ENGLESKA OVO NE PAMTI: Iz FA kupa nadležni izbacili klub koji je iz Partizana doveo najskuplje pojačanje u svojoj 136 godina dugoj istoriji

Novosti online

22. 11. 2023. u 21:48

Najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, FA kup, odnosno Kup engleskog fudbalskog saveza ("Football Association", otuda FA), doživeo je jednu nesvakidašnju situaciju.

ЕНГЛЕСКА ОВО НЕ ПАМТИ: Из ФА купа надлежни избацили клуб који је из Партизана довео најскупље појачање у својој 136 година дугој историји

FOTO: AP

Naime, Barnsli, član Lige jedan, tj. trećeg po rangu nadmetanja na Ostrvu, izbačen je od strane nadležnih iz pomenutog nadmetanja i to jer je meč odigrao koristeći fudbalera koji nije imao pravo nastupa.


Usled administrativne eliminacije kluba koji drži rekord kao "najdugovečniji" drugoligaš engleskog fudbala, u drugu rundu je prošao sedmoligaš Horshem.


Do ove zbrke došlo je nakon što je, odigravši samo 3:3 sa autsajderima, Barnsli u revanšu pobedio sa 3:0, ali je tom prilikom prekršio važno pravilo:


U FA kupu, naime, ako dođe do dodatnog meča (usled remija u prvobitnom susretu), smeju da se koriste samo oni fudbaleri koji su bili na raspolaganju za prvu utakmicu. A 136 godina stari trećeligaš, čiji je rekord za najskuplje dovedeno pojačanje i dalje milion i po funti datih 1997. Partizanu za Gerogija Hristova, napravio je kobnu grešku - u "revanšu" je koristio napadača Ejdena Marša, koji je u vreme prvog meča bio na pozajmici.


Kada su saznali za kaznu, čelnici Barnslija su odmah uputili veliko izvinjenje navijačima, a Fudbalskoj asocijaciji Engleske poručili da se neće žaliti. Prosto, shvatili su da su, stvarno, krivi.


Inače, Horshem će u drugom kolu za rivala imati četvrtoligaša Saton junajted.

Barnsli - osvajač FA kupa

Izbačeni Barnsli je jedan od osvajača FA kupa, ali pre više od stotinu godina - u sezoni 1911/1912. 

U finalu je, posle produžetaka, golom legende kluba Herija Tufnela, pobeđen Vest Bromvič Albion, pred 38.555 gledalaca na Bramol lejnu u Šefildu.

I, kad smo već kod zanimljive istorije engleskog fudbala, pomenuti Tufnel (pre fudbala prodavac u radnji, a posle fudbala - radnik u mlinu, uz službu u vojsci tokom Prvog svetskog rata) dao je gol i u prethodnom finalu u kome je Barnsli igrao. Bilo je to dve godine ranije, ali tada nije došao do trofeja - meč sa Njukaslom pred 77.747 gledalaca na stadionu "Kristal Palas" završen je rezultatom 1:1, pa je pet dana kasnije na Gudison parku, pred 60.000 navijača, u "reprizi" finala Njukasl trijumfovao sa 2:0.

Georgi Hristov - iz Partizana u istoriju Barnslija

Pomenuti Georgi Hristov, rođen 30. januara 1976, za Partizan je igrao od 1994. do 1997. i za to vreme na 61 prvenstvenoj utakmici dao 21 gol, osvojivši dve uzastopne šampionske titule.

Hristov je za pomenutu rekordnu sumu otkad Barnsli postoji, prešao u taj engleski klub, postigao osam golova u debitantskoj sezoni, u Premijer ligi, ali...

... ekipa je doživela ispadanje, a on u naredne dve godine - brojne povrede kolena. Potom je prešao u Holandiju, igrajući za NEC, pa Cvole, a karijeru završio u Bakuu, 2008, uz ostvarenih 48 nastupa za reprezentaciju Makedonije i 16 golova za nju.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku