ZLATNA LOPTA (4) MOGAO DA IGRA FUDBAL I U SAKOU: Luis Suarez - od "krpenjače" na plaži do Barselone i Intera (FOTO)

M. BLAŽIĆ

02. 02. 2023. u 14:04

POČEO je sa "krpenjačom" na plažama Korunje, gde su se deca doslovno tukla kako bi se našla u njegovom timu, a takva teška i neuslovna fudbalska lopta pretvorila se u "zlatnu" kada je 1960. dobio laskavo priznanje "Frans fudbala".

ЗЛАТНА ЛОПТА (4) МОГАО ДА ИГРА ФУДБАЛ И У САКОУ: Луис Суарез - од крпењаче на плажи до Барселоне и Интера (ФОТО)

Foto: Profimedia

Luis Suarez je i do dana današnjeg ostao jedini "izvorni" Španac, koji može da se pohvali najznačajnijim individualnim priznanjem u svetu najvažnije sporedne stvari. Već u ranim tinejdžerskim godinama "zadužio" je nadimak "zlatni dečko iz Galicije" zbog nepodnošljive lakoće baratanja loptom, pa su mu i pre napunjenih 18 godina mnogi predviđali blistavu karijeru.

Ispostavilo se da su bili u pravu, iako je Luisov debi u seniorskom fudbalu za La Korunju bio ponižavajući (1:6) baš protiv Barselone, kluba u kojem se nedugo zatim vinuo u neslućene fudbalske visine. Tokom šest godina boravka u Kataloniji, osvojio je dve titule i dva Kupa i ono što je najvažnije na individualnom planu - "Zlatnu loptu" 1960, da bi u kasnijim izborima dva puta bio drugi i jednom treći.

POREDAK 1960. 

1. Luis Suarez (Španija) 54

2. Ferenc Puškaš (Mađarska) 37
3. Uve Zeler (Nemačka) 33

Saradnja sa argentinskim stručnjakom Eleniom Ererom u Barseloni ispostavila se ključnom za nastavak njegove karijere, pošto je 1961. pošao za njim u Inter, što je u to vreme bilo ravno senzaciji jer su španski fudbaleri retko prelazili granicu i igrali u inostranstvu. Transfer je bio rekordan, težak 204.000 evra, što za današnje prilike deluje nestvarno, gotovo smešno.

LIČNA KARTA 

ROĐEN:

2. maj 1935.
MESTO:
Korunja (Španija)
KLUBOVI:
La Korunja (1953-1954)
CD Kondal (1954-1955)
Barselona (1955-1961)
Inter (1961-1970)
Sampdorija (1970-1973).
REPREZENTACIJA:
32 meča, 14 golova

Golgeterska produktivnost Suareza u Italiji je smanjena, ali je majstorstvo u organizaciji igre došlo do punog izražaja. Mnogi su u to vreme konstatovali da se radi o najboljem plejmejkeru svetskog fudbala, razmišljao je brzo i precizno, jer je i pre prijema lopte tačno znao gde će poslati loptu, koja bi obavezno "gurala" saigrače u šansu za gol.

- Tako kreativan igrač je mogao da igra fudbal i u sakou. I tako bi bio podjednako uspešan - napisao je jedan španski novinar sa neskrivenim divljenjem.

Prelazak u Inter Španci su mu oprostili tek 1964, kada je sa "furijom" osvojio titulu prvaka Evrope, dok su ga na Čizmi ubrzo prozvali "arhitektom" uz brojne pozitivne epitete, među kojima se izdvajao i onaj o "zlatnim nogama".

- Sve što sam postigao u životu dugujem požrtvovanom radu i odricanju. Fudbal je za mene bio sve u životu. Sve sam mu dao i sve mi je vratio - znao je da kaže Suarez.

Tokom devet godina boravka u Interu osvojio je tri titule prvaka Italije, dva Kupa šampiona i jedan Interkontinentalni kup. U mirniju fazu karijere ušao je 1970. prelaskom u Sampdoriju gde je tri godine kasnije i završio karijeru za pamćenje.

PIKSI GA "PENZIONISAO"

TRENERSKA karijera Luisa Suareza je bila daleko od igračke, a interesantno je da je početak kraja njegovog bitisanja u ovom pozivu "nagovestio" selektor Srbije Dragan Stojković Piksi. Naime, Suarez je sa klupe predvodio Inter, Spal, Komo, La Korunju i mladu reprezentaciju Španije, pre nego što je 1988. preuzeo seniorski nacionalni tim "furije". Na SP u Italiji 1990, Jugoslavija je eliminisala Španiju u osmini finala (2:1) uz dva gola Stojkovića. Suarez je ostao selektor i u ciklusu za naredno EP, na koje se Španija nije plasirala, pa je Suarez posle, u samo još dva navrata, kratko, bio "vatrogasac" u Interu, da bi se 1995. konačno penzionisao. Suarez, sada 87-godišnjak, poslednje fudbalske aktivnosti imao je kao skaut milanskog Intera.

PROLIVENO VINO KAO TALIJA

U JEDNOM od intervjua Suarez je istakao da ga je sujeverje pratilo kroz celu karijeru i da se jednog rituala nikada nije odricao. - Na ručku pred utakmicu smo uglavnom pili po čašu vina. Kada god bi to bio slučaj, morao sam da prolijem makar malo iz čaše, kako bi utakmica pred nama bila uspešna - pričao je Luis

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda