UEFA IZNENADILA MNOGE: Ovo je odluka o fudbalskom meču Rusija - Bosna i Hercegovina

Novosti online

14. 09. 2022. u 19:27

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, a kako je i sport pogođen tim dešavanjima, jedna od najnovijih vesti iz tog segmenta života izazvala je priličnu pažnju.

УЕФА ИЗНЕНАДИЛА МНОГЕ: Ово је одлука о фудбалском мечу Русија - Босна и Херцеговина

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i zemlju na čijem je čelu Vladimnir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a ni sport nije izuzet od sankcija. Klubovi i reprezentacije su sada već odavno izbačei sa takmičenja, dok pojedinci u mnogim individualnim sportovima ili ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, ili moraju da se odreknu imena zemlje, zastave i himne, kao u tenisu.

Ipak, jedna vest se danas malo razlikuje od mnogih koje su na temu "zabrane ruskom (i beloruskom) sportu" kružile meridijanima od početka ratnih dejstava.

Naime, nakon što je u ponedeljak ruska novinska agencija RIA Novosti objavila da će reprezentacija Ruske Federacije konačano moći da igra međunarodnu utakmicu, i to prijateljsku, protiv selekcije Bosne i Hercegovine, postavljalo se pitanje da li će do toga stvarno i doći.

Podsetimom, kada su "procurele vesti" o planu za odigravanju pomenutog meča, oglasio se i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine koji je, preko svog predsednika, Vica Zeljkovića, naglasio da će posle važnih takmičarskih mečeva (selekcija BiH igra protiv Crne Gore u okviru UEFA Lige Nacija 23. septembra, a potom i sa Rumunijom), "u oktobru održati tematsku sednicu FS BiH na kojoj će se razgovarati o ovoj utakmici (protiv reprezentacije Rusije).

Sarajevski "Dnevni avaz" je odmah potom javio da bi UEFA mogla da "suspenduje FS Bosne i Hercegovine sa svih takmičenja pod njenom ingerencijom" kao i da "uskrati ekonomsku pomoć" ako BiH odigra meč sa Rusima, ali... RIA Novosti je od evropske kuće fudbala dobila potpuno drugačiji odgovor.

- Mi, na ovu temu, možemo da saopštimo samo da prijateljske utakmice nisu deo UEFA takmičenja, pa su samim time i izvan nadležnosti i odgovornosti UEFA. Iz tog razloga, predloženi priajteljski meč nije u suprotnosti da odlukom Izvršnog komiteta UEFA da se ruske selekcije isključe iz naših nadmetanja -  navodi se u saopštenju evropske kuće fudbala kojim je, praktično, dato "zeleno svetlo" za održavanje prijateljske utakmice Rusija - Bosna i Hercegovina.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri