PRVI PUT U ISTORIJI: Italija najstrože zabranila da se ovaj broj koristi na fudbalskim dresovima, koji god klub i liga da su u pitanju!

Novosti online

27. 06. 2023. u 20:06

ITALIJANSKI fudbal ume da donese mnogo toga zanimljivog, uostalom - tamošnji klubovi su nedavno došli do evropskih finala, ali sportska vest dana stiže iz Italije zbog jedne nesvakidašnje odluke tamošnja dva ministarstva.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Италија најстроже забранила да се овај број користи на фудбалским дресовима, који год клуб и лига да су у питању!

Tanjug

"Novosti" vam donose priču o tome zašto više nijedan klub na Apeninskom polustrvu, u bilo kojoj ligi da se nadmeće, od elitne Serije A do amaterskog prvenstva, neće smeti da koristi jedan broj na dresu.


Iako je davno završen Drugi sveski rat, a nemački nacizam tada poražen združenim naporima saveznika da se unište pokretači sukoba čiji je plamen obuhvatio celu planetu, ipak još uvek traje borba da se preostala naci-zgarišta ugase.


Najčuvenije takve posleratne borbe su bile one kada su se "lovili" oni organizatori i izvršioci najstrašnijih zločina koji su utekli sa nemačke terotirije, ali plamen nacizma nastavio je da tinja i u novim, mlađim generacijama.

Neeonacisti / Foto Tanjug/AP

Naravno, kako nije baš poželjno da se ide ulicama i viče "hajl Hitler", što je bio naci-pozdrav koji je i obeležio eru kada je Adolf Hitler gurnuo svet u dosad najveći oružani sukob, nove generacije nacista su rešile da koriste šifrovanu verziju tog pozdrava (bilo da se radi o grafitima, umetičnim delima, tetovažama...).


Imajući u vidu da obe reči iz pomenutog pozdrava počinju slovom "H", a ono je u abecedi osmo po redu, sadašnji nacisti došli su do rešenja: Ne pišu "H. H." umesto "hajl Hitler!", jer bi tako relativno lako skrenuli pažnju na sebe, već su rešili da taj pozdrav pišu koristeći dve osmice, zbog pomenutog osmog mesta slova "H" u abecedi.


I... 

Kako da se vatre nacizma ne bi razbuktale u Italiji, tamošnje ministarstvo sporta je, u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova, donelo odluku da se od danas zabrani korišćenje dresova sa brojem "88" u fudbalu.


Kako javlja "Gazeta delo sport", pored ove zabrane za klubove, uvedene su i zabrane za navijače kojima više nije dozvoljeno da na bilo koji način šalju antisemitske poruke.

Ko je još zabranio 88 i kako?

U Evropi je još austrijska vlast zabranila "88" na jedan način:

Naime, tamošnje registarske tablice za automobile ne mogu da imaju istaknuto "osamdeset osam" iz istog razloga, borbe protiv neo-nacizma. U Austriji se, inače, kompjuterski generiše kako će izgledati svaka tablica, ali zbog mogućnosti da vozači doplate i steknu pravo da određeni segmenti registarskih tablica budu kako oni žele, zabranjeno je i "88", ali i još neke kombinacije.


Na primer, "BH", kao skraćenica za englesku kovanicu "Krv i čast", zatim "420", jer označava 20. april, Hitlerov rođendan, potom "1919" jer je S 19. slovo u abecedi, pa je zabrana uvedena da se ne bi veličale nacističke SS dizvije, a zabranjeno je i "FG", zbog nemačkog "Fuehrer's Geburtstag" (firerov rođendan).

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)