OBELEŽEN VELIKI JUBILEJ: Zvezda otvorila izložbu povodom osvajanja Srednjoevropskog kupa

Tanjug

20. 11. 2023. u 19:24

FUDBALSKI klub Crvena zvezda saopštio je danas da je u klupskom Muzeju obeležio jubileje - 55 i 65 godina od osvajanja Srednjoevropskog kupa.

ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Звезда отворила изложбу поводом освајања Средњоевропског купа

FOTO: FK Crvena zvezda

Izložbi koja je posvećena istorijskim uspesima "crveno-belih" su prisustvovale legende i veterani Crvene zvezde.

- Poštujemo Zvezdinu tradiciju i njene rezultate upravo obeležavanjem ovako velikog uspeha. Biće ovo ogroman podsticaj i podstrek svim generacijama koje nose, ali i koje će u budućnosti braniti crveno-bele boje. Odajemo i priznanje prvim evropskim peharima koje je naš klub stekao. Srednjoevropski kup je evidentno preteča današnjih takmičenja Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija, izjavio je predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović, prenosi zvanični sajt kluba.

- Verujem da će to biti inspiracija za mlade naraštaje i aktuelne igrače Crvene zvezde. Dve izuzetne generacije našeg kluba su osvojile pomenuto takmičenje davne 1958. i 1968. godine. Pojedini akteri u osvajanju drugog Srednjoevropskog kupa, su deo našeg kluba decenijama unazad i siguran sam da će se podsetiti ranih dana mladosti. Takođe, verujem da ćemo već 8. decembra ove godine nastaviti lepu tradiciju i obeležiti svetsku titulu šampiona koju smo osvojili 1991. godine", dodao je Mijailović.

Srednjoevropski kup je 1958. godine održan u skraćenom sastavu pod nazivom Dunavski kup. Osvojeni pehar na ovom takmičenju podigao je 12. jula u Brnu kapiten Crvene zvezde - Ljubiša Spajić, a to je ujedno bio najveći dotadašnji uspeh postignut u jednoj sezoni u posleratnom jugoslovenskom fudbalu.

Deset godina kasnije, 1968. nova generacija crveno-belih predvođena kapitenom Draganom Džajićem i šefom struke Miljanom Miljanićem, ponovila je uspeh generacije iz 1958. godine. U finalu Zvezda je bila bolja od Spartaka iz Trnave.

- Crvena zvezda ima bogatu i sadržajnu istoriju. Smatram da se kupovi koje smo osvajali tokom iste, a možda malo i zaboravili na njih, upravo obeležavaju na ovako veliki način. Učestvovao sam u osvajanju Srednjoevropskog kupa 1968. godine, ali sam imao i sreću da odigram i nekoliko prvenstvenih utakmica sa fudbalerima koji su podigli trofej 1958. godine. Među njima su legende poput Bore Kostića i Dragoslava Šekularca. U Crvenu zvezdu sam došao kao dete, sa samo sedam godina, a i dan danas sam njen deo. Ostvaren uspeh je sam početak kup takmičenja u Evropi, odnosno preteča svih narednih šampionata na međunarodnom nivou, izjavio je sekretar sekcije veterana Crvene zvezde Aleksandar Marković.

Izložba koja je danas svečano otvorena u Muzeju stadiona "Rajko Mitić" biti dostupna posetiocima do sedmog decembra.

BONUS VIDEO: Himna Bože pravde pred meč Srbija – Bugarska

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!