DAN KADA JE OTIŠAO BOG FUDBALA: Već prođe godina od kako nas je napustio veliki Maradona

Đ. SAMOILOVIĆ

25. 11. 2021. u 10:00

PRE tačno godinu dana fudbalski svet je ostao bez svog omiljenog sina - srce Dijega Armanda Maradone prestalo je da kuca 25. novembra 2020.

ДАН КАДА ЈЕ ОТИШАО БОГ ФУДБАЛА: Већ прође година од како нас је напустио велики Марадона

FOTO: AP/Tanjug

Fudbalski bog se preselio na nebo i poklonike najlepše igre rastužio činilo se kao nikada ranije. Ispostavilo se da sve što su dve noge i božja ruka doneli jedno srce više nije moglo da izdrži.

DRUGOVAO SA KASTROM, ČAVEZOM...

U VREMENIMA kada su sportisti mahom ušuškani u čeljusti političke podobnosti, Maradona bi bio prava retkost. Neskriveno je kritikovao imperijalističke namere zapadnih sila i brojne nepravde, drugovao sa Ugom Čavezom, bio veliki prijatelj sa Fidelom Kastrom, s kojim je osim brojnih muka, simbolično, podelio i datum smrti.

A odolevalo je dugo životu protkanom zavisnostima od brojnih poroka, lepih žena i fudbala, tačno 60 godina, 26 dana i nekoliko sati. Šalio se El Pibe na tu temu oko, ispostaviće se, svog poslednjeg rođendana, u razgovoru sa novinarima, zadirkivao ih i sam svestan svog načina života.

- Priznajte, mislili ste da neću doživeti šezdesetu - kao da je nešto slutio Maradona, a onda u svom stilu podsetio na svojevrsnu Mona Lizu, dragulj u tom bogatom muzeju fudbalskih umetnina. - Pitate me koja mi je želja za 60. rođendan? Da dam još jedan gol Englezima, ali drugom rukom.

Personifikacija života, ali i smrti jednog od najvećih fudbalera sveta, mogla bi da stane u tu rečenicu. Za jedne prevarant, za druge neshvaćeni buntovnik koji je jednim potezom na zelenom pravougaoniku poništavao sva "nedela" van terena. Legenda siromašnog juga Italije i Napulja, omražen na ostatku "čizme". Heroj Argentine i varalica nadobudnih Engleza.

Burni dani usledili su i posle smrti, afere, jedna za drugom, ređale su se, tražili su se krivci. Familija i srodnici, kada nisu "ratovali" oko nasledstva, prstom su upirali u lekare, medicinske sestre, optuživali ih za nemar. Pričalo se i da je Maradona u zagrobni život otišao praznih džepova i bez srca, kasnije je utvrđeno da je ipak ostalo nešto da nezasiti naslednici raspodele, a da je organ sa komorama i pretkomorama sačuvan od krađe maničnih navijača i iskorišćen u naučne svrhe.

Aura haosa koja ga je pratila za života nije nestala, malo-malo isplivaju novi detalji koji daju drugačiji uvid na poslednje dane Maradone, ovih dana je stigla i optužba za silovanje od strane Kubanke Mavis Alvarez.

Ali, nije mali broj onih koji bi na oba oka zažmurili na sve mrlje Pibea, jer je bio i ostao neponovljiv - Dijego Armando Maradona.

BONUS VIDEO: "AJ, PA, PUKNI ZORO!" U svlačionici Srbije veliko slavlje zbog plasmana na Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!