VREMEPLOV: KRALJ JE POKLEKAO, ŽIVELA ZVEZDA! Kako su crveno-beli na mrazu od -6 spalili madridski Real (FOTO/VIDEO)

Momčilo POPOVIĆ

03. 03. 2022. u 14:41

ŽREB četvrtfinala Kupa šampiona hteo je da na "Marakanu" 4. marta 1987. dođe - Real!

ВРЕМЕПЛОВ: КРАЉ ЈЕ ПОКЛЕКАО, ЖИВЕЛА ЗВЕЗДА! Како су црвено-бели на мразу од -6 спалили мадридски Реал (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Arhiva novosti

Bio je 42. rođendan Crvene zvezde, koja je u jesen 1986. već pregrmela dve prepreke. Prvo je vraćen deo duga Panatinaikosu za eliminaciju u polufinalu 1971. U Beogradu, 17. septembra Atinjani su nokautirani sa čistih 3:0, golovima Husrefa Musemića u 45. Bore Cvetkovića u 55. i Boška Đurovskog u 65. minutu.

Pred 85.000 gledalaca, zelenima, čije je boje tada branio bivši kapiten Dinama Velimir Zajec, nije ostavljen gram nade. "Pao" je mogao da primi bar još tri gola. Posebno efektan bio je prvi, "engleski" gol Musemića, koji je glavom zakucao loptu pod prečku.

U revanšu je bilo gusto. Na Olimpijskom stadionu "Spiros Luis" pred 60.000 gledalaca domaćin je golovima Saravakosa u 8. i Dimopulosa u 30. minutu ozbiljno pripretio. Neizvesnost je trajala do 89. minuta, kada je Boro Cvetković pogodio za konačnih 2:1.

Protiv Rozenborga u osmini finala nije bilo problema. Na "Lerkendal" stadionu 22. oktobra Zvezda je u prvom meču stigla do 3:0, golovima Mrkele u 8. i Bore Cvetkovića u 83. i 88. minutu. Revanš 5. novembra pred 20.000 navijača bio je formalnost koju su ukrasili Cvetković (8. i 9. minut) i Mrkela (20. i 22. minut).

Ono što niko nije mogao da predvidi uoči duela sa Realom bilo je - nebo. Zima je početkom marta 1987. ujedala svom snagom. Temperatura se preko dana nije penjala iznad nule, a u vreme početka utakmice izmereno je minus šest. Na kraju meča bilo je minus osam.

Problem je bio u tome što je ceo teren praktično bio zaleđen, ali južna strana više. Prethodnog dana Real je imao trening. Iz Zvezde su predlagali da gosti treniraju na pomoćnom igralištu, jer je travnjak "Marakane" zbog mraza bio pokriven, kako bi se bar malo zaštitio. Međutim, gosti su insistirali da treniraju na glavnom terenu, pa je prekrivač sa južne strane bio sklonjen i zamrzao se više nego polovina ka severnoj tribini.

Naravno, jedno od ključnih pitanja je bilo ko će se bolje snaći u polarnim uslovima. To je Madriđanima, praktično, bilo "već viđeno", jer su se protiv Partizana 1956. proveli na snegu kao bosi po trnju u Beogradu (3:0).

Ono što je dodatno zagrejalo atmosferu je nedolazak trenera Reala Lea Benhakera na uobičajenu konferenciju za novinare. Nisu se pojavili ni španski novinari. Navodno, Benhaker je sa fizioterapeutom radio na oporavku povređenih igrača. Trener Crvene zvezde Velibor Vasović nije krio ljutnju:

- Ovakvo ponašanje ne vezujem uz ime Reala. To pripisujem lično Benhakeru.

Tada je bilo uobičajeno da se na konferenciji za novinare objavi sastav, ali je Vasović rekao:

- Zbog čega bih to uradio ako protivnik to skriva? Šta im to znači, ne znam. Ali, poštujući Zvezdu i njeno ime, ne želimo da se izdvajamo.

Vasović je iskazao poštovanje rivalu, ali nikako strah:

- Gledao sam ih nekoliko puta. Real igra komotno, nemaju naviku da prate protivnika u stopu, vole da se nadigravaju. Tu je Zvezdina šansa.

Trener Zvezde ja zazirao od umeća simuliranja, što je bilo tada sasvim opravdano. Igrači Reala su imali zavidnu reputaciju u padanju u 16 metara, u čemu su prednjačili Sančez i Butragenjo.

- Za nas je najveći problem da ne precenimo protivnika - istakao je Vasović.

FOTO: Arhiva novosti

Zvezda je odlučila da se priprema van Beograda. Baza je bila hotel "Tamnava" na Ubu. Ono što je "žuljalo" Benhakera naslutilo se još po dolasku na aerodrom.

- Kakvo je ovo vreme?! Sneg nismo očekivali. To nije dobro. To je prednost za Zvezdu.

Uz 19 igrača, stručni štab i 25 novinara, u ekspediciji je bio i predsednik Reala Ramon Mendoza, a baza im je bio hotel "Interkontinental"...

Ono što je zajedničko za sve utiske je da je Zvezda te večeri odigrala jedno od najboljih poluvremena u istoriji. Konstatacija se odnosi na prvih 45 minuta (3:0), mada je i krajnji rezultat bio spektakularan - 4:2. Vasović je taktički demontirao Benhakera, a igrači na zaleđenom terenu su demonstrirali tvrdnju da je za majstore svejedno kakva je podloga.

"Ole...ole...ole", orilo se nekoliko puta u prvom delu, što govori o oduševljenju oko 90.000 navijača.

Slavni Real, sa svim svojim tadašnjim zvezdama, izgledao je na momente smešan pred razgoropađenom Zvezdom, u kojoj su carevali nadahnuti Dragan Stojković, rastrčani Boško Đurovski, neuhvatljivi Boro Cvetković i hladnokrvni Marko Elsner.

Sa pet minuta zakašnjenja se krenulo sa centra, jer arbitar iz Engleske Kejt Heket nije mogao da "rastera" foto-reportere. Do 12. minuta stalo je toliko toga, što je u nekim utakmicama sadržaj za svih 90 minuta. U 7. minutu Real je imao slobodan udarac u opasnoj zoni, lopta se na sreću odbila ka sredini, gde je pogrešio Solana, sevnula je kontra po levoj strani koju je posle ubacivanja Cvetkovića završio Boško Đurovski efektnim zakucavanjem unutrašnjim delom desnog stopala pod prečku - 1:0.

FOTO: Arhiva novosti

Real je sa centra krenuo da postigne gol. I zamalo da to uspe iz igre. Posle nekoliko odbijenih šuteva ka Stojanoviću koji su već bili viđeni u mreži, lopta je Elsnera pogodila u ruku. Sančez je sa 11 metara šutirao levom nogom u desni ugao Stojanovića, ali prilično loše, dovoljno da pruži šansu golmanu Zvezde da izazove delirijum na tribinama!

U 12. minutu loša ofsajd zamka koštala je Real gola. Niko od Madriđana nije očekivao da će radilica Žarko Đurović biti na poziciji centarfora, a on je to rešio bez problema - 2:0. Sličan scenario i u 39. minutu, samo je ovog puta Boro Cvetković bio na svom "radnom mestu", zaobišao Buja i iskosa pogodio mrežu - 3:0. U međuvremenu Mrkela je pogodio prečku, a bar još dva puta Zvezdi je falila malo bolja završnica za gol. Na tribinama neverica, navijači su se zagledali s pitanjem "da li je ovo moguće"?

Niko se u pauzi nije zanosio da će Real biti isti u nastavku. Zvezda je malo spustila gas, što je Ugo Sančez kaznio u 65. minutu, posle loše reakcije odbrane Zvezde na napad sa desne strane - 3:1. U 83. minutu treći put Zvezda izbegava ofsajd zamku, Bujo rvački baca Đurovskog samog ispred gola. Milan Janković sa bele tačke pogađa desni ugao, ali se lopta odbila od štangle koja drži mrežu, pa se delu stadiona učinilo da je pogodio stativu... 4:1.

Gerd Miler: Real nokautiran

Mnogo slavnih ličnosti bilo je na utakmici, među njima i sada pokojni Gerd Miler, najbolji strelac Bajerna i legendarni centarfor nemačke reprezentacije:

- Real je igrao slabo, Zvezda je već posle prvog dela mogla da vodi 5:1 i obezbedi plasman u polufinale. Odlično su odigrali Elsner u odbrani i tandem Cvetković-Mrkela u napadu. Real je bio nokautiran,a smanjio je iz penala koji ja nisam video. Sada ima šansu da se izvuče. Atmosfera na stadionu je bila neverovatna.

Bio je to rezultat koji je trebalo čuvati na sve načine. Na tri minuta pre kraja Gordiljo je pokušao da "promulja" loptu na desnoj strani šesnaesterca, Bračun je startovao "sa pola snage", ali je Španac pao kao pokošen. Heket je naseo na glumu i ugled belih dresova i drugi put pokazao na penal. Ugo Sančez je promenio stranu i pogodio za konačnih 4:2.

Pred 100.000 gledalaca na stadionu "Santjago Bernabeu" 18. marta u revanšu Zvezda nije izdržala pritisak. Mnogo lakše od očekivanog, golovima Butragenja u 5. i Sančiza u 64. minutu Real je otišao u polufinale Kupa šampiona. Za pamćenje je ostala velika predstava ekipe Velibora Vasovića 4. marta. Sudbina je htela da je istog dana 2002. godine veliki fudbalski as i trener preminuo...

Pomirenje sa Huanitom

"Večernje novosti" su iskoristile gostovanje Reala da organizuju "pomirenje" sa Huanom Gomezom Huanitom, koga je 30. novembra 1977. neko iz publike prilikom zamene pogodio flašom u glavu na utakmici Jugoslavija - Španija (0:1).

U hotelu "Interkontinental" tadašnji glavni urednik Ilija Borovnjak predao je poseban kristalni pehar "Kristala" iz Zaječara Huanitu.

- Ovo će biti na počasnom mestu u delu stana gde držim trofeje. Prihvatio sam pruženu ruku pomirenja od strane lista koji ima najviše čitalaca i ja ću se izviniti sa svoje strane beogradskoj publici - rekao je Huanito, koji je u igru ušao u 58. minutu.

BONUS VIDEO - Bakljada delija na startu drugog poluvremena

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju