NJEGA JE PELE ZVAO "GAZDA": Neobična sudbina srpskog fudbalera Vitomira Dimitrijevića pre 45 godina spojila sa "kraljem" (FOTO/VIDEO)

Nedeljko ILjUKIĆ

12. 01. 2023. u 13:15 >> 13:19

TU se penje, tu se pada, tu je sudba, tu je nada, skalinada...". Vitomir Dimitrijević nije ni sanjao u rodnoj Surdulici, krajem šezdesetih godina prošlog veka, da će ova pesma ući u uši i vene slavnom Peleu, kada je neverovatna sudbina dovela srpskog fubalera u svlačionicu njujorškog Kosmosa 1977.

ЊЕГА ЈЕ ПЕЛЕ ЗВАО ГАЗДА: Необична судбина српског фудбалера Витомира Димитријевића пре 45 година спојила са краљем (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Privatna arhiva

I kako će baš potonji stihovi iz sedme strofe čuvene Oliverove kancone, snimljene baš te godine, da budu slika i prilika svega šta je sudbina nacrtala kao životni put jedinom fudbaleru koji je ikada bio najbliže Peleu i jedinom Srbinu koji je bio najbliži sa najboljim igračem svih vremena.

Njujork, svetla velegrada, koji živi 24 sata bez predaha...

- Potpuna razlika u odnosu na Surdulicu gde sam rođen, na Niš gde sam pokušao ozbiljnije da se bavim fudbalom, pa i na Ljubljanu u kojoj sam u fudbalu skoro pa uživao. Da na trenerskoj klupi nije sedeo čuveni Bebule Milošević... Nismo našli zajednički jezik od starta. On je voleo da priča viceve, a ja u njegovim vicevima nisam nešto naročito uživao, pa je on odlučio da je klupa za rezerve najbolje mesto za mene. Od predsednika kluba sam tražio da iz Olimpije odemo ili on ili ja, ali je najveći argument protiv mene bila pozicija Olimpije na tabeli na kraju prvog dela sezone, prvo mesto... - počinje priču za "Novosti" Vitomir Dimitrijević kojem je Slovenija danas druga kuća.

Iz te ljubljanske epizode 1976. godine Vitomir je izašao kao gubitnik. Ali samo iz te male bitke. Ispostaviće se ubrzo da je on dobio veliki životni i sportski rat!

- Život je čudo. Namestio je da baš u Ljubljani, pred jednim restoranom sretnem prijatelja iz Niša koji je poveo još jednog našeg zemljaka, menadžera iz Amerike, koji mi "iz vedra neba" predloži da odem u Njujork i da igram sa slavnim Peleom u Kosmosu. Prvo sam mislio da me zafrkavaju, jer su me do tada problemi stizali i prestizali. Naljutim se malo na njih, ali je ubrzo bilo jasno da su bili više nego ozbiljni. Jedina prepreka na putu ka Njujorku i Kosmosu bila je ponuda da prvo prođem probu u Minhenu. Za to tek nisam hteo ni da čujem. Moja majka je ovde odigrala ključnu ulogu, pa im je rekla da me u Minhen povedu u stvari na izlet. Tamo sam odigrao jednu ili dve probne utakmice na malom terenu u dvorani, dobio džeparac od 2.000 dolara. Tamo su mi rekli da sam od svih kandidata na svojevrsnoj audiciji položio ispit i da ću ubrzo na put u Njujork. U Kosmos. To je tada za mene zaista bio kao put u kosmos - smeje se Dimitrijević i seća skoro svakog detalja, kao da se sve juče dogodilo. Ubrzo je stiglo i pojašnje nje cele ove "zavrzlame"...

- Ispostavilo se da je slavni Franc Bekenbauer imao takođe ponudu iz Kosmosa, ali da je od svojih menadžera tražio dobrog, ali ne mnogo skupog vezistu, sa kojim bi se dobro razumeo na terenu. Život i sudbina su hteli da neko pronađe mene, da ja na toj probi budem po Kajzerovom ukusu i da odmah dobijem angažman u klubu koji je u svakom smislu te reči bio avangarda i potpuni hit u američkom sportu i sokeru. Bekenbauer je, u stvari, u Njujorku pokazao prstom na mene, a to je bila ključna stvar u celoj priči - dodaje Vitomir.

FOTO: Privatna arhiva

U Kosmosu je glavni dasa bio Stiv Ros, tadašnji vlasnik velike medijske "Vorner grupacije". Nekako je na prvu loptu zavoleo Vitomira, a slavni Pele koji je doveden u klub kao najveća svetska fudbalska zvezda i atrakcija, upravo se tako i ponašao.

- Nisam znao ni reč engleskog jezika i nekako sam do kraja boravka u Americi bio tvrdoglav u nameri da taj jezik ne učim. Imao sam odjednom sve: stan, kola, vozača, dobru platu i ličnog prevodioca. Na prvim treninzima sam Pelea nazvao "gazda", ali je vrlo brzo on meni dao taj nadimak i počeo da me zove "don Vito". Osim fudbalskog, imao sam i muzički i pevački talenat. Od brata Pere sam ga nasledio, a obožavao sam pesmu "Skalinada". Sa Mostarcem Jadrankom Topićem sam je jednom zapevao na nekom putovanju u autobusu. Pele poče da udara ritam po staklu, ostali po kolenima i sedištima. Pele je od tog trenutka zavoleo "Skalinadu", a ja sam ubrzo uspeo kod Stiva Rosa da sredim da se pesma pušta na poluvremenima utakmica na nešem stadionu. Inače, Ćelu Topića sam Kosmosu lično preporučio, a u klub je došao bez probe i zaigrao u našem napadu - seća se Dimitrijević detalja koji je najbolje opisao i njegovu američku sudbu i nadu.

FOTO: Privatna arhiva

Ovaj svet je slavni Pele napustio 29. decembra. "Don Vito" mu je bio najbliži od svih znanih i neznanih Srba.

- Bio je poseban čovek. O fudbalskom znanju je suvišno da ja išta pričam. Svet nije video takvog igrača. Mnogi kažu da ga je Mesi donekle dostigao, FIFA je rekla da su on i Maradona rame uz rame. Ja mogu da vam pričam o njegovim ljudskim kvalitetima koji su takođe posebni. Krasila ga je skromnost, a bio je vrlo privržen svakom saigraču. Rečenica-dve pred svaki meč apsolutno sa svakim članom ekipe. Ako je neko u svlačionici imao problem, Pele ga je kod predsednika kluba rešavao za manje od minut, iako smo mi u timu imali možda i uticajnijeg igrača od Pelea. Bio je to Italijan Đorđo Kinalja, koji je malo više voleo onaj "gangsterski" stil oblačenja i ponašanja - kaže Dimitrijević.

Pele je bio velika zvezda. Na terenu, na ulicama, na putovanjima. U autobusu, u avionu, u noćnom klubu, u restoranu.

FOTO: Privatna arhiva

- Ta vrsta popularnosti je neverovatna. Jedina luda i srećna okolnost je što sam ja bio skoro dve godine živi svedok svega toga. Mnoge stvari i nisu za novine... Danas mi mnogi prijatelji, pa i porodica, zameraju što nemam više slika iz tog perioda, pogotovo sa Peleom. Ali i ove slike i sećanja koja prenosim su dovoljna za mene i oni koji ostaju posle mene. Pele je imao status najveće rok zvezde. On i Bekenbauer su nekako bili najviše zastupljeni u medijima i najomiljeniji kod navijača. Ljudi su hteli da plate po pet ili 10 hiljada dolara samo da se oni pojave u njihovom klubu, restoranu ili kafeu. I dan-danas grdim sebe što nisam poslušao nikoga, pa ni gazdu Rosa, i nisam naučio engleski jezik. Da sam poslušao druge, duže bih ostao u Americi i bolje bih upoznao zemlju koja je jedan potpuno drugačiji svet - zatvara još jednu stranu sećanja Vitomir Dimitrijević, koji i u 74. godini ide uzbrdo svojim stepeništem, skalinadom.

USPOMENA IZ MILANA KAO NAJLEPŠI SAN

KOLIKO je slavni Pele zavoleo i cenio svog "don Vitu" govori i sećanje iz 1990. godine.

FOTO: Privatna arhiva

- Slavio je 50. rođendan u Milanu. Pozvao me na proslavu i to je bila posebna čast za mene. Tada sam se setio njegove oproštajne utakmice u kojoj je prvo poluvreme igrao za Kosmos, a drugo za Santos. Na poluvremenu sam ušao u igru umesto njega. Pričam vam stvari koje su i tada, ali i danas za mene bile kao neki najlepši san - seća se Dimitrijević, priča o Kosmosu koji je zauvek povukao iz upotrebe Peleovu "desetku" i Kinaljinu "devetku".

FOTO: Privatna arhiva

KROJFU CIGARETA PREČA OD HRANE

OSIM sa Peleom i Bekenbauerom, Vitomir Dimitrijević je igrao zajedno sa još jednim fudbalskim velikanom. Sa Johanom Krojfom je odigrao preko 20 mečeva za Asteke iz Los Anđelesa.

FOTO: Privatna arhiva

- Tada mi je mnogo pomogao nekadašnji Zvezdin as Mihalj Keri, koji je već bio u Los Anđelesu. Bukvalno mi je za dva dana obezbedio angažman i odjednom sam bio u timu sa njim i Krojfom. I Johan je bio poseban čovek. Nekako čudno hladan. Cigaretu nije ispuštao iz ruku. Pre utakmice, u poluvremenu, posle utakmice... Mislim da je mogao da živi bez hleba i vode, ali nije mogao bez cigareta. Sa loptom je mogao skoro sve što i Pele. Da pređe ceo teren, izdribla svakog igrača i smesti loptu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili