SRBIJA KOJA ODUŠEVLJAVA: Rapsodija "orlova" na Svetskom prvenstvu, srpski rukometaši poneli u drugu fazu važan plen!

Novosti online

17. 01. 2023. u 21:57 >> 21:57

RUKOMETNA reprezentacija Srbije ne samo da je prošla u drugu fazu šampionata planete, već je tamo ponela i dva boda, važna za željeni prolazak i u četvrtfinale, a i kvalifikacije za Olimpijske igre čiji je domaćin 2024. godine Pariz.

СРБИЈА КОЈА ОДУШЕВЉАВА: Рапсодија орлова на Светском првенству, српски рукометаши понели у другу фазу важан плен!

EPA

Svetsko prvenstvo u rukometu 2023 isprva je donelo radost "orlovima", zbog pobede nad Alžirom, potom i tugu zbog nesrećnog poraza od trostrukog prvaka sveta, Nemačke, a onda je u utorak uveče u Katovicama savladan Katar sa 34:24 (17:14) i to posle vrlo zanimljivog duela, u kome je naš državni tim briljirao, naročito u drugih 30 minuta.


Zaustavivši opasno oružje rivala, Kapotea, izabranici selektora Tonija Đerone su pre svega preko inspirisanog Bogdana Radivojevića, ali i zahvaljujući odličnoj odbrani i ništa manje impresivnoj igri s rukometašem manje, uspeli da izgrade pet golova razlike. Ipak, od tog, 20. minuta i prednosti 14:9, punih sedam minuta utihnuo je napad naše nacionalne selekcije, a "orlovi" su u odbrani popuštali pred naletima suparnika.


Katar je čak stigao i na samo pogodak zaostatka, nadovezalo se na to i isključenje debitanta, Jovice Nikolića, ali su se naši reprezentativci trgli i, što odličnom tranzicijom, a što forsiranjem igre preko krila, vratili +3 pred veliki predah.


A povratak iz svlačionica doneo je daleko bolju, na momente (i to ne retke) maestralnu ekipu Srbije. Uz oporavljenog Dejana Milosavljeva koji je, kako on to ume, činio čuda na golu, razgoropadili su se svi u srpskom napadu. Uz "novog" golmana, briljarala su i nova krila, Vorkapić i Ilić, a kada se raspucao i Petar Đorđić, a asistencijama sve začinio mladi Stefan Dodić, bilo je jasno da Katar čeka nokaut, što je i najavio 28:18 na semaforu uz 11 minuta do kraja.


Iako je potom isključen i Pešmalbek, uspevali su Srbi da i sa igračem manje daju golove (preko Marsenića), a i da se brane (osmom dobrom intervenicjom Milosavljeva, koji je, uz kolege iz odbrane, sveo suparnike na samo pet pogodaka za 21 minut igre u drugom poluvremenu).


Tada se više i nije postavljalo pitanje ko će pobediti i poneti dva boda u drugu fazu, već su novim majstorijama "orlovi" uhvatili zalet za ono što ih čeka - a čekaju ih tri nove prepreke: Holandija, Norveška i Argentina.

Prvi rival će u četvrtak 19. januara biti Norveška, koja je napravila preokret i, iako je gubila sa 9:15, savladala Holandiju sa 27:26, potom "orlovi" igraju protiv Argentine dva dana kasnije, 21. januara, a 23. je na programu meč s drugoplasiranom ekipom grupe F, Holandijom.

Na tabeli novooformljene grupe u kojoj je naša nacionalna selekcija vode, sa po četiri boda, Nemačka i Norveška, po dva imaju Srbija i Holandija, a bez bodova su Katar i Argentina. Posle nova tri kola, samo dve najbolje ekipe idu dalje i zato je ovaj trijumf "orlova" bio jako važan, jer bi sa "nulom" mogli samo da maštaju o novom proboju na aktuelnom šampionatu sveta.


Svetsko prvenstvo u rukometu 2023., 3. kolo
Srbija - Katar 34:24 (17:14)
Srbija: Vorkapić 6, Borzaš 3, Abutović, Radivojević 7, N. Ilić 3, Pešmalbek 2, V. Ilić 2, Kukić 2, Nikolić, Marsenić 4, Orbović 1, Milosavljević, Dodić, Đorđić 4, Cupara, Milosavljev
Katar: Saleh, Abdelmaged, Madadi 5, Kapote 1, Lepenica, Memišević 1, Gačević, Abdala 5, Alderi, Sami, Ali 5, Hasabala 1, Heiba 3, Ebaid 3, Zakar, Suljaković

KRAJ! Srbija - Katar 34:24

59' - Peti gol Vorkapića u drugom poluvremenu, sada iz kontre - 34:24!

58' - Opet lukav, šut sa zemlje Borzaša - 32:23 za "orlove".

56' - Heifa daje treći gol, i to uz dosta sreće - 31:23 vodi Srbija.

55' - Bliži se kraj meča, 30:22 vodi Srbija, a onda to Borzaš uvećava na +9.

51' - Kako igraju "orlovi"! S igračem manje daju gol (Marsenić, četvrti na mečui), a onda, takođe s igračem manje, Milosavljev nastavlja da briljira - opet je zaustavio šut rivala, i to osmi put u drugom poluvremenu. Katar je za 21 minut od velikog preaha dao samo pet golova!

49' - Povela je Srbija i sa deset golova razlike, ali odmah potom Pešmalbek postaje drugi naš reprezentativac koji je zbog grubog prekršaja dobio crveni karton. 

47' - Ređaju se majstorije srpske ekipe. Petar Đorđić daje treći gol, 27:18 pokazuje semafor. 

45' - Majstorija Petra Đorđića, skok-šut sa "zadrškom", kao idealan odgovor na gol rivala - 24:17. A na drugoj strani maestralni Milosavljev dvaput zaustavlja udarce igrača Katara, da bi sve to krunisao Vorkapić posle brze akcije "orlova" - 25:17!

43' - Au, kakav gol Vukašina Vorkapića! Odbrana Katara dovela je do toga da lopta ode visoko, a onda ju je srpski reprezentativac uhvatio "u letu" i odmah neodbranjivo poslao u mrežui - 23:16.

42' - Madadi pogađa iz sedmerca i prekida veliki nalet Srbije. Rezultat je 22:16, posle četiri uzastopna gola "orlova".

41' - Prokockali su i jedni i drugi po napad, pa Katar sada ima loptu.

39' - Ne pomaže tajmaut Kataru - Milosavljev opet brani šut, a onda Srbije u polu-kontri preko Ilića dolazi do +7, 22:15! 

38' - Dejan Milosavljev izvrsno zaustavlja šut suparnika, a onda se i baca unazad da lopta ne bi ušla u gol Srbije. Na drugoj strani terena Dodić lukavo prolazi svog čuvara, a onda dodje levo od sebe Petru Đorđiću koji šalje projektil u mrežu rivala - 21:15!

37' - Odmah Dodić asistira za gol, Vanja Ilić je precizan s levog krila - 20:15. Sedam minuta se igra u drugom poluvremenu, a Srbija drži rivala na samo jednom postignutom golu. "Orlovi" su dali tri - Vorkpaić, Marsenić i Vanja Ilić su bili strelci.

36' - Prvi put na ovom meču u igri je Stefan Dodić, 19-godišnji srednji bek, MVP juniorskog prvenstva Evrope i naša najveća rukometna nada. Podsetimo, čudesno je odigrao protiv Alžira u prvoj rundi ovog Svetskog prvenstva, ne samo zbog golova i asistencija, već i nekoliko atraktivnih "krađa" u odbrani.

35' - Marsenić uspeva da se izbori za dobru poziciju i, svojim drugim golom, donese 19:!5 Srbiji.

34' - Memišević daje gol za Katar, 18:15 vodi Srbija.

33' - Vorkapić ne uspeva da felširano upućenom loptom da i drugi uzastopni gol Srbije na ovom meču. Napad za Katar.

32' - Abutović i Marsenić dobrim blokom olakšavaju prvu odbranu Dejana Milosavljeva.

31' - Vukašin Vorkapić agilnim pokretom pokraj "unutrašnjeg ramena" rivala uspeva da priđe liniji od šest metara i postiže gol za 18:14.

31' - Počeo je drugi deo meča, reprezentacija Srbije je krenula u napad, a na golu naše nacionalne selekcije je (nadamo se potpuno oporavljni) golman Milosavljev. Nova su i krila u ekipi "orlova" Vorkapić desno, a Vanja Ilić levo.

Kraj poluvremena, Srbija je imala +5 u jednom trenutku (14:9), pa je to splasno na samo gol zaostatka (14:13), ali kada je prekinuta sedmominutna "crna serija" naših reprezentativaca, oni su se izborili da na veliki predah odu sa 17:14. Još pola sata velike borbe za to koja će od ove dve ekipe poneti dva boda u drugu fazu, dva boda koja će biti ključna za prolazak u četvrtfinale.

29' - Sreća za "orlove", rival je probao da postigne pogodak jer je gol Srbije bio prazan, ali šut nije bio precizan. Na drugoj strani terena, čim je naša nacionalna selekcija postala kompletna, Benali zbog prekršaja nad Kukićem, biva isključen. Sedmerac je izveo Radivojević i doneo 17:14 Srbiji.

28' - Gol Marsenića! S igračem manje su "orlovi", ali su nastupili u napadu bez ikoga na golu, pa su u toj, brojčano ravnopravnoj borbi na 7-8 metara od mreže rivala, odigrali akciju koja je omogućila pivotu Srbije da donese 16:14.

27' - Konačno gol "orlova"! Posle skoro sedam minuta čekanja - Radivojević, na lepu asistenciju Orbovića, donosi 15:13. Ali, odmah potom Milosavljević je isključen i Heiba postiže drugi pogodak u nizu za svoju selekciju.

26' - Traži selektor Srbije Toni Đerona tajmaut.

25' - Greše suparnici Srbije, ali greše i naši reprezentativci u polu-kontri, Lazar Kukić pravi grešku koracima. To koristi Heiba da sa šest metara primakne Katar na samo gol zaostatka, 14:13.

24' - Samo dva razlike u korist Srbije, a posle pogotka Abdale - naši gube loptu u napadu usled dva loša dodavanja. Rezultat je 14:12, a pre četiri minuta bilo je 14:9.

23' - Opasni Kapote daje prvi gol na meču, a onda Lepenica, golman Katara, zaustavlja još jedan šut Srbije (treći put na ovo meču). Katar gubi sa 14:11 i ima loptu.

22' - Katar prilazi na 14:10, a prvi put na ovom meču igra pivot Srbije Marsenić, umesto Pešmalbeka koji nije u potpunosti oporavljen. "Orlovi" propuštaju drugi uzastopni napad, prečka je sprečila da šut Đorđića postane pogodak.

20' - Nemanja Ilić, u situaciji s rukometašem manje, uspeva da iznudi faul u napadu reprezentacije Katara. "Orlovi" su sada kompletni, a onda i daju gol, treći put preko kapitena Ilića - prvi put Srbija vodi sa +5, 14:9 je.

19' - Odlično! Kukić, sa igračem manje, daje gol - driblingom vara Kapotea i trese mrežu Katara - 13:9.

18'  - Debitant na šampionatu sveta, Jovica Nikolić, isključen je sa ovog meča! Laktom je desni bek Srbije udario Abdalu u lice želeći da mu spreči kretnju ka golu "orlova"... I, odmah igrača više koriste suparnici, Benali je iznova utrčao na liniju od šest metara i matirao Cuparu - 12:9.

17' - Nova dobra odbrana "orlova" i nova bravura Bogdana Radivojevića - majstorski daje gol sa svoje, pozicije desnog krila i za tili čas Srbija odlazi na +4, 12:8. Katar traži tajmaut.

16' - Bravo! Radivojević postiže gol sa srpske polovine terena - kaznivši igru rivala bez golmana - 11:8!

14' - Bogdan Radivojević pogađa sa sedam metara, Srbija drugi put ima +2 na ovoj utakmici, 10:8 vodi. Još minut sa igračem više...

13' - Orbović daje gol za novo vođstvo Srbije - 9:8. Dobro, maštovito igraju "orlovi" u napadu, ali odbrana ne uspeva da "spoji" dobre intervencije. Možda je sada šansa, jer je opasni Kapote nateran na treći promašaj na meču, a potom njegov kolega, Sami, zbog povlačenja Kukića, isključen.

12' - Posle promašenog čitavog gola u prethodnom šutu, kapiten Ilić pogađa s levog krila - 8:7 vode "orlovi". Ali, odmah uzvraća levo krilo Katara, Madadi, svojim prvim pogotkom iz igre...

11' - Iznudili su igrači Katara sedmerac, zbog odbrane Radivojevića iz prostora od šest metara, a Madadi postiže gol za 7:7. Katar je sada kompletan.

10' - Za 30-ak sekundi dva gola, na katarski "probojem" između naša dva igrača, Pešmalbek odgovara posle "brzog centra" - Srbija vodi sa 7:6, suparnik igra bez golmana, pokušavajući da opet matira našeg čuvara mrežu, Cuparu.

8' - Posle druge odbrane Cupare, 23-godišnji Borzaš daje gol kojim Srbija prvi put odlazi na +2, ali Jusef Benali briljira na 6-7 metara od naše mreže i trećim golom primiče Katar na 6:5. Ali, ta reprezentacija će, usled iskčljučenja Jovana Gačevića, rođenog u Crnoj Gori, sada imati igrača manje dva minuta.

7' - Izuzetno spretno je Benali postigao gol za Katar, na liniji od šest metara se bacio u levu stranu, a felširao loptu koja je obišla našeg golmana. Ali, lukavstvom uzvraća i Kukić - "sa zemlje" je matirao golmana rivala - 5:4.

6' - Cupara brani šut Kapotea s distance, a onda je Radivojević u kontri doneo prednost Srbiji - 4:3.

4' - Prvi gol kapitena, 32-godišnjeg Nemanje Ilića, i to posle lepe akcije za njega kao levo krilo. Iako bez golmana, "orlovi" su odlično odigrali napad, no u odbrani su potom popustili brojčano slabiji - Benali je poravnao "sa crte" na 3:3.

4' - Tarek Abdala ponovo snažnim udarcem desnom rukom postiže gol, a pritom je iznudio i isključenje, Orbović će biti dva minuta van terena. Srbija će, uz mladog Nikolića koji debituje na šampionatu, igrati u napadu "kompletna" - jer nema golmana. 

3' - Abdala s pozicije levog bekja poravnava rezultat, ali odmah uzvraća pivot Srbije, Pešmalbek - 2:1.

2' - Borzaš je uzdrmao okvir gola, ali je Radivojević došao do lopte i spretno, s pozicije desnog krila, doneo Srbiji 1:0.

1' - Dobra, 6-0 postavka odbrana Srbije zaustavila je u dva navrata uvodni napad rivala.

1' - Utakmica je počela! Katar je krenuo sa centra u napad.

20.27 - Himna Katara je završena, a sada, svi zagrljeni, rukometaši Srbije pevaju "Bože pravde", kao što himnu peva i nekoliko desetina naših navijača na tribinama.

20.25 - Ekipe su izašle na teren u dvorani u Katovicama, uskoro će se intonirati himne, a onda i meč počinje.

20.24 - Podsetimo, pobeda donosi Srbiji dva boda u drugoj fazi takmičenja, možda i presudna za plasman u četvrtfinale, koje je važno i zbog plasmana u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. 

20.16 - U pretposlednjem meču grupe u kojoj su "orlovi", Nemačka je deklasirala Alžir sa 37:21 pa je stanje na tabeli pred meč Srbije i Katara ovako:

20.15 - Podsetimo, Srbija na ovom meču, ali i u nastavku šampionata, igra oslabljena jer je težu povredu zadobio standardni član spoljne linije naše nacionalne selekcije i za njega je, nažalost, takmičenje prerano završeno.

Uoči meča


Vreme na Svetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj brzo leti. Rukometaši nemaju vremena da tuguju zbog poraza od Nemačke (33:34), jer ih već večeras (20.30) u trećem kolu grupe E očekuje duel sa neugodnim Katarom.

"Orlovi" su svesni da do kraja druge runde ne smeju da gube bodove kako bi se našli u nokaut fazi, tako da pobedom moraju da stave tačku na prvi krug, u kome su već izborili prolazak dalje. A moraju da pobede, tim pre što se rezultat iz duela sa ekipom Valera Rivera prenosi u grupu 3 druge faze šampionata.

- Teško je izgubiti onakvu utakmicu sa Nemačkom na samom kraju, ekipa se borila svih 60 minuta. Imali smo svoje prilike, iako su Nemci vodili tokom čitavog susreta. Gledajući video sa utakmice, ne mogu a da ne kažem da sam nezadovoljan određenim sudijskim odlukama, ali ta utakmica je za nas već prošlost, od juče ujutru fokusirani smo samo na Katar. Već posle duela sa "pancerima" posalali smo igračima video-snimke Katara, kako bi preusmerili misli sa Nemačke i bili u svojim glavama usredsređeni samo na današnjeg rivala - ističe za sajt RSS selektor Toni Đerona.

Primetno je da naša selekcija u drugom poluvremenu igra bolje u odbrani nego u prvih 30 minuta. Španac konstatuje da su neke situacije stvar taktike, ali i primećuje da postoji i mogućnost psihičke barijere kod igrača, jer preemotivno ulaze u meč zato što im je i te kako stalo da ostvare što bolji rezultat:

- U drugom poluvremenu smo bili u minusu od pet golova, pa smo uspeli da se vratimo u igru. Našli smo svoju agresivnost u odbrani u poslednjih 15 minuta utakmice. Tada se i Cupara istakao sa nekoliko ključnih odbrana koje su nam mnogo pomogle. To nam je dalo mogućnost da trčimo malo više, ali nam je nedostajalo još barem dva minuta do potpunog preokreta. Uradili smo detaljnu analizu i izvući ćemo pouke iz ove utakmice.

Đerona i te kako hvali igrače Katara, koji će kao i oni biti motivisani da u drugu rundu uđu sa dva boda.

- Veoma dobro poznajem njihove igrače. Sa mnogima sam radio u Kataru, napredovali su. Tada su to bili mladi igrači, dok su sada okosnica reprezentacije. Njihova najjača snaga je timska igra. Za ovo SP pripremali su se od avgusta prošle godine, biće vrlo teško pobediti ih, ali ja verujem u ovu ekipu i pokazali smo da možemo sa svima da se nosimo i svakoga da pobedimo. I preksinoć smo bili blizu pobede. Borbenost i kvalitet Srbije su neupitni - naglašava Đerona.

Bogdan Radivojević ističe da svi žale što nisu osvojili makar bod protiv Nemačke, ali i da nemaju vremena da gledaju unazad:

- Vreme ne možemo da vratimo. Dobro je to što je sve na nama, da i dalje imamo šansu da ostvarimo naš cilj, a to je plasman u četvrtfinale. Moramo da se izdignemo iz ove situacije, da protiv Katara pokažemo koliko smo jaki kao ekipa. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba