"JA SAM JUGOSLOVEN": Peđa Mijatović otvorio dušu Špancima

Novosti online

31. 03. 2023. u 12:01

Legenda Real Madrida Predrag Mijatović pričao je španskim medijima o raznim temama.

ЈА САМ ЈУГОСЛОВЕН: Пеђа Мијатовић отворио душу Шпанцима

FOTO: FSS

Govorio je i o teškom periodu tokom bombardovanja 1999, kada je zbog nerazumevanja trenera Džona Tošaka napustio Real i prešao u Fiorentinu, te prijateljstvu sa Hrvatima, i pre svega o životu u bivšoj Jugoslaviji.

"Jugoslavija je bila velika zemlja u kojoj se sjajno živelo. Naši roditelji su bili zadovoljni, dobijali odlično obrazovanje, išli na besplatne fakultete, radili su u velikim firmama koje su im poklanjale stanove. Bila je to veoma interesantna zemlja sa više od 20 miliona ljudi u kojoj smo imali sve – industriju, kulturu. Mislim da se tad živelo mnogo bolje. Zato moram da kažem da sam još uvek Jugosloven. Ja sam Crnogorac i Španac, ali deo mene je i dalje Jugosloven", rekao je Mijatović koji odavno živi u Španiji.

Mijatović je bio član čuvene generacije koja je 1987. bila šampion sveta na U20 prvenstvu u Čileu.

"Svi mi koji smo imali talenta napustili smo Jugoslaviju od 1993. do 1995. U Jugoslaviji se živelo veoma dobro. Bili smo referentna tačka za ostale istočne zemlje. Imali smo izvrsnu generaciju. Niko se nije kladio na nas jer je osvajanje Svetskog prvenstva bilo praktično nemoguće", rekao je Mijatović.

Bivši napadač Partizana se osvrnuo na početak rata koji je uništio zlatnu generaciju. Članovi te generacije su tokom devedesetih bili članovi najvećih evropskih klubova, a uz Mijatovića je u Realu bio Hrvat Davor Šuker.

"Mi igrači nismo imali osećaj da se nešto ozbiljno dešava. Problemi su počeli 1992. kada smo se plasirali na EURO. Hrvati nisu hteli da putuju, Srbi i Crnogorci jesu. Bosanci, Makedonci, jedni jesu, drugi nisu", rekao je strelac gola koji je Realu 1998. doneo titulu prvaka Evrope posle 28 godina.

U prvoj godini boravka u Španiji je pokušavao da zadrži kontakt sa drugarima iz reprezentacije, pa je posetio reprezentaciju Hrvatske pred meč sa Španijom.

"Odlučio sam da posetim Hrvate u njihovom hotelu. Snimljen sam tom prilikom, zbog čega su me u mojoj zemlji nazivali izdajnikom. Samo nisam smatrao da su mi neprijatelji momci sa kojima sam zajedno igrao u reprezentaciji koju godinu ranije. Političari će uvek pričati o politici, a sportisti o – sportu".

U toj ekipi Reala bio je i Davor Šuker, Mijatovićev saigrač iz Čilea 1987.

"Davor i ja smo prijatelji. Nikad nismo pričali o ratu. Nije nas to zanimalo. Davor je nasmejana osoba, uvek je bio vedar i pun pozitivne energije. S njim se nije teško slagati. Bili smo cimeri. Ponekad se šalim sa svojom ženom: 'Više sam spavao sa Šukerom nego s tobom'", zaključio je Mijatović.

Mijatović: Majko Božija

Mijatović se setio i svog dolaska u Španiju, u redove Valensije. On je na Mestalju stigao iz Partizana, kada je počeo rat u Jugoslaviji.

"U Partizanu sam bio kapiten, jedan od najboljih igrača u istoriji, ali zbog rata mi nismo mogli da igramo van zemlje. Zato niko nije čuo za mene van Jugoslavije. Nisam ni imao pravu promociju u Valensiji, bilo je malo novinara i jedan me pitao na kojoj poziciji igram. Pomislio sam "Majko Božija", prisetio se Mijatović.

Brzo su ga upoznali, a za tri sezone dao je 68 golova i postao legenda kluba.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)