MIHA, ŠOLE, PELE... Prosto je neverovatno ko je sve od sportskih legendi umro u 2022. godini - spisak pred kojim se ostaje nem

Novosti online

05. 01. 2023. u 18:35

PROTEKLA sportska godina, 2022. donela je brojna uzbuđenja na borilištima, priče o uspesima, iznenađenjima, padovima i novim usponima, ali je na žalost ljubitelja sporta zauvek odnela neke od vrhunskih sportista. Sam kraj obeležile su smrti dve istinske fudbalske legende - Siniše Mihajlovića i Pelea.

МИХА, ШОЛЕ, ПЕЛЕ... Просто је невероватно ко је све од спортских легенди умро у 2022. години  - списак пред којим се остаје нем

FOTO: nsuzivo

Osim njih, Srbija, Region i svet oplakuju i druge legende sporta, a 2022. bila je baš surova i odnela živote velikog broja bivših i sadašnjih fudbalera, košarkaša, karatistkinja...

SINIŠA MIHAJLOVIĆ (1969-2022)

Veličinu Siniše Mihajlovića, bombardera i ratnika sa likom Barbike, neki su sagledali tek nakon što je zauvek sklopio oči posle herojske trogodišnje borbe sa leukemijom. 

Nekadašnji selektor Srbije i jedan od članova zlatne generacije koja je Crvenoj zvedi donela evropsku i svetsku krunu sahranjen je 19. decembra uz prisustvo krema srpskog, italijanskog i svetskog fudbala. Ostaće upamćen kao beskompromisni borac na terenu, pored njega kao trener i van njega, kao čovek. Veliki Miha!

PELE (1940-2022)

Originalni GOAT svetskog fudbala, brazilska ikona Edson Arantes do Nascimento Pele, napustio je ovaj svet 29. decembra, posle višemesečne borbe sa rakom.

Jedini je igrač sa tri osvojena mundijala, a 1999. godina FIFA ga je zajedno sa Dijegom Maradonom proglasila najboljim fudbalerom 20. veka. Prethodno ga je, 1980. godine, MOK proglasio za sportistu stoleća.

Tokom karijere nosio je samo tri dresa: Santosa, na čiji stadion će imati večni pogled iz svoje poslednje kuće, njujorškog Kosmosa u čijem dresu je pomogao da se soker "zapati" u SAD, i reprezentacije Brazila od čijeg dresa se po sopstvenom zahtevu, oprostio u meču protiv tadašnjih "evropskih Brazilaca", reprezentacije Jugoslavije.

MILUTIN ŠOŠKIĆ (1937 – 2022)

Krajem avgusta, preminuo je legendarni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić, koji je branio i za Tim sveta, ali onaj zvanični Fifin, a ne neki od "Ol stars timova".

Bilo je to u meču protiv Engleske na proslavi godišnjice najstarijeg fudbalskog saveza (FA) na svetu. Tada  je on branio drugo poluvreme, a legendarni Lav Jašin prvo.

Za "plave" je odigrao 50 utakmica, od čega čak 33 uzastopne u takozvanoj "užoj odbrani" sa Durkovićem i Jusufijem, što je teško dostižan rekord.

"NjEGOVA DUŠA SE PRIPREMA ZA PUT NA KOSOVO": Kad neko u Srbiji kaže golman - misli Šoškić

BIL RASEL (1934 – 2022)

Ono što je u fudbalu bio Pele, u košarci je bio Bil Rasel - prvi čovek koji je u tom sportu proglašen za najvećeg svih vremena.

Legenda Boston seltiksa, NBA lige i košarke uopšte, preminuo je 31. jula.

Bio je glavna pokretačka snaga nepobedivih Seltiksa sa kojima je osvojoi nestvarnih 11 titula. Pet puta je bio najbolji igrač lige, a čak 12 put učesnik Ol stars mečeva. 

Nakon igračke karijere u istoriju je ušao i kao prvi crnac trener nekog profesionalnog tima u najjačim američkim ligama.

Koliko je značio za košarku govori i podsatak da je NBA liga zauvek povukla njegovu šesticu iz upotrebe - nikada više ni u jednoj ekipi niko neće moći da nosi ovaj broj.

SNEŽANA PANTIĆ PERIĆ (1978 - 2022)

Desetog februara navršiće setužna godina bez Snežane Pantić-Perić, jedne od najboljih karatistkinja svih vremena.

Nekadašnja svetska i evropska šampionka sakupila je u karijeri 30 titula i preko sto medalja.

U Madridu 2002. godine postala je najmlađa apsolutna šampionka sveta u istoriji karatea.

Ostaće upamćena i kao jedna od najlepših sportistkinja Srbije, a iz braka sa nekadašnjim golmanom Partizana Đorđem Pantićem dobila je ćerku Manju. 

NIK BOLITIJERI  (1931 – 2022)

Koliko fudbalski svet žali Pelea, a košarkaški Rasela, toliko teniski žali Nika Boletijerija.

Petog decembra napustio nas je najveći trener možda ne samo tenisa nego i bilo kog sporta. Neverovatna je lista teniskih legendi kojima je put do vrha svojim "koučingom" olakšao Veliki Nik. Monika Seleš, Andre Agasi, Džim Kurijer, Marija Šarapova, Jelena Janković, Dženifer Kaprijati, sestre Vilijams, Filip Krajinović i Miomir Kesmanović samo su neka od imena.

ZORAN SRETENOVIĆ (1964 – 2022)

Tugovala je cela bivša Jugoslavija tog 28. aprila 2022. godine kada je objavljeno da je preminuo Zoran Sretenović.

Legendarnog plejmejkera Jugoplastike i reperzentacije izdalo je u 57. godini srce. Bio je pet puta šampion Evrope, tri puta klupski u žutom dresu splitske Jugoplastike, od 1989. do 1991. i dva puta reprezentativni, oba puta u plavom dresu, ali za Jugoslavije različitih veličina, 1991. i 1995. godine.

Igrao je i za beogradske večite rivale, kao i za nemački Bamberg. Od njega su se potresnim porukama oprostili saigrači iz zlatne generacije Jugoplastike Dino Rađa i Toni Kukoč.

NIKADA IH NEĆEMO ZABORAVITI

Osim legendarnog Šoleta, fudbalska sekcija crno-belih ostala je ove godine bez još nekoliko bivših igrača i trenera.

Poslednji pozdrav u 2022. uputili smo Miodragu Ješiću, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, Radovanu Radakoviću koji je izgubio bitku sa rakom želuca, Nebojši Vučićeviću kome je pozlilo tokom termina na malom fudbalu, Dragoljubu Jeremiću koji je preminuo samo dan posle Ušketa i Ivici Osimu, koji je samo jednu sezonu bio trener Partizana ali je u vreme najvećih uspeha Crvene zvezde uspeo da donese Kup Maršala Tita u Humsku a zamalo i šampionski pehar. Popularni Štraus sa Grbavice preminuo je prvog maja u Gracu.

Pored Siniše Mihajlovića, crveno-beli deo Topčiderskog brda tuguje i za Nikolom Radmanovićem, Stevanom Dojčinovićem, Kirilom Dojčinovskim, kao i legendarnim golgeterom Stevanom Ostojićem.

Prethodna godina odnela nam je šahovsku legendu, prvog omladinskog šampiona sveta Boru Ivkova, legendarnog stonotenisera Milivoja Karakaševića, fudbalskog trenera Milana Đuričića Đumija, lekara odbojkaških selekcija Ljubana Martinovića, bivšeg odbojkaša večitih rivala Filipa Samardžića...

Region tuguje za slavnim košarkaškim asovima Petrom Skansijem i Goranom Sobinom, odnosno fudbalskom legendom Borca Husnijom Fazlićem, koji je Banjalučanima doneo Kup Maršala Tita.

Od svetskih sportskih legendi koji su ovaj svet napustili u 2022. treba izdvojiti i legendu Real Madrida Fransiska Henta, svetkog šampiona iz 1966. Džordža Koena, Nemca Uvea Zelera, fudbalskog agenta Mina Rajolu, košarkašku legendu Boba Lenijea...

BONUS SADRŽAJ - Brazil tuguje: Trodnevna nacionalna žalost za Peleom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!