NOVE INFORMACIJE O FIJASKU U FINALU LIGE ŠAMPIONA: Nestali snimci sa 220 kamera - izbrisani jer je istekao rok?!

G. ČVOROVIĆ

10. 06. 2022. u 21:48

HAOS na Stadionu "Francuska" pred finale Lige šampiona između Reala i Liverpula dobio je novi čin. Javnost je ostala zapanjena činjenicom da su snimci sa 220 kamera na stadionu, koji su mogli da rasvetle nemile događaje od 28. maja - izbrisani!

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ФИЈАСКУ У ФИНАЛУ ЛИГЕ ШАМПИОНА: Нестали снимци са 220 камера - избрисани јер је истекао рок?!

FOTO: EPA

Od stalnog dopisnika iz Pariza

Prvi je do ovog saznanja došao francuski senat čija je komisija ispitala najviše predstavnike francuske policije i fudbalske federacije, s ciljem da se otkriju uzroci fijaska u organizaciji ovog događaja.

Snimci kamera sa stadiona se čuvaju sedam dana, osim ukoliko ih u međuvremenu ne zatraže sudske vlasti. Iako je istraga pokrenuta 31. maja, snimke niko nije tražio u ovom roku. Zatraženi su, ali dvanaest dana posle. Pojedini senatori sumnjaju da bi neko na ovaj način možda hteo i da prikrije istinu.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je pravdao situaciju time što je, prema njegovim rečima, bilo između 30.000 i 40.000 navijača bez karata ili sa krivotvorenim ulaznicama. Niko, međutim, nije mogao da potvrdi taj podatak. Na ulazu je skenirano 2.536 lažnih karata, ali postoji mogućnost da neki nisu mogli da prođu prethodni bezbednosni prsten. U svakom slučaju, taj broj ljudi se sigurno nije vratio prigradskom železnicom pre početka meča.

Sudskim vlastima sada ostaje mogućnost da pregledaju snimke s javnih kamera oko stadiona, koje se čuvaju duže, 30 dana. Francuska vlada je u međuvremenu zatražila i zvanični izveštaj, a u njemu stoji da je haos na stadionu naneo veliku štetu imidžu Francuske. Tim povodom u Palati "Matinjon" juče je održan i radni sastanak kojim je predsedavala premijerka Elizabet Born. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati