SUDIJSKA KOMISIJA SVE OBJASNILA: Evo šta je Dejan Filipović rekao o situacijama na meču TSC - Partizan

Novosti online

01. 08. 2023. u 13:11

PREDSEDNIK sudijske komisije FSS Dejan Filipović obratio se javnosti povodom utakmice 1. kola Superlige Srbije između TSC-a i Partizana.

СУДИЈСКА КОМИСИЈА СВЕ ОБЈАСНИЛА: Ево шта је Дејан Филиповић рекао о ситуацијама на мечу ТСЦ - Партизан

FOTO: M. Vukadinović

Filipović se sada dotakao svih "spornih" momenata sa te utakmice. Najpre je objasnio da je morao da bude dosuđen prekršaj u korist Partizana u 33. minutu kad je Stojić nepropisno zaustavio Nikolića.

- U 33. minutu, propušten prekršaj i direktan slobodan udarac za Partizan i žuti karton za igrača TSC-a - rekao je Filipović.

Nakon toga se dotakao penala koji je dosuđen domaćinu u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena.

- Sledeća situacija jeste penal za TSC po završetku, nakon što je sudija dosudio kraj, po pravilima igre, fudbala, jedino se kazneni udarac izvodi posle faula. Ako je isteklo vreme, penal mora da se izvede. Nepisane instrukcije UEFA su takođe da se prvi slobodan udarac u blizini gola, prvi korner takođe, ne svira kraj. Sudija dosudi faul na 20 metara, sudija svira kraj. To je duh fudbala, takav je. Ekipa izbori korner, sudija mora da dopusti. Ovde se dešava, nadoknada je dva minuta, dešava se situacija u nadoknadi, ista situacija kao u derbiju. Svirao je kraj, ali je rekao da sačekaju dok se ne završi, pogledao je snimak, dodelio je penal, penal je očigledan, nije laka odluka, ali od sudije kvaliteta Milana Mitića očekujemo da ovo dosudi bez VAR-a, bio je dobro postavljen, pad koncentracije, ništa drugo, VAR se uključio kad treba i očigledan je faul.

Zatim je govorio o kaznenom udarcu koji je sviran za crno-bele.

- Golman startuje prirodno na loptu, igrač stiže delić sekunde ranije, kod svakog klizećeg starta, igrač stigne pre odbrambenog igrača do lopte, ako skloni čistu loptu nije prekršaj, ako skloni igrača jeste. Ovde golman, potpuno prirodno, odigrava loptu, ona menja pravac, prekršaj ne postoji, ovde je problem što je izostao poziv iz sobe, kad sam pričao zbog čega, kaže da mu je bilo posle jedne odluke teško, bio je kontakt, dve odluke u 10-15 minuta, to je nauk za nas sve. Ovde da je doneta tačna odluka, bila bi druga "protiv" Partizana, ovo nije bio penal, onda onoga do kraja ne bi bilo. Ne postoji prekršaj, ovaj kontakt je minimalan, golman startuje, kada igrač stigne ranije, ovde saplitanja nema, nismo ga videli, ovo nije penal i trebalo je da sudija pozove da se pogleda snimak i da se spusti lopta, nije ni simuliranje.

Partizanu je poništen i gol i to je izazvalo možda i najviše polemike.

- Blok nije dozvoljen u fudbalu. Igrač Partizana, on sapliće igrača, ne pričamo samo o ofsajdu, on sapliće igrača TSC-a koji u padu sapliće još jednog igrača, dva igrača su onemogućena da igraju loptom, ovo je nauk, slede bitne utakmice, već 10 godina prepoznaju blokove u fudbalu, ovo nije blok, pokretni blokovi nisu dozvoljeni ni u košarci. To se pre 10 godina umrežilo odjednom i to prave ljudi u ofsajd položaju, dva igrača TSC-a će da padnu, Šćekić ne ide na loptu, obojica su krenuli na loptu, igrač koji je napravio blok nema nameru da igra loptom, predstavlja prepreku.

Obrazložio je i drugi penal za TSC.

- Sudija je dosudio prekršaj, pomoćni sudija je konstatovao da je bilo unutra, ovde su stvari jednostavne. VAR sudija ne zove sudiju, nema šta da zove, on samo na osnovu ove slike treba da kaže da li je kontakt spolja ili iznutra, linija je sastavni deo prostora koji obeležava fudbal, aut-linije, poprečne, sastavni su deo prostora za igru. Ostavljam vama slobodu da zaključite da li je kontakt na liniji, malo unutra ili van kaznenog prostora.

Za kraj se dotakao izjednačujućeg gola tima iz Bačke Topole.

- Sudija je pokazao da se igra pet minuta, ali je povreda Stevanovića trajala minut, isključenje Kalulua bar minut, a korner je izveden u 50:45 (poluvremena), a trebalo je da se igra bar još dva minuta. Stevanović se povredio u 91:04. Čitav minut nadoknade u komadu. Drugi žuti karton Kalulu u 94:45, nastaviće se u 95:20. Da minimalno kažemo da je minut i po, minimalna nadoknada, pet minuta ne znači da je pet minuta, to je minimalno, nekad imate 5:30, a vi pokažete pet minuta. Korner je izveden u 95:45, nikako ne možemo govoriti da je vreme isteklo, čak nije bilo ni blizu, možemo da kažemo, nadoknada u nadoknadi, ne treba biti striktan, teško je sudiji jer je korner, nije isteklo, ostalo je da se igra još minut i da se svira kraj. Nije u skladu sa pravilima igre i sa onim što ste imali pravo da vidite.

Prokomentarsao je i glavnog sudiju Milana Mitića, za koga je imao reči hvale.

- Prošle godine sve tri utakmice i finale kupa sudile su najbolje domaće sudije, to je nešto čime možemo da budemo ponosni. Jedan derbi i finale Kupa je sudio Milan Mitić. Pored toga Milan Mitić je sudio i utakmicu Čukarički - Partizan. I TSC - Čukarički u prolećnom delu. Bio je jedan od sudija koji je izneo najveći teret prvenstva, sudio je besprekorno i prirodno je bilo da bude delegiran na ovakvu utakmicu, kao što je prirodno da svako ko se bavi fudbalom nema najbolji dan - zaključio je Filipović.

BONUS VIDEO: Duljaj posle spektakla na TSC - Partizan: Evropska utakmica! Za ovo se dolazi na stadione!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!