NAJVEĆI SVIH VREMENA: Filmska priča čoveka koji je rođen da bude "zvezda"

V. F.

01. 06. 2022. u 22:08

PJERLUIĐI Kolina je bivši profesionalni sudija u periodu od 1977. do 2005. godine, istakao se svojim talentom i poštenjem, postavši najpopularniji i najomiljeniji arbitar u istoriji fudbala.

НАЈВЕЋИ СВИХ ВРЕМЕНА: Филмска прича човека који је рођен да буде звезда

EPA/NUNO VEIGA

Kolina je postao ikona "pop kulture", pojavljujući se u muzičkim spotovima umetnika poput Džordža Majkla, ali i kod nas kao u reklami za MB pivo sa Lazarom Ristovskim.



Od 1991. godine živi u Vijaređu, gde radi kao finansijski savetnik za jednu banku. Oženjen Đanom, otac je dve devojčice, Frančeske Romane i Karoline. Zanimljivo, njegov omiljeni sport nikada nije bio fudbal, jer je veliki ljubitelj košarke i veliki navijač Fortitudo Bolonje.

Godine 2003. objavio je knjigu „Moja pravila igre". Njegova harizma i popularnost su mu  pomogli da odlično plasira svoje delo, učestvujući u brojnim kampanjama popularnih svetskih brendova.

Naravno, primetio ga je i svet video igrica,  pa je postao i naslovna strana igre „Pro Evolušn Soker 3” i „Pro Evolušn Soker 4” (zajedno sa Anrijem i Totijem), a u petom nastavku je takođe bio njeno zaštitno lice (zajedno sa Đanluiđijem Bufonom). Dok je u „FIFA 2005“ bio jedini sudija koji se pojavio na ekranu prilikom utakmica.

Ni muzička industrija nije mogla da odoli njegovom šarmu i takođe mu je otvorila vrata. Pojavljivao se na početku spota pesme "La gata" od Đorđije, i u "Šut d dog" Džordža Majkla, koji je u formi crtanog filma.


Što se tiče sportske karijere, sudio je finale Svetskog prvenstva (Koreja 2002), finale Lige šampiona (Barselona 1999) i finale Olimpijskih igara (Atlanta 1996). Pored toga što je od 1998. do 2003. izabran za najboljeg sudiju na svetu od strane Međunarodne federacije fudbalske istorije i statistike (IFFHS). 


Njegov život zanimljiv je i na terenu i van njega. Postoji čuvena anegdota o tome kada ga je magazin "Tajms" uvrstio na listu 50 najgorih fudbalera svih vremena, iako nikada nije debitovao kao senior.

Godine 2020. izabran je za najboljeg sudiju u istoriji fudbala od strane "Frans fudbala". Član je Kuće slavnih italijanskog fudbala od 2011. godine.

Pjerluiđi Kolina je rođen 13. februara 1960. godine u Bolonji. Jedino dete u porodici u kojoj je njegov otac, Elija, bio državni službenik, a majka Lusijana, učiteljica u osnovnoj školi. Po završetku srednje škole upisao je Ekonomski i poslovni fakultet na Univerzitetu u Bolonji, na kom je diplomirao 1984. godine i bio je među najboljim studentima na smeru.

Sportske početke mladog Koline obeležio je fudbal, uprkos njegovoj strasti prema košarci. Pridružio se juniorskom timu u svom komšiluku, ASD Don Orione Bolonja zbog svog najboljeg druga. Njegov talenat je privukao pažnju trenera i kažu da je bio veoma nadaren. Međutim, doživeo je težu povredu na treningu. Kao što se kaže "nikad se ne zna šta nosi dan, a šta nosi noć". Za mladog Pjerluiđija činilo se da ne donosi ništa dobro, ali kasnije se ispostavilo da je baš zbog te povrede ušao u istoriju fudbala, ali i popularne kulture. Iako mu se u jednom trenutku činilo da mu se "ruši svet", upravo zbog te poverde je postao sudija.

Pošto nije mogao da igra, najpre je "delio pravdu" na treninzima svog kluba kada fudbaleri igraju između sebe, a zatim se prijavio na kurs mladih sudija 1977. i od tada kreće njegova karijera. Krenuo je iz četvrte lige, konstantno prelazio u viši rang, a 1995. godin bila je presudna.

To je bila godina u kojoj je, nakon suđenja 43 utakmice Serije A, promovisan u međunarodnu kategoriju zahvaljujući svojim veštinama i vladanju 4 jezika: italijanskog, španskog, engleskog i francuskog. Od Olimpijskih igara u Atlanti 1996, uz čast da sudi finale između Nigerije i Argentine, do finala Lige šampiona 1999. u Barseloni, prolazeći kroz 1998. Svetsko prvenstvo u Francuskoj i Evropsko prvenstvo 2000. Uvek je bio tu na velikim događajima. Njegova najvažnija i najprestižnija utakmica bila je finale Svetskog prvenstva 2002. između Brazila i Nemačke (2-0).

Devedesete godine 20. veka nisu mu bile zanimljive samo na terenu, nego i van njega. Bio je to nezaboravan period u kojima je slavni sudija išao na razne destinacije, kao hodočasnik. Tada je Kolina oboleo od alopecije i izgubio kosu na većem delu dela, što je postao njegov zaštitni znak i deo imidža koji ga je pratio kroz karijeru.
 

FOTO: Privatna arhiva/Danilo Grujić

 


Na kraju sezone 2005. godine, nakon što je napunio 45 godina, što je prag na kome se obično traži od sudija da utišaju pištaljke. Italijanski savez sudija je promeno pravila kako bi Kolini bilo dozvoljeno da ostane na terenu još godinu dana. Međutim, to nije naišlo na odobravanje javnosti. Ipak, popularni sudija je ostao dosledan svojim principima, te je održao konfernciju za štampu i rekao da je ceo život poštovao pravila.

- Poštovanje pravila smatram jednom od najvažnijih vrednosti, njih sam uvek poštovao i kao sudija i kao čovek - rekao je Kolina stavivši tačku na svoju arbitarsku karijeru.

BONUS VIDEO: Proslava titule Lige šampiona na trgu u Madridu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!