TRENER PSŽ NA UDARU FRANCUSKE JAVNOSTI ZBOG KONTROVERZNE IZJAVE: "Razmišljali smo da idemo na utakmicu automobilom na jedra" (FOTO)

G. ČVOROVIĆ

15. 09. 2022. u 15:35

ENERGETSKA kriza izazvana ratom u Ukrajini poprimila je razmere koje je malo ko očekivao.

ТРЕНЕР ПСЖ НА УДАРУ ФРАНЦУСКЕ ЈАВНОСТИ ЗБОГ КОНТРОВЕРЗНЕ ИЗЈАВЕ: Размишљали смо да идемо на утакмицу аутомобилом на једра (ФОТО)

Tošo Borković

Ne samo da se uplela u cene benzina na pumpama, pa samim tim i svih prehrambenih proizvoda, već je pokrenula i pitanje štednje, restrikcija, pa samim tim i odgovornog ponašanja.

A ono je prethodnih dana palo na pleća fudbalera Pari Sen Žermena. Baš pred utakmicu protiv Juventusa u prvom kolu Lige šampiona, trener "svetaca" Kristof Galtije morao je pred novinarima da se brani od osuda da je ekološki nekorektan, a ne da daje izjave isključivo o sportskim i taktičkim elementima igre, što bi od njega trebalo da se očekuje.

Prvenstveno kolo pre izlaska na megdan Italijanima bilo je, naime, obeleženo, blago rečeno, nesmotrenom Galtijeovom izjavom oko načina na koji putuje njegova ekipa. U obična vremena, takav nastup ne bi izazvao bogzna kakve reakcije, ali danas se to smatra diskursom na nivou blasfemije. Fudbalski klub PSŽ našao se na tapetu zato što su njegovi igrači u obližnji Nant na utakmicu s timom iz ovog grada putovali avionom, i to privatnim, a ne autobusom ili vozom koji se u Francuskoj kreće velikom brzinom.

Trener Kristof Galtije se, odgovarajući na konferenciji za medije na novinarsko pitanje zašto su to učinili, neslano našalio da su razmišljali da odu "automobilom na jedra". Zvezda tima Kilijan Mbape, koji je sedeo pored njega, dugo se i slatko zabavljao, kriveći se od smeha na ovu opasku šefa struke.

Reagovao je odmah ministar ekonomije, finansija i industrijskog suvereniteta Brino le Mer i trenerov odgovor ocenio kao "deplasiranu ironiju".

- Koliko god nas to koštalo u našem ponašanju i razmišljanju, pregrevanje planete svi moramo veoma ozbiljno da shvatimo - poručio je ministar.

Oglasila se istog časa i gradonačelnica Pariza.

- Šta vam bi da odovorite na taj način? Hoćete li se probuditi, momci? Ovo ovde je Pariz - napisala je An Idalgo, aludirajući u poslednjoj rečenici na slogan PSŽ.

Ministarka sporta Ameli Udea Kastera nije bila ništa blaža.

- Gospodine Galtije, imate običaj da dajete odgovornije izjave - podsetila ga je.

U sličnom duhu oglasila se i francuska ministarka za energetsku tranziciju Anjes Panije Rinaše, naglasivši da su odgovor trenera i reakcija Kilijana Mbapa pokazali do koje mere su "udaljeni od izazova pregrevanja planete".

- Šokantno je od toga praviti anegdote - kazala je ministarka. Usijale su se društvene mreže na kojima su bogati fudbaleri optuženi da prenebregavaju ekološke probleme običnog siromašnog sveta. Sve je, tako, dobilo razmere koje je malo ko očekivao. S ekologijom, očigledno, više nema šale. Rukovodstvu Pari Sen Žermena nije za imidž ni najmanje bio potreban ovakav trenerov ispad, pa su pokušali odmah da zataškaju čitavu stvar, naglasivši da im je izuzetno stalo do očuvanja čovekove okoline.

U klubu su, međutim, istakli da je prilikom određivanja transporta na prvom mestu takođe važna cena, a da slede vreme putovanja, pristupačnost, bezbednost i izbegavanje eventualnih javnih nereda, a ne samo aspekt očuvanja prirodne sredine. U takvim uslovima avion je najatraktivniji. Ali, u PSŽ ističu da su u avgustu išli autobusom u Lil, i da ići u Rems u oktobru. Ali, šteta je već bila učinjena. Putovanja privatnim avionima na mečeve upražnjavaju mnogi ovdašnji klubovi, a kao izuzeci, koji preferiraju voz, navode se, na primer, Bordo ili Ren.

Navike će, međutim, izgleda morati da se menjaju. Jer, kriza je velika i dolaze teška energetska vremena, čak i za fudbalsku loptu.

Mesi sagoreo 1.500 tona ugljen-dioksida

U MEĐUVREMENU, napravljen je i bilans po glavi fudbalera u potrošnji ugljen-dioksida! Altermondijalističko udruženje "Atak" tako je izračunalo štetu po planetu u ugljen-dikoksidu koju je načinio vlasnik "Zlatne lopte" i fudbaler Parižana Lionel Mesi.

Foto: EPA-EFE/Yoan Valat

Naime, izračunato je da je Argentinac, samo za letove privatnim avionom, ovog leta, od juna do avgusta, na 52 leta, sagoreo 1.500 tona ugljen-dioksida. To je upoređeno sa potrošnjom običnog Francuza, koja iznosi samo 10 tona godišnje. Dakle, po ovom računu, prosečan momak iz komšiluka zagadi planetu za 150 godina, onoliko koliko to uradi Mesi za tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola