BOLESNO! Hrvati i u sportu slave zločinačku akciju "Oluja"

Novosti online

06. 08. 2023. u 19:36

HRVATSKA još uvek slavi zločinačku akciju "Oluja" tokom koje je proterano više od 200.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta, a toj histeriji pridružili su se i splitski sportski novinari.

БОЛЕСНО! Хрвати и у спорту славе злочиначку акцију Олуја

Screenshot / Slobodna Dalmacija

Tamošnja "Slobodna Dalmacija" se, naime, prisetila sopstvenog naslova, o padu SAO Krajine (Srpska autonomna oblast Krajina), koji je iskoristila kada je u avgustu 1995. Hajduk igrao protiv Panatinaikosa. Kako sada "bili" iz Splita igraju opet u avgustu protiv Grka, i to PAOK-a, bolesno prizivanje zločina iznova se desilo u pomenutom listu.

- Ovih dana kada se obeležava godišnjica "Oluje", a u susret utakmicama Hajduka i PAOK-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija, prisetili smo se kako su se te 1995. godine, nekoliko dana posle spomenute "vojno-redarstvene oslobodilačke akcije" (kako to novinar Slobodne Dalmacije opisuje proterivanje srpskog stanovništva), takođe iščekivale utakmice "belih" i grčkog kluba. Tada je evropski protivnik Hajduka bio Panatinaikos, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ekipa s Poljuda nažalost nije tada uspela i drugu godinu zaredom da zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona, jer je posle 0:0 u Atini odigrala je 1:1 u revanšu koji se zbog Oluje i oslobađanja SAO Krajine morao igrati u Rijeci - piše pomenuti list.

Žaleći što "beli", koji su sezonu ranije dogurali do četvrtfinala u kojem su eliminisani od Ajaksa, nisu prošli PAO, jer "ko zna kakva bi im bila budućnost" (a usledila je velika nizbrdica za Hajduk), usledilo je i jedno navijačko priznanje novinara Slobodne Dalmacije:

Naime, on piše da dok se u Kninu obeležavao tzv. "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", "mi smo se, sećajući se sa sportskog aspekta tih dana 1995. godine prisetili i jednog našeg teksta (autora Marka Bilića) i naslova tih dana". 

- U najavi prvog susreta s Panatinaikosom, na krilima Oluje, u Slobodnoj Dalmaciji je tog 8. avgusta 1995. godine izišao legendarni naslov s tadašnjom porukom Torcide: "Pala je SAO, pašće i PAO!". Taj je naslov potpisniku ovih redova, tada samo navijaču, sada i novinaru, ostao urezan u memoriju za sva vremena - piše on, spominjući na kraju još jednom zločinačku akciju:

- Evo nas sada 28 godina kasnije, u isto vrme nakon ‘Oluje‘. Nije PAO, ali mogao bi pasti PAOK.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!