarno, krivi.


Inače, Horshem će u drugom kolu za rivala imati četvrtoligaša Saton junajted.

Barnsli - osvajač FA kupa

Izbačeni Barnsli je jedan od osvajača FA kupa, ali pre više od stotinu godina - u sezoni 1911/1912. 

U finalu je, posle produžetaka, golom legende kluba Herija Tufnela, pobeđen Vest Bromvič Albion, pred 38.555 gledalaca na Bramol lejnu u Šefildu.

I, kad smo već kod zanimljive istorije engleskog fudbala, pomenuti Tufnel (pre fudbala prodavac u radnji, a posle fudbala - radnik u mlinu, uz službu u vojsci tokom Prvog svetskog rata) dao je gol i u prethodnom finalu u kome je Barnsli igrao. Bilo je to dve godine ranije, ali tada nije došao do trofeja - meč sa Njukaslom pred 77.747 gledalaca na stadionu "Kristal Palas" završen je rezultatom 1:1, pa je pet dana kasnije na Gudison parku, pred 60.000 navijača, u "reprizi" finala Njukasl trijumfovao sa 2:0.

Georgi Hristov - iz Partizana u istoriju Barnslija

Pomenuti Georgi Hristov, rođen 30. januara 1976, za Partizan je igrao od 1994. do 1997. i za to vreme na 61 prvenstvenoj utakmici dao 21 gol, osvojivši dve uzastopne šampionske titule.

Hristov je za pomenutu rekordnu sumu otkad Barnsli postoji, prešao u taj engleski klub, postigao osam golova u debitantskoj sezoni, u Premijer ligi, ali...

... ekipa je doživela ispadanje, a on u naredne dve godine - brojne povrede kolena. Potom je prešao u Holandiju, igrajući za NEC, pa Cvole, a karijeru završio u Bakuu, 2008, uz ostvarenih 48 nastupa za reprezentaciju Makedonije i 16 golova za nju.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)