"OSTAO BIH 10 GODINA": Andrija Pavlović posle iskustva u inostranstvu našao sreću u Partizanu

M. BLAŽIĆ

18. 01. 2023. u 10:00

KRENUO je sa Banjice pre petnaestak godina, sve što zna u fudbalu "pohvatao" je kroz mlađe kategorije Rada i posle bogate karijere u inostranstvu, na pragu 30. godine, Andrija Pavlović je dočekao da izađe na najveću scenu u srpskom fudbalu.

ОСТАО БИХ 10 ГОДИНА: Андрија Павловић после искуства у иностранству нашао срећу у Партизану

FOTO: FK Partizan

Napadač koji bi tek trebalo značajnije da se pita, u crno-belom dresu je u razgovoru za "Novosti" predstavio svoj put dalek svega nekoliko kilometara od Banjice do Humske, koji je trajao deceniju i po.

- U Radu sam bio od 13-14. godine do 20, kada sam prešao u Čukarički. U to vreme je Radova omladinska škola bila među najboljim u zemlji, mnogo dobrih igrača je izašlo iz nje. Debitovao sam kod Marka Nikolića sa 16 godina, to je bilo kao da se igra finale Lige šampiona. Bilo je malo i panike i straha, ali je brzo sve "leglo". Igrao sam tada na dvojnu registraciju za Rad i Palić.

Sledi poziv "brđana" koji je prihvaćen i ispostavilo se da je to bio pravi potez.

- U Čukaričkom sam proveo dve godine, došao sam povređen tako da sam igrao godinu i po. Verovatno je posle toga bilo interesovanja Zvezde i Partizana, a ja sam prepustio sve menadžerima, pa se tako i dogodio Kopenhagen.

Andrija Pavlović/FOTO: FK Partizan

Prva inostrana epizoda je čak i premašila očekivanja.

- Došao sam u junu, u septembru sam već igrao Ligu šampiona. Zavoleo sam Kopenhagen, išlo je sve kako treba. Fin narod, dobra liga, pomalo i potcenjena. Snašao sam se sasvim dobro.

Usledio je odlazak u Austriju.

- U Rapidu je prva godina bila odlična, onda su upali u finansijske probleme, pa sam otišao na pozajmicu u APOEL, na Kipar. Nisam znao šta da očekujem, ipak, sve je bilo na zavidnom nivou.

Povratak u Dansku, u redove najvećeg rivala Kopenhagena je nešto što je neuobičajeno i za tamošnje prilike.

- Moj dolazak u Brondbi je privukao pažnju, ne sigurno u meri u kojoj bi to bilo kod nas kada bih igrao za oba večita rivala. Odgovaralo mi je da se vratim u ligu koju poznajem. Prva godina je bila odlična, osvojili smo titulu. Mislim da sam prvi igrač koji je osvojio titulu i sa Kopenhagenom i sa Brondbijem. Druga sezona nije bila toliko dobra, došlo je do promene na vrhu, otišlo je dosta igrača.

U avgustu prošle godine je došlo vreme za ostvarenje sna.

- Sporazumno smo se rastali i posle sedam dana sam potpisao za Partizan. Kada su pozvali nisam uopšte razmišljao. Prošao sam pripreme, bio spreman odmah da igram i na prvom treningu na Kipru pred meč sa AEK sam izvrnuo zglob, popucalo je sve, bilo mi je teško. Nije bila naivna povreda, namučio sam se četrdesetak dana sa tim, bogu hvala posle sam se "skrpio" i sada sam zdrav kao dren.

Već na "vatrenom krštenju" Pavlović je nagovestio da nije došao u Partizan da popuni broj u igračkom kadru.

- Keln mi je bila prva utakmica, prvo pa muško. Svaki igrač voli takve izazove, važne utakmice. Taj meč nam je pokrenuo pozitivni talas, videli smo tamo da možemo. Znali smo da možemo i ispalo je baš kako smo želeli. Imao sam sjajnu priliku, uradio sam sve što sam mogao, zato me i ne kopka to toliko. Odlično je reagovao golman Kelna, sa kojim sam bio u Brondbiju.

Tokom jeseni Pavlović je pogodio protiv Čukaričkog i Radničkog iz Niša, a gol iz test-meča sa Univerzitateom je najava da će proleće biti berićetnije.

- Ne stavljam sebi opterećenje oko broja pogodaka. Naravno, uvek sam gladan golova, najviše bih voleo kad bih mogao deset na svakoj da dam. Idemo od utakmice do utakmice, biće golova.

Povreda je ostavila derbi kao jednu od značajnijih stavki na čekanju do proleća.

- Kad sam bio napolju, razmišljao sam da je sve super, ali karijera bez derbija nije karijera. Veliki je to izazov, a ja volim da gledam izazovu pravo u oči. Jedva čekam derbi i nadam se da ću biti deo spektakla.

Na kraju i potvrda da je pola godine sasvim dovoljno vremena da se "izmeri" u kojoj meri je letos napravljen dobar potez.

- Partizan je najbolji potez koji sam napravio. Prezadovoljan sam što sam ovde, voleo bih deset godina da ostanem. Čvrsto sam na zemlji i zanima me samo da gazim napred. Partizan je ogroman klub, nema boljeg izloga od ovog. Momci su sjajni u ekipi, izgleda sve pod konac zasada - zaključio je Pavlović.

Fiorentina želi Baždara

ITALIJANSKI "Skaj sport" preneo je informaciju da je Fiorentina zainteresovana za mladog fudbalera Partizana Sameda Baždara i da su pored "viole" želju da angažuju 18-godišnjaka pokazali još Fenerbahče i Hofenhajm.

- Ima poziva i interesovanja za Baždara, klubovi se raspituju, ali zasada nema konkretnih ponuda - objasnio je sportski direktor crno-belih Ivica Kralj.

"Guranje" sa Rikardom

TEŽINU Pavlovićevog zadatka da se probije u prvi plan nije teško zamisliti kada se zna da mu je konkurencija za mesto u timu Rikardo Gomeš.

- Rikardo je ozbiljan igrač. Dokazao se i pokazao više puta. Meni je lično super kad je jaka konkurencija, kada guramo jedan drugog, a uz to videlo se da možemo i zajedno da igramo. Kada smo igrali zajedno to je dosta dobro izgledalo - kaže Pavlović.

Mitrović svetski špic

ODIGRAO je Pavlović pet utakmica za "orlove" i po sopstvenom priznanju još nije stavio tačku na tu priču:

- Bio sam u celom ciklusu za Rusiju, odigrao sam nekoliko utakmica, većinu sam bio na klupi. Mitar je neprikosnoven, mi ostali napadači smo bili tu kao podrška, dekor. Velika je čast da si deo toga. Za mene je Mitrović jedan od najboljih napadača na svetu, drago mi je da ga Srbija ima. Ima još vremena za priču o Srbiji, ne planiram skoro da završavam, mogu još dugo da igram - ističe Andrija.

BONUS VIDEO: NOVO U ZEMUNELU: Brdo za trčanje

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati