TITULA - LIGA ŠAMPIONA I 20 MILIONA EVRA! Ovog vikenda startuje nova i nikad značajnija Superliga, favoriti isti kao i prethodnih godina

Z. ĆOROVIĆ

09. 07. 2022. u 11:05

SVE je drugačije, spektakularnije i mnogo, mnogo bogatije. Lopta kreće ovog vikenda - nikada ranije, već u prvim danima jula, počinje nova Superliga Srbije.

ТИТУЛА - ЛИГА ШАМПИОНА И 20 МИЛИОНА ЕВРА! Овог викенда стартује нова и никад значајнија Суперлига, фаворити исти као и претходних година

FOTO: M. Vukadinović

Nikada pre se nije desilo i namestilo da šampiona čeka nagrada iz fudbalske bajke - direktan plasman u Ligu šampiona i garantovanih 20 miliona evra.


Ko će pokupiti silne milione, znaće se sredinom maja sledeće godine, kada će se završiti ovaj istorijski šampionat. Sem ukoliko se desi neko čudo, a kod nas u fudbalu ona su retka kao sneg u avgustu, za titulu i punu kasu boriće se samo dva kluba, zna se koja. Od raspada Jugoslavije, više od 30 godina niko nije uspeo od Crvene zvezde i Partizana da primiriše tronu. Večiti su se smenjivali na vrhu i toj njihovoj sreći nikada nije prišao "neko sasvim treći".

Sigurno je da će tako biti i sada, pogotovo što je toliki novac u igri i pitanje je samo - Zvezda ili Partizan?

Iako su prošle sezone komšije vodile mukotrpnu i iscrpljujuću bitku do poslednjeg kola, mnogo veće šanse se opet daju našem najtrofejnijem klubu. Crvena zvezda je aktuelni osvajač duple krune, petostruki uzastopni prvak i pet godina zaredom je igrala u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja (dve Lige šampiona i tri LE). Uglavnom su i njeni uspesi na međunarodnoj sceni doneli brojne bodove i privilegiju da se najbolji tim Srbije sledeće sezone smesti direktno u samu evroelitu. Sa Dejanom Stankovićem na klupi, crveno-beli su već tri puta osvajali titulu i sada, sa još snažnijom ekipom nego lane, samouvereno kreću po novu.

Partizan je promenio trenera, Aleksandra Stanojevića zamenio je Ilija Stolica, dobro je osvežen i pojačan igrački kadar, tako da i crno-beli sa velikim entuzijazmom ulaze u predstojeće bitke.

Pozitivne novine su i to što će drugo mesto na tabeli doneti kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će trećeplasirani tim ili osvajač Kupa ići direktno u plej-of Lige Evrope i tako će imati bar zagarantovan plasman u Ligu konferencija. U doigravanju za ovo, treće po snazi evropsko takmičenje, naći će se četvrti i peti.

Za ta visoka mesta konkurisaće renovirana Vojvodina, stabilne i organizovane ekipe kao što su Čukarički i TSC, jaki fudbalski centri i njihovi timovi iz Niša, Kruševca i Subotice. Sigurno će biti i nekih pozitivnih iznenađenja.

Kao i prošle, tako će i ove sezone dve poslednjeplasirane ekipe ispasti iz Superlige, dok će treći i četvrti otpozadi igrati baraž. Sistem je isti, trokružni, posle 30 kola sledi podela, najjačih osam nastavlja u plej-ofu, ostali idu u plej-aut, a doigravanje traje sedam kola.

Pošto se uhodala prošle sezone, VAR tehnologija će i ove biti najveća garancija da će na srpskim fudbalskim stadionima u Superligi sve biti regularno i pošteno.

 

FOTO: Novosti

 

PRELAZNI ROK

CRVENA ZVEZDA

DOŠLI: Osman Bukari (Gent), Kingsi Kangva (Arsenal Tuzla), Vuk Bogdanović (Rad).
OTIŠLI: Milan Gajić (CSKA).

PARTIZAN

DOŠLI: Zlatan Šehović (Makabi Netanija), Aleksandar Filipović (BATE Borisov), Patrik Andrade (Karabag), Svetozar Marković (Olimpijakos), Fuseni Dijabate (Trabzon).
OTIŠLI: Milan Smiljanić (Mornar), Nemanja Miletić (Omonija), Marko Jevtović (Gaziantep), Lazar Slavković (Novi Pazar), Bojan Ostojić (?), Lazar Marković (?), Miloš Jojić (?), Aleksandar Miljković (?), Rajko Brežančić (?), Ivan Obradović (?), Lazar Pavlović (?).

PAUZA TRI MESECA

KAO i svuda u svetu, tako će i kod nas ova sezona biti krajnje neobična i specifična. Zbog Mundijala u Kataru, prvi put u istoriji će pauza između dva dela prvenstva biti čak tri meseca i ona počinje 14. novembra i završava se 4. februara sledeće godine.


"MOCART BET" NOVI SPONZOR

SUPERLIGA je dobila i novog sponzora. To je kompanija "Mocart bet", a novi, trogodišnji ugovor je potpisan sa TV Arena, koja će imati ekskluzivni pravo da prenosi utakmice.

KVOTE ZA PRVAKA

C. zvezda 1,35
Partizan 3,00
Čukarički 30
Vojvodina 50
TSC 100
Radnički Niš 300

NAJBOLjI STRELAC

Rikardo Gomeš 2,00
Aleksandar Katai 2,20
Mirko Ivanić 3,50
Ohi Omoižuanfo 7,00
Uroš Milovanović 25
Veljko Simić 60

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)